Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: 310 συλλήψεις στις διαδηλώσεις εναντίον των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού

Συνο­λι­κά 310 άνθρω­ποι συνε­λή­φθη­σαν χθες, Πέμ­πτη, στη Γαλ­λία, εκ των οποί­ων 258 στο Παρί­σι, στις δια­δη­λώ­σεις κατά της υιο­θέ­τη­σης χωρίς να ψηφι­στεί από την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της αμφι­λε­γό­με­νης μεταρ­ρύθ­μι­σης του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος, οι οποί­ες συνε­χί­στη­καν σήμε­ρα το πρωί με τον απο­κλει­σμό προ­σω­ρι­νώς του περι­φε­ρεια­κού αυτο­κι­νη­το­δρό­μου της γαλ­λι­κής πρωτεύουσας.

“Η αντί­θε­ση είναι θεμι­τή, οι δια­δη­λώ­σεις είναι θεμι­τές, το μπά­χα­λο όχι”, δήλω­σε σήμε­ρα ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ζεράλ Νταρ­μα­νέν στο RTL, ανα­κοι­νώ­νο­ντας τις 310 συλ­λή­ψεις. “Οι πλα­τεί­ες εκκλη­σιών και χωριών δεν είναι ZAD!” (Zone à Defendre, Ζώνη Προς Υπε­ρά­σπι­ση), πρό­σθε­σε, καταγ­γέλ­λο­ντας κυρί­ως “το κάψι­μο ομοιω­μά­των” στην Ντι­ζόν και ότι “βρέ­θη­καν στο στό­χα­στρο νομαρ­χί­ες” χθες το βράδυ.

Οι δυνά­μεις της τάξης επε­νέ­βη­σαν νωρίς χθες το βρά­δυ στην Πλας ντε λα Κον­κόρντ, κοντά στο κτί­ριο της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης. Η πλα­τεία είχε κατα­λη­φθεί από χιλιά­δες δια­δη­λω­τές που ήταν αντί­θε­τοι στη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συνταξιοδοτικού.

Στο Παρί­σι κατά την κορύ­φω­ση των δια­μαρ­τυ­ριών 10.000 άνθρω­ποι είχαν συγκε­ντρω­θεί στην πλα­τεία αυτή, στο κέντρο της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας, σύμ­φω­να με τον Νταρ­μα­νέν. Σε 24 άλλες πόλεις της Γαλ­λί­ας, 52.000 άνθρω­ποι μετεί­χαν σε δια­δη­λώ­σεις, σύμ­φω­να με την αστυνομία.

Στα μέσα του απο­γεύ­μα­τος άρχι­σαν να συγκε­ντρώ­νο­νται οι πρώ­τοι δια­δη­λω­τές στην πλα­τεία αυτή κατό­πιν αιτή­μα­τος του συν­δι­κά­του Solidaires (Αλλη­λέγ­γυοι) μόλις η πρω­θυ­πουρ­γός Ελι­ζα­μπέτ Μπορν ανα­κοί­νω­σε ενώ­πιον των βου­λευ­τών ότι η αμφι­λε­γό­με­νη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού θα περά­σει χωρίς να γίνει ψηφο­φο­ρία στην Εθνο­συ­νέ­λευ­ση κατό­πιν προ­σφυ­γής στο άρθρο 49.3 του γαλ­λι­κού Συντάγματος.

Σήμε­ρα το πρωί περί­που 200 δια­δη­λω­τές, που αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα της τοπι­κής πτέ­ρυ­γας της Ιλ-ντε-Φρανς του συν­δι­κά­του CGT, εμπό­δι­σαν για περί­που μισή ώρα την κυκλο­φο­ρία στην περι­φε­ρεια­κή αρτη­ρία του Παρι­σιού, στο πλαί­σιο δρά­σης δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού και την προ­σφυ­γή στο άρθρο 49.3 του Συντάγ­μα­τος, σύμ­φω­να με δημο­σιο­γρά­φο του AFP.

Οι δια­δη­λω­τές κατέ­βη­καν τρέ­χο­ντας στο οδό­στρω­μα γύρω στις 07:30 στο ύψος της πύλης Κλι­νια­κούρ, στο βόρειο τμή­μα της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας, με καπνο­γό­να και απέ­κλει­σαν την κυκλοφορία.

Λίγο μετά τις 08:00 οι δια­δη­λω­τές απο­χώ­ρη­σαν από τον περι­φε­ρεια­κό και παρέ­μει­ναν σε έναν από τους δρό­μους πρό­σβα­σης σ’ αυτόν και η κυκλο­φο­ρία κατέ­στη δυνα­τό να απο­κα­τα­στα­θεί. Οι δια­δη­λω­τές στη συνέ­χεια δια­λύ­θη­καν ειρη­νι­κά χωρίς να επέμ­βουν οι αστυ­νο­μι­κοί που ήταν παρόντες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο