Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΑΛΛΙΑ: Νέο κύμα απεργιών

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Οι εργάτες σε μεγάλα διυλιστήρια απεργούν από χτες, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας στη Χημική Βιομηχανία (FNIC)

Νέες πολύ­μορ­φες κινη­το­ποι­ή­σεις προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται αύριο, 9 Γενά­ρη, στη Γαλ­λία, ενά­ντια στη νέα αντι­συ­ντα­ξιο­δο­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση Μακρόν, αυξά­νο­ντας τα όρια ηλι­κί­ας, μειώ­νο­ντας τις συντά­ξεις, χτυ­πώ­ντας τον ίδιο τον δημό­σιο χαρα­κτή­ρα της Κοι­νω­νι­κής Ασφάλισης.

reforme des retraites

Στο πλαί­σιο της νέας πανε­θνι­κής «μέρας δρά­σης» που έχει προ­κη­ρυ­χθεί, εκα­το­ντά­δες συν­δι­κά­τα αλλά και Εργα­τι­κά Κέντρα όλης της χώρας έχουν απο­φα­σί­σει 24ωρη απερ­γία, όπως και γενι­κές συνε­λεύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων που σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις συνε­χί­ζουν κινη­το­ποι­ή­σεις (απερ­γί­ες και άλλες) από τη μεγά­λη απερ­γία της 5ης Δεκέμ­βρη. Ειδι­κά σε Μετα­φο­ρές (π.χ. μετρό Παρι­σιού), Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία, Ενέρ­γεια, Σιδη­ρο­δρό­μους, υπάρ­χουν χώροι δου­λειάς που μετρούν πολ­λές μέρες απεργίας.

Το ΕΚ Μασ­σα­λί­ας καλεί σε 24ωρη απερ­γία όχι μόνο αύριο 9, αλλά και μεθαύ­ριο 10 Γενά­ρη, και σε συνέ­χι­ση της πάλης μέχρι την από­συρ­ση της μεταρρύθμισης.

Το Εργα­τι­κό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (προ­ά­στιο του Παρι­σιού) καλεί επί­σης σε 24ωρη απερ­γία αύριο 9 Γενά­ρη, ενώ και το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το οργά­νω­σε πορεία προς τη Βαστίλ­λη και μετά σε κεντρι­κούς σταθ­μούς του τρέ­νου μέσα στο Παρίσι.

Fédération des travailleurs de lindustrie chimique FNIC

Κάλε­σμα κλι­μά­κω­σης του απερ­για­κού αγώ­να απευ­θύ­νει επί­σης η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στη Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία (Fédération des travailleurs de l’industrie chimique ‑FNIC), που με ανα­κοί­νω­σή της έχει καλέ­σει σε απερ­γία από χτες 7 Γενά­ρη μέχρι και τις 10 του μήνα. «Να μη βγει ούτε μια στα­γό­να υδρο­γο­ναν­θρά­κων από τις πετρε­λαϊ­κές εγκα­τα­στά­σεις στη Γαλ­λία — διυ­λι­στή­ρια, απο­θή­κες, αγω­γούς, λιμε­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις», τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή της.

Les six raffineries de Total en grève illimitée

Μάλι­στα, χτες έγι­νε γνω­στό ότι σε απερ­γία κατε­βαί­νουν και οι εργα­ζό­με­νοι στα διυ­λι­στή­ρια «Port Jerome» και «Fos», της «Exxon», κόντρα και στην καλο­στη­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση συκο­φά­ντη­σης των απερ­γών που εντεί­νει η κυβέρ­νη­ση (κατη­γο­ρώ­ντας τους εργα­ζό­με­νους για ελλεί­ψεις σε καύ­σι­μα κ.τ.λ.)

Fédération des travailleurs de lindustrie chimique FNIC 1

Στο μετα­ξύ, η κυβέρ­νη­ση επεν­δύ­ει ακό­μα μια φορά στις υπη­ρε­σί­ες του εργο­δο­τι­κού κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού και χτες σήμα­νε νέο γύρο «δια­λό­γου» με τις ηγε­σί­ες των τρι­το­βάθ­μιων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων. Μάλι­στα, ο πρω­θυ­πουρ­γός Εντουάρντ Φιλίπ κάλε­σε «όλες τις πλευ­ρές» «να μετα­κι­νη­θούν λίγο», προ­κει­μέ­νου να κατα­λή­ξουν σε ένα «συμ­βι­βα­σμό» και προ­σθέ­το­ντας ότι είναι «ανοι­χτός σε συζη­τή­σεις για πολ­λά θέμα­τα», όπως και ότι ακού­ει «ορι­σμέ­νες φορές εξαι­ρε­τι­κές ιδέ­ες». Οι «εξαι­ρε­τι­κές ιδέ­ες» στις οποί­ες ανα­φε­ρό­ταν, ήταν πρό­τα­ση που κατέ­θε­σε η διοί­κη­ση της οργά­νω­σης CFDT (όπου πλειο­ψη­φούν οι δυνά­μεις της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας ενώ ο πρό­ε­δρός της, Λορέν Μπερ­ζέρ, είναι πλέ­ον επι­κε­φα­λής και της Συνο­μο­σπον­δί­ας Ευρω­παϊ­κών Συν­δι­κά­των) για τη διορ­γά­νω­ση μιας «διά­σκε­ψης χρη­μα­το­δό­τη­σης» του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος, συμ­βάλ­λο­ντας να στρω­θεί το έδα­φος για την περαι­τέ­ρω μεί­ω­ση της ευθύ­νης του κρά­τους για τις συντά­ξεις και συνο­λι­κά την ασφά­λι­ση. Η πρό­τα­ση φάνη­κε τόσο ενδια­φέ­ρου­σα στην κυβέρ­νη­ση, που ο Φιλίπ διευ­κρί­νι­σε ότι «πρέ­πει να υπάρ­χουν εγγυ­ή­σεις» για τη δημο­σιο­νο­μι­κή «ισορ­ρο­πία του συστή­μα­τος» και ότι «αν οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και αυτές των εργο­δο­τών συνεν­νοη­θούν για ένα καλύ­τε­ρο σύστη­μα, θα το πάρω».

✔️  Η μεγάλη απάτη του πρωθυπουργού Édouard Philippe

Σ’ όλη την Ευρώ­πη από το «φτω­χό» νότο, μέχρι τον «πλού­σιο» βορ­ρά η γιούρ­για στα ενα­πο­μέ­νο­ντα ασφα­λι­στι­κά και κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα συνε­χί­ζε­ται αμεί­ω­τη και φυσι­κά δε θα μπο­ρού­σε να μεί­νει απέ­ξω η Γαλλία

Πέρα από τα στοι­χεία που ήδη γνω­ρί­ζα­με από το πρό­γραμ­μα Delevoye, παγιώ­νο­νται η εξα­θλί­ω­ση όλων των συντα­ξιού­χων, οι ανι­σό­τη­τες ανδρών γυναι­κών «το τέλος συγκε­κρι­μέ­νων καθε­στώ­των» … ενώ παγιώ­νε­ται το «θα πρέ­πει να δου­λεύ­ου­με όλο και περισ­σό­τε­ρο» …μέχρι αυτό που ονο­μά­στη­κε «l’âge d’équilibre» (ηλι­κία της ισορροπίας!)

Τα 62 παρα­μέ­νουν (δυνη­τι­κά) στα χαρ­τιά, ωστό­σο με τα κίνη­τρα μπό­νους κά επι­βάλ­λο­νται ήδη τα 64 σαν ηλι­κία συντα­ξιο­δό­τη­σης, για να μην ανα­φέ­ρου­με όσους δεν θα έχουν άλλη επι­λο­γή και θα φύγουν με ψίχου­λα λόγω υγεί­ας ανερ­γί­ας κλπ. … αυτό ονο­μά­ζε­ται καθο­λι­κό­τη­τα ‑δηλ εξί­σω­ση προς τα κάτω.

Με το γνω­στό παρα­μύ­θι παλιοί (που δήθεν δεν τους ιάνει ο νόμος) και «νέοι» ‑τα έχου­με ζήσει αυτά με υπο­κα­τη­γο­ρί­ες «όσοι γεν­νή­θη­καν το 2004 (καμία τύχη …) «πριν το 1975», «μετά το 1975»  … κοκ

Plus simple plus juste pour tous

✔️   Ελά­χι­στη σύντα­ξη απά­τη -faux nez που λένε οι Γάλλοι

Η ελά­χι­στη σύντα­ξη 1000 ευρώ (85% του κατώ­τα­του μισθού ‑SMIC για 35+ χρό­νια ασφά­λι­σης) εμφα­νί­ζε­ται ως απά­ντη­ση στην επι­σφά­λεια, τώρα που η μερι­κή απα­σχό­λη­ση δίνει και παίρ­νει: πέρα από τα συνε­χή μέτρα — κόφτες «εργα­τι­κού δικαί­ου» που ευνό­η­σαν και οδή­γη­σαν σ’ αυτή την επι­σφά­λεια, η δια­βί­ω­ση με 1000 ευρώ είναι πρα­κτι­κά αδύ­να­τη και ότι η πλειο­ψη­φία των γυναι­κών δεν έχει πλή­ρη σύντα­ξη ‑άρα κου­τσου­ρε­μέ­νο 1000άρικο

Υπάρ­χουν και οι «προ­νο­μιού­χοι» εργα­ζό­με­νοι στο σιδη­ρό­δρο­μο, οι νοση­λευ­τές, οι εκπαι­δευ­τι­κοί, το τέλος των «ειδι­κών καθε­στώ­των» κά ασα­φή του É Philippe, που αφο­ρούν δεκά­δες, εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες κόσμο

Και οι γυναί­κες που εμφα­νί­ζο­νται περι­παι­κτι­κά σαν «νική­τριες» με βάση το νέο σύστη­μα (l’index) λόγω του επι­δό­μα­τος 5% για το πρώ­το παι­δί «που δια­σφα­λί­ζει την οικο­νο­μι­κή αυτο­νο­μία» τους (sic!) Και το βασι­κό­τε­ρο: Ένα κλει­δω­μέ­νο σύστη­μα συντα­ξιο­δό­τη­σης! στο 13,8% του ΑΕΠ  δηλ. σημα­δε­μέ­να χαρ­τιά με δεδο­μέ­νη κατα­νο­μή του πλού­του, από τις κυβερ­νή­σεις του κεφα­λαί­ου, ανε­ξαρ­τή­τως χρώματος

🔺 Ανα­λυ­τι­κά στο βίντεο που ακο­λου­θεί 🔻🔻

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο