Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία-Covid-19: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι νοσηλευόμενοι — Θετικοί 668 ναύτες του Charles-de-Gaulle

Του­λά­χι­στον 17.167 άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει από τον νέο κορο­νο­ϊό στη Γαλ­λία από τις αρχές Μαρ­τί­ου, σύμ­φω­να με τον επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα από­ψε ο Γενι­κός Διευ­θυ­ντής των υπη­ρε­σιών υγείας.

Για πρώ­τη φορά από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, οι εισα­γω­γές σε νοσο­κο­μεία παρου­σιά­ζουν μείωση.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, 10.643 άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει σε νοσο­κο­μεία και 6.524 σε οίκους ευγη­ρί­ας. Οι αριθ­μοί αυτοί συνι­στούν μεγά­λη αύξη­ση (+1.428 νεκροί) σε σύγκρι­ση με τον απο­λο­γι­σμό της Τρί­της, όμως το γεγο­νός αυτό εξη­γεί­ται από την «ανα­θε­ώ­ρη­ση» των στοι­χεί­ων, εξή­γη­σε ο Ζερόμ Σαλμόν.

Ο αριθ­μός των ασθε­νών είναι μειω­μέ­νος κατά 513 ανθρώ­πους, επει­δή πολ­λοί ασθε­νείς ανάρ­ρω­σαν και πήραν εξι­τή­ριο. «Είναι η πρώ­τη μεί­ω­ση και πρέ­πει να χαι­ρε­τί­σου­με» αυτό το γεγο­νός, είπε ο Σαλ­μόν κατά την καθη­με­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση των δημοσιογράφων.

Ενθαρ­ρυ­ντι­κό είναι επί­σης το γεγο­νός ότι ο αριθ­μός των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται στην εντα­τι­κή συνε­χί­ζει επί­σης να μειώ­νε­ται (-273 σήμε­ρα), για έβδο­μη ημέ­ρα. Ωστό­σο παρα­μέ­νει ακό­μη υψη­λός, στους 6.457 ανθρώπους.

Θετικοί στον κορονοϊό 668 ναύτες που υπηρετούν στο αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle

Πάνω από το ένα τρί­το των ναυ­τών που υπη­ρε­τούν στο γαλ­λι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο Charles-de-Gaulle βρέ­θη­καν θετι­κοί στην Covid-19, μετά την εσπευ­σμέ­νη επι­στρο­φή τους στη Γαλ­λία, την περα­σμέ­νη Κυρια­κή, αφού εντο­πί­στη­καν τα πρώ­τα κρού­σμα­τα, σύμ­φω­να με έναν πρώ­το, προ­σω­ρι­νό απο­λο­γι­σμό που ανα­κοί­νω­σε από­ψε το υπουρ­γείο Ενό­πλων Δυνάμεων.

Μέχρι το βρά­δυ της 14ης Απρι­λί­ου, είχαν εξε­τα­στεί 1.767 ναύ­τες, οι περισ­σό­τε­ροι εκ των οποί­ων υπη­ρε­τούν στο αερο­πλα­νο­φό­ρο. Από αυτούς οι 668 βρέ­θη­καν θετι­κοί στον SARS-CoV‑2 και οι 31 νοση­λεύ­ο­νται στο στρα­τιω­τι­κό νοσο­κο­μείο Σεντ Αν της Του­λόν. Ο ένας έχει διασωληνωθεί.

Οι αριθ­μοί ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θούν καθώς ακό­μη δεν έχουν βγει τα απο­τε­λέ­σμα­τα του 30% των εξε­τά­σε­ων που έγι­ναν, διευ­κρί­νι­σε το υπουργείο.

Το Charles-de-Gaulle είναι το δεύ­τε­ρο αερο­πλα­νο­φό­ρο στον κόσμο όπου εντο­πί­ζο­νται κρού­σμα­τα της ασθέ­νειας. Είχε προη­γη­θεί το αμε­ρι­κα­νι­κό USS Theodore Roosevelt, στον Ειρηνικό.

Το αερο­πλα­νο­φό­ρο και μια φρε­γά­τα που το συνό­δευε επέ­στρε­ψαν την Κυρια­κή στην Του­λόν, δύο εβδο­μά­δες νωρί­τε­ρα από ό,τι ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο, καθώς περί­που 50 ναύ­τες είχαν προ­σβλη­θεί από τον ιό. Το πλή­ρω­μα, συνο­λι­κά 1.900 άνθρω­ποι, τέθη­καν σε καρα­ντί­να για 14 ημέ­ρες. Παράλ­λη­λα, ξεκί­νη­σε μια επι­χεί­ρη­ση απο­λύ­μαν­σης των αερο­σκα­φών και των πλοίων.

Μέχρι στιγ­μής είναι άγνω­στο πώς μολύν­θη­καν οι ναύ­τες. Το πλή­ρω­μα δεν είχε επα­φή με κανέ­ναν αφό­του έπια­σε στο λιμά­νι της Βρέ­στης στις 13 Μαρ­τί­ου, απ’ όπου απέ­πλευ­σε δύο ημέ­ρες αργότερα.

Η υπουρ­γός Ενό­πλων Δυνά­με­ων Φλο­ράνς Παρ­λί εξέ­φρα­σε την υπο­στή­ρι­ξή της στους ναύ­τες και τις οικο­γέ­νειές τους και ευχα­ρί­στη­σε τις τοπι­κές αρχές για τη βοή­θειά τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο