Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΑΛΛΙΑ: Απεργιακό κύμα και μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα — Στο πλευρό των απεργών το ΠΑΜΕ

Μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης από χιλιάδες εργαζόμενους με πάνω από 200 συγκεντρώσεις

Μαζι­κές και δυνα­μι­κές συγκε­ντρώ­σεις και δια­δη­λώ­σεις έγι­ναν χτες σε όλη τη Γαλ­λία, στο πλαί­σιο της 24ωρης απερ­γί­ας στην οποία καλού­σαν συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις πολ­λών κλάδων.

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν περί­που 200 κινη­το­ποι­ή­σεις σε μικρό­τε­ρες και μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις, με βασι­κό αίτη­μα να δοθούν ουσια­στι­κές αυξή­σεις στους μισθούς, κόντρα στο κύμα ακρί­βειας που κατα­τρώ­ει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, αλλά και να μην προ­χω­ρή­σουν οι νέες αντια­σφα­λι­στι­κές ανα­τρο­πές που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση Μακρόν.

Παράλ­λη­λα, οι κινη­το­ποι­ή­σεις κατήγ­γει­λαν την επί­θε­ση στο απερ­για­κό δικαί­ω­μα και την επι­χεί­ρη­ση τρο­μο­κρά­τη­σης που εντεί­νει η κυβέρ­νη­ση με την επι­στρά­τευ­ση εργα­ζο­μέ­νων στα διυ­λι­στή­ρια, όπου συνε­χί­ζε­ται ο πολυ­ή­με­ρος απερ­για­κός αγώ­νας για αξιο­πρε­πή μερο­κά­μα­τα, κόντρα στην αδιαλ­λα­ξία της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας του κλά­δου, τα κέρ­δη της οποί­ας έχουν «απο­γειω­θεί». Η απερ­γία συνε­χί­ζε­ται σε διυ­λι­στή­ρια της «TotalEnergies» και της «Exxon Mobil». Το διυ­λι­στή­ριο της «Petro Ineos» στη Lavera κατέ­βη­κε σε απερ­γία χτες.

Στην απερ­γία συμ­με­τεί­χαν εργα­το­ϋ­πάλ­λη­λοι από πολ­λούς κλά­δους του δημό­σιου και του ιδιω­τι­κού τομέα, με αγω­νι­στι­κά συν­δι­κά­τα στην πρώ­τη γραμμή.

Μετα­ξύ άλλων, ξεχώ­ρι­σε η απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων σε μεγά­λες εται­ρεί­ες της χημι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, που αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα της FNIC CGT, όπως από «Arkema» και «Air Liquid». Μεγά­λη ήταν η συμ­με­το­χή στην πλατ­φόρ­μα χημι­κών της «Lacq/Mourenx», ενώ ξεχώ­ρι­σε και η συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων στα πυρη­νι­κά εργο­στά­σια («Gravelines», «Paluel», «Saint-Alban», «Le Bugey», «Tricastin», «Cruas», «Saint-Laurent», «Dampierre», «Cattenom», «Belleville», «Chooz»), καθώς επί­σης των εργα­ζο­μέ­νων στα πρα­τή­ρια καυ­σί­μων και σε εργο­λά­βους αντί­στοι­χων ομίλων.


Μαζι­κά απήρ­γη­σαν και οι λιμε­νερ­γά­τες σε όλα τα γαλ­λι­κά λιμά­νια, με μεγά­λο αντί­κτυ­πο στις θαλάσ­σιες μετα­φο­ρές, όπως και οι εργα­ζό­με­νοι στους σιδη­ρό­δρο­μους και στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες του Παρι­σιού. Σημα­ντι­κή ήταν η κινη­το­ποί­η­ση εργα­ζο­μέ­νων στην Εκπαί­δευ­ση και στο Εμπό­ριο. Στον τομέα των logistics έγι­νε απερ­γία μετα­ξύ άλλων στην «Amazon», αλλά και στην αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία «PSA Stellantis».

Την αξία του αγώ­να επι­βε­βαί­ω­σαν και οι απο­φά­σεις για συνέ­χι­ση της απερ­γί­ας, όπως των εργα­ζο­μέ­νων στα τρέ­να (SNCF) στη Νορ­μαν­δία, στη βόρεια Γαλλία.

Πάλη για τους μισθούς παντού, γιατί «δεν βγαίνουμε πια»

Δηλώ­σεις δια­δη­λω­τών σε ΜΜΕ ανέ­δει­ξαν την ανά­γκη να δυνα­μώ­σουν η οργά­νω­ση και ο συντο­νι­σμός της πάλης ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή επίθεση.

«Βασι­κό μας αίτη­μα είναι να ξεκι­νή­σουν δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τους μισθούς, σε όλα τα εργο­στά­σια και όλους τους κλά­δους. Οι εργα­ζό­με­νοι “δεν βγαί­νου­με πια”, η βεν­ζί­νη και όλα τα αγα­θά πρώ­της ανά­γκης έχουν ακρι­βύ­νει», τόνι­σε στο Στρα­σβούρ­γο ο Αμάρ Λαντραά, 56χρονος μεταλλεργάτης.

«Δεν μπλο­κά­ρου­με τη χώρα για ικα­νο­ποί­η­ση, η κυβέρ­νη­ση είναι αυτή που είναι ενά­ντια στους εργα­ζό­με­νους. Εγώ είμαι εδώ για να στη­ρί­ξω το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, είναι σημα­ντι­κό για­τί και στις μέρες μας τίθε­ται υπό αμφι­σβή­τη­ση», δήλω­σε στη Λιόν η Μπε­ραν­ζέρ, 26χρονη λογο­θε­ρα­πεύ­τρια.

Στη Λε Μαν (βορειο­δυ­τι­κά) η 54χρονη Σαμία εξή­γη­σε ότι κατέ­βη­κε στη δια­δή­λω­ση για­τί «δεν βγαί­νει» με τα 700 ευρώ μισθό που παίρ­νει από τις δύο δου­λειές (μερι­κής απα­σχό­λη­σης) που κάνει…

Στην Του­λού­ζη, απερ­γοί εκπαι­δευ­τι­κοί μέσα από τα πανό που ύψω­σαν έξω από σχο­λεία τόνι­σαν ότι κινη­το­ποιού­νται «και για το μέλ­λον των μαθη­τών» τους.

Στη Βαν (βορειο­δυ­τι­κά), απερ­γοί στην ιδιω­τι­κή Υγεία (κλι­νι­κή Oceaen) περι­φρου­ρώ­ντας την κινη­το­ποί­η­σή τους έξω από τη κλι­νι­κή «Ocean» κατήγ­γει­λαν τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες του κλά­δου, που έχουν πλου­τί­σει ειδι­κά μετά από δύο χρό­νια παν­δη­μί­ας και έντα­σης της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Υγεί­ας, αλλά καμία βελ­τί­ω­ση δεν υπάρ­χει για τους εργα­ζό­με­νους: «Οπως και στην “Total”! Τα κέρ­δη, ξέρου­με πού πάνε».

Κυβέρνηση: «Θα υπάρξουν όσες επιτάξεις κριθεί απαραίτητο…»

Από τη μεριά της η κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζε­ται να εντεί­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την κατα­στο­λή, την οποία κου­ρέ­λια­σε το χθε­σι­νό μαζι­κό απερ­για­κό κύμα.

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Ολ. Βεράν δήλω­σε ότι «θα υπάρ­ξουν όσες επι­τά­ξεις κρι­θεί απα­ραί­τη­το», εξα­πο­λύ­ο­ντας νέα επί­θε­ση κατά των συν­δι­κά­των που αρνού­νται να συρ­θούν σε «δια­λό­γους» κομ­μέ­νους και ραμ­μέ­νους στις «αντο­χές» των κερ­δών της μεγαλοεργοδοσίας.

Στο πλευρό των απεργών το ΠΑΜΕ

Στη Γαλ­λία βρέ­θη­καν χτες αντι­προ­σω­πεί­ες του ΠΑΜΕ, με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Πέρ­ρο, μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας, καθώς και του Σωμα­τεί­ου ΕΝΕΔΕΠ (λιμε­νερ­γά­τες στις προ­βλή­τες της COSCO στον Πει­ραιά), με επι­κε­φα­λής τον πρό­ε­δρό του και πρό­ε­δρο του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά, Μάρ­κο Μπε­κρή, μετα­φέ­ρο­ντας την ολό­πλευ­ρη αλλη­λεγ­γύη της εργα­τι­κής τάξης και των συν­δι­κά­των της χώρας μας στους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων στη Γαλλία.Οι δύο αντι­προ­σω­πεί­ες παρα­βρέ­θη­καν στο συνέ­δριο του Εργα­τι­κού Κέντρου Μασ­σα­λί­ας (UD CGT 13), ενώ συμ­με­τεί­χαν στη χτε­σι­νή μεγά­λη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση που έγι­νε στο βιο­μη­χα­νι­κό λιμά­νι, ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα της Μεσο­γεί­ου, και συνα­ντή­θη­καν με το Σωμα­τείο Λιμε­νερ­γα­τών της Μασσαλίας.

Τις αντι­προ­σω­πεί­ες υπο­δέ­χτη­καν θερ­μά οι αντι­πρό­σω­ποι στο συνέ­δριο του Εργα­τι­κού Κέντρου, ενώ είχαν συνα­ντή­σεις με συν­δι­κά­τα που βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή των αγώνων.

Σε μήνυ­μά του ο Φαμπιέν Κρος, γραμ­μα­τέ­ας του συν­δι­κά­του της CGT στο διυ­λι­στή­ριο της «Total» στη Λα Μεντ (30 χλμ. από τη Μασ­σα­λία), δήλω­σε: «Μας δίνει δύνα­μη η συντρο­φι­κή αλλη­λεγ­γύη που δεχό­μα­στε από όλο τον κόσμο και πιο συγκε­κρι­μέ­να από τους Ελλη­νες συντρό­φους που είναι στην πρώ­τη γραμ­μή της διεκ­δί­κη­σης και του αγώ­να και που μας έχουν δεί­ξει συχνά τον δρό­μο και απο­τε­λούν πηγή έμπνευ­σης για εμάς. Ευχα­ρι­στού­με όλο τον κόσμο και ελπί­ζου­με αυτό που συνέ­βη στη Γαλ­λία να απο­τε­λέ­σει παρά­δειγ­μα στον αγώ­να που θα κάνου­με όλοι αυτήν την περί­ο­δο για να σώσου­με τις θέσεις εργα­σί­ας μας, τους μισθούς και τις οικο­γέ­νειές μας, ακό­μα και τις χώρες μας από εκεί που θέλουν να μας βου­λιά­ξουν οι καπιταλιστές!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο