Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΑΛΛΙΑ: Σήμερα η νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση

Γρά­φει ο \\ Αστέ­ρης Αλα­μπής _Μίδας

Απά­ντη­ση στις νέες αντια­σφα­λι­στι­κές ανα­τρο­πές, στην κατα­στο­λή και τον αυταρ­χι­σμό | Στη Γαλ­λία αντι­προ­σω­πεία του ΠΑΜΕ, μετα­φέ­ρο­ντας την ταξι­κή αλλη­λεγ­γύη των Ελλή­νων εργαζομένων
Νέα μεγά­λη απερ­για­κή μάχη δίνουν σήμε­ρα οι εργα­ζό­με­νοι και τα σωμα­τεία της Γαλ­λί­ας, συνε­χί­ζο­ντας τον πολύ­μη­νο αγώ­να τους ενά­ντια στην αντια­σφα­λι­στι­κή επί­θε­ση που κλι­μα­κώ­νει η κυβέρ­νη­ση Μακρόν για να υπη­ρε­τή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα των γαλ­λι­κών μονοπωλίων.

Όπως ανα­φέ­ρει ο σημε­ρι­νός Ριζο­σπά­στης _Με απερ­γί­ες και συγκε­ντρώ­σεις σε εκα­το­ντά­δες πόλεις όλης της χώρας, δίνουν νέα ηχη­ρή απά­ντη­ση στην προ­σπά­θεια κυβέρ­νη­σης και εργο­δο­σί­ας να επι­βά­λουν δου­λειά μέχρι τον τάφο, με αύξη­ση των γενι­κών ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης από τα 62 στα 64 έτη, με προ­ϋ­πό­θε­ση τη συμπλή­ρω­ση 43 χρό­νων δου­λειάς για να έχει δικαί­ω­μα κάποιος σε πλή­ρη σύντα­ξη, σε συν­θή­κες «απο­γεί­ω­σης» της υπο­α­πα­σχό­λη­σης και της «ευε­λι­ξί­ας», της ανερ­γί­ας, της εντα­τι­κο­ποί­η­σης της εργα­σί­ας σε άθλιες συνθήκες…
Το σημε­ρι­νό μεγά­λο απερ­για­κό ραντε­βού απο­τε­λεί συνέ­χεια των απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων που από τον Γενά­ρη κατα­γρά­φουν από τις μεγα­λύ­τε­ρες συμ­με­το­χές της τελευ­ταί­ας 20ετίας.

Απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους η «προ­ο­δευ­τι­κή» κυβέρ­νη­ση Μακρόν εντεί­νει την κατα­στο­λή και τον αυταρ­χι­σμό: Αφού πέρα­σε το αντια­σφα­λι­στι­κό νομο­σχέ­διο προ­σφεύ­γο­ντας στο αντι­δρα­στι­κό αντι­δρα­στι­κό άρθρο 49.3 του γαλ­λι­κού αστι­κού Συντάγ­μα­τος — παρα­κάμ­πτο­ντας έτσι την ψηφο­φο­ρία στην Εθνο­συ­νέ­λευ­ση — επι­στρα­τεύ­ει δεκά­δες χιλιά­δες αστυ­νο­μι­κούς, χωρο­φύ­λα­κες και άλλα σώμα­τα κατα­στο­λής, προ­χω­ρά σε επι­τά­ξεις απερ­γών, απα­γο­ρεύ­ει συγκε­ντρώ­σεις στο κέντρο του Παρι­σιού, εξα­πο­λύ­ει αστυ­νο­μι­κές επι­θέ­σεις και προ­χω­ρά σε εκα­το­ντά­δες συλλήψεις.

Τίπο­τα από τα παρα­πά­νω ωστό­σο δεν έχει κάμ­ψει το αγω­νι­στι­κό φρό­νη­μα των εργα­ζο­μέ­νων, αφού και τις προη­γού­με­νες μέρες συνε­χί­στη­καν οι επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες 24ωρες απερ­γί­ες που πραγ­μα­το­ποιού­νται από τις αρχές του Μάρ­τη σε μια σει­ρά κρί­σι­μους κλά­δους, όπως στις Μετα­φο­ρές, στη Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία, στα λιμά­νια κ.α.
Μετα­ξύ άλλων, η περι­φρού­ρη­ση της απερ­γί­ας στις μεγά­λες απο­θή­κες καυ­σί­μων της «Esso» στη Fos-sur-Mer (στην περιο­χή της Μασ­σα­λί­ας) συνε­χί­στη­κε απο­φα­σι­στι­κά και χτες, με την έμπρα­κτη στή­ρι­ξη απερ­γών και από άλλους κλάδους.

Την ίδια στιγ­μή, απο­φά­σεις στή­ρι­ξης και συμπα­ρά­τα­ξης με τους απερ­γούς εργά­τες παίρ­νουν και φοι­τη­τές, μέσα από Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις που γίνο­νται σε μια σει­ρά Πανε­πι­στη­μια­κά Τμή­μα­τα (.χ. στη Φιλο­σο­φι­κή Σχο­λή της πόλης Εξ-Αν-Προ­βάνς), όπου υπερ­ψη­φί­ζε­ται η συμ­με­το­χή στις σημε­ρι­νές απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις, αλλά και η παρου­σία έξω από μεγά­λες μονά­δες παρα­γω­γής όπου συνε­χί­ζε­ται η απεργία.

Πολυμορφία, μαζικότητα, δυναμισμός χαρακτήρισαν μια σειρά κινητοποιήσεις που έγιναν και χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής απεργίας.

Στιγ­μιό­τυ­πα που ξεχώ­ρι­σαν μετα­ξύ άλλων:

  • Χαλυ­βουρ­γοί δια­δή­λω­σαν μέσα στη βιο­μη­χα­νι­κή ζώνη Elancourt (κοντά στο Παρί­σι), έχο­ντας στο πλευ­ρό τους και σιδη­ρο­δρο­μι­κούς της περιο­χής, που απερ­γούν από τις αρχές του Μάρτη.
  • Εργα­ζό­με­νοι στο Εμπό­ριο και τις Υπη­ρε­σί­ες δια­δή­λω­σαν στις Βερ­σαλ­λί­ες (προ­ά­στιο του Παρι­σιού), ενώ μαζί με σιδη­ρο­δρο­μι­κούς απέ­κλει­σαν σταθ­μούς του τρένου.
  • Απο­κλει­σμοί οδι­κών και άλλων συγκοι­νω­νια­κών κόμ­βων έγι­ναν και χτες, μετα­ξύ άλλων στους κεντρι­κούς σιδη­ρο­δρο­μι­κούς σταθ­μούς της Του­λού­ζης και της Νίκαιας.

Όλοι στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Γαλλίας σήμερα 6.30μμ

Στη Μασσαλία αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Εκφρά­ζο­ντας ξανά την ταξι­κή αλλη­λεγ­γύη της εργα­τι­κής τάξης της Ελλά­δας, αντι­προ­σω­πεία του ΠΑΜΕ βρί­σκε­ται στη Γαλ­λία και σήμε­ρα θα πάρει μέρος στη μεγά­λη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση που οργα­νώ­νει το Εργα­τι­κό Κέντρο της Μασσαλίας.

Χτες, το Εργα­τι­κό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν έστει­λε με μήνυ­μά του στο ΠΑΜΕ «τους αδελ­φι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς όλων των αγω­νι­στών», τονί­ζο­ντας πως η αλλη­λεγ­γύη των Ελλή­νων εργα­ζο­μέ­νων δίνει «δύνα­μη και μας ενθαρ­ρύ­νει να παρα­μεί­νου­με στα­θε­ροί απέ­να­ντι στην εξου­σία των εργο­δο­τών και των πολι­τι­κών που κλέ­βουν τον πλού­το που παρά­γουν οι εργα­ζό­με­νοι».

Νέες “οδυνηρές” ανατροπές αναγγέλλει ο Μακρόν

Στο μετα­ξύ, ο Γάλ­λος Πρό­ε­δρος Εμ. Μακρόν σε χτε­σι­νή συνέ­ντευ­ξη εξέ­φρα­σε τη λύπη του επει­δή …δεν μπό­ρε­σε να πεί­σει τον γαλ­λι­κό λαό για την «ανά­γκη» των νέων ανατροπών.
Επέ­μει­νε ότι αυτές είναι «ανα­γκαί­ες», επα­να­φέ­ρο­ντας κάλ­πι­κους εκβια­σμούς ότι δια­φο­ρε­τι­κά θα μειώ­νο­νταν οι συντά­ξεις ή θα αυξά­νο­νταν κρα­τή­σεις και φόροι (μέτρα που έτσι κι αλλιώς περι­λαμ­βά­νο­νται στην αντι­λαϊ­κή φαρέ­τρα). Κατη­γό­ρη­σε δε τους εκπρο­σώ­πους των εργα­ζο­μέ­νων ότι δεν δέχτη­καν διά­λο­γο και συμβιβασμούς.
Υπο­στή­ρι­ξε εξάλ­λου ότι υπάρ­χουν πολι­τι­κές δυνά­μεις που θα μπο­ρού­σαν να συνερ­γα­στούν με την κυβέρ­νη­σή του, ενώ ξεκα­θά­ρι­σε ότι θα υπάρ­ξουν νέες «προ­τά­σεις» για τη Μετα­νά­στευ­ση, τη γαλ­λι­κή βιο­μη­χα­νία, τον «εκσυγ­χρο­νι­σμό» Υγεί­ας και Παι­δεί­ας, που πολ­λές θα είναι «οδυ­νη­ρές» — όπως ομο­λό­γη­σε — αλλά δήλω­σε απο­φα­σι­σμέ­νος να τις προ­ω­θή­σει, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τες «απο­λύ­τως αναγκαίες»…

Από την πλευ­ρά του ο αστι­κός τύπος στη Γαλ­λία ανα­φέ­ρε­ται συνε­χώς _προβοκατόρικα σε “συγκρού­σεις στο Παρί­σι”, “οι διορ­γα­νω­τές καλούν σε ακρο­βο­λι­σμό” – “καί­γε­ται η Γαλ­λία”, μιλώ­ντας όχι για τα αιτή­μα­τα αλλά για επει­σό­δια _παλιά μου τέχνη κόσκι­νο… Συνε­χί­ζο­νται οι κινη­το­ποι­ή­σεις με συνε­χή επει­σό­δια και μολό­τωφ newsbeast.gr ενώ η leparisien.fr  επι­κε­ντρώ­νει στην πίε­ση για παραί­τη­ση της Elisabeth Borne _ “η πρω­θυ­πουρ­γός «πρέ­πει να φύγει», πιστεύ­ει ιδιαί­τε­ρα η Μαρίν Λεπέν _Οι Nupes και το RN ανα­κοί­νω­σαν ότι επρό­κει­το να κατα­λά­βουν το Συνταγ­μα­τι­κό Συμ­βού­λιο”. Τα συν­δι­κά­τα –γρά­φει “καλούν σε νέα μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση s;hmera Πέμ­πτη. Από την πλευ­ρά του, ο Εμα­νου­έλ Μακρόν θέλει τη μεταρ­ρύθ­μι­ση ωε κατα­κλεί­δα ενός «δημο­κρα­τι­κού της ταξιδιού»”.

CGT

Η CGT, μέσα από τις αντι­φά­σεις που την δια­κρί­νουν σαν κορυ­φαία συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση στη Γαλ­λία, που πατά­ει σε δυο βάρ­κες _ρεφορμιστική σε μεγά­λο βαθ­μό με πολ­λά συν­δι­κά­τα μέλη της (Εργα­τι­κά Κέντρα) να προ­σπα­θούν να δώσουν ταξι­κή χροιά στις κινη­το­ποι­ή­σεις ανα­φέ­ρει στο επί­ση­μο site της, όπου έχουν εξα­φα­νι­στεί οι όροι τάξηαστι­κό κρά­τος κλπ.

σσ. copy _paste, εσείς κρίνετε_

Ο αγώ­νας συνε­χί­ζε­ται: ας κλι­μα­κώ­σου­με τις κινη­το­ποι­ή­σεις και τις απεργίες!

Μπρο­στά στην άρνη­ση υπο­βο­λής του κει­μέ­νου σε ψηφο­φο­ρία και προ­σφυ­γής στο άρθρο 49.3 για την έγκρι­ση της συντα­ξιο­δο­τι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης, η κινη­το­ποί­η­ση συνε­χί­ζε­ται, την Πέμ­πτη 23 Μαρτίου.
Εκα­τομ­μύ­ρια δια­δη­λω­τές και το 95% των εργα­ζο­μέ­νων αντι­τί­θε­νται στη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος, παρά το γεγο­νός αυτό, η κυβέρ­νη­ση παρέ­μει­νε κωφή και πυρο­δο­τεί 49.3
Στις 15 Μαρ­τί­ου, όταν η Μικτή Επι­τρο­πή (CMP ΔΕΑ), η οποία απο­τε­λεί­ται από 7 βου­λευ­τές και 7 γερου­σια­στές, συνε­δρί­α­σε για να κατα­λή­ξει σε ένα κοι­νό κεί­με­νο, πάνω από 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο βγή­κα­με στο πεζο­δρό­μιο για να πού­με όχι στη βαθιά άδι­κη, απα­ρά­δε­κτη και αδι­καιο­λό­γη­τη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστήματος.
Την Πέμ­πτη 16 Μαρ­τί­ου, τα συν­δι­κά­τα συνα­ντή­θη­καν ενώ­πιον της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης πριν από την ψηφο­φο­ρία για τη μεταρ­ρύθ­μι­ση για να υπεν­θυ­μί­σουν στην εθνι­κή εκπρο­σώ­πη­ση τις ευθύ­νες της απέ­να­ντι στους ψηφο­φό­ρους τους που είχαν κινη­το­ποι­η­θεί για αρκε­τές εβδο­μά­δες ενά­ντια σε αυτό το σχέδιο.

Η κυβέρ­νη­ση απά­ντη­σε σε αυτή την τερά­στια λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση με δημο­κρα­τι­κή άρνηση!
Γνω­ρί­ζο­ντας ότι δεν είχε πλειο­ψη­φία για να ψηφί­σει αυτό το νομο­σχέ­διο, η πρω­θυ­πουρ­γός απο­φά­σι­σε να ενερ­γο­ποι­ή­σει το άρθρο 49.3 του Συντάγ­μα­τος που με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και θέτει τέλος στη δημο­κρα­τι­κή συζή­τη­ση που δεν θα είχε γίνει ποτέ..

Στο κοι­νο­βού­λιο, καθ’ όλη τη διάρ­κεια της εξέ­τα­σης του κει­μέ­νου του νόμου, η κυβέρ­νη­ση επέ­λε­ξε να την επιβάλει:

  • με ταχεί­ες διαδικασίες,
  • αρνού­με­νη να ψηφί­σει επί των τροπολογιών,
  • Με πίε­ση σε εκλεγ­μέ­νους αξιω­μα­τού­χους ή ομά­δες και με
  • Παρα­χω­ρή­σεις προς τα δεξιά.

Στους εργα­ζό­με­νους, η κυβέρ­νη­ση και οι εργο­δό­τες απά­ντη­σαν με κατα­στο­λή στα αιτή­μα­τα των απεργών,

  • Με επεμ­βά­σεις της αστυ­νο­μί­ας σε κατα­λή­ψεις χώρων εργασίας,
  • Συλ­λή­ψεις,
  • Εκφο­βι­σμό,
  • Αμφι­σβή­τη­ση του δικαιώ­μα­τος στην απεργία.

Αυτό που η CGT κατήγ­γει­λε ως άδι­κο χθες είναι ακό­μη περισ­σό­τε­ρο σήμε­ρα και αυτό δεν μπο­ρεί παρά να μας ενθαρ­ρύ­νει να ενι­σχύ­σου­με τις κινη­το­ποι­ή­σεις και τις απερ­γί­ες, ο αγώ­νας συνεχίζεται!
Με την υπο­στή­ρι­ξη της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας του πλη­θυ­σμού, κινη­το­ποι­η­μέ­νη για εβδο­μά­δες, το δια­συν­δι­κα­λι­στι­κό συνε­χί­ζει να απαι­τεί την από­συρ­ση αυτής της μεταρ­ρύθ­μι­σης, με πλή­ρη ανε­ξαρ­τη­σία, με ήρε­μες και απο­φα­σι­στι­κές ενέργειες.
Απο­φα­σί­ζει να συνε­χί­σει την κινη­το­ποί­η­ση και καλεί σε τοπι­κές συν­δι­κα­λι­στι­κές συγκε­ντρώ­σεις με κορύ­φω­ση σε μια νέα μεγά­λη μέρα απερ­γιών και δια­δη­λώ­σε­ων την Πέμ­πτη 23 Μαρτίου.

Ασφά­λι­ση ανερ­γί­ας και συντά­ξεις:
δύο μεταρ­ρυθ­μί­σεις που χτύ­πη­σαν ειδι­κά τους ηλικιωμένους –
21-Μαρτ-2023

Δύο μεταρ­ρυθ­μί­σεις δια­δο­χι­κά: η μία για την ασφά­λι­ση ανερ­γί­ας που έχει αυστη­ρο­ποι­ή­σει –προς το χει­ρό­τε­ρο τους όρους απο­ζη­μί­ω­σης, η άλλη για τις συντά­ξεις, που απορ­ρί­φθη­κε από τον πλη­θυ­σμό αλλά πέρα­σε από την λαβί­δα της εκτε­λε­στι­κής εξου­σί­ας. Αυτό δίνει ένα εκρη­κτι­κό και ιδιαί­τε­ρα μη πόσι­μο κοκτέιλ για άνερ­γους ηλικιωμένους.
Όχι στην απα­σχό­λη­ση μετά τα 60 ετών, ακό­μη λιγό­τε­ρο μετα­ξύ 62 και 64 ετών _όλα σε βάρος των   άνερ­γων ηλι­κιω­μέ­νων, που σηκώ­νουν στις πλά­τες τους το βάρος της μεταρ­ρύθ­μι­σης του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστήματος.

  • Πάρ­τε τη μεταρ­ρύθ­μι­ση της ασφά­λι­σης ανερ­γί­ας, η οποία οδη­γεί σε μεί­ω­ση των επι­δο­μά­των εργα­σί­ας ARE μειώ­νει τον αριθ­μό των μηνών που απο­ζη­μιώ­νο­νται κατά 25%, και ως εκ τού­του θα ωθή­σει ορι­σμέ­νους ηλι­κιω­μέ­νους προς ένα επί­δο­μα πείνας
    (σσ. το λεγό­με­νο Revenu de solidarité active _RSA, εισό­δη­μα ενερ­γού αλλη­λεγ­γύ­ης παρέ­χει σε άτο­μα “χωρίς πόρους” ένα ελά­χι­στο επί­πε­δο δια­βί­ω­σης 100–300€ που ποι­κίλ­λει ανά­λο­γα με τη σύν­θε­ση του νοικοκυριού).
    (σσ. ένα δαι­δώ­δες –όπως και τα δικά μας επί­δο­μα πεί­νας “Allocation chômage d’aide au retour à l’emploi” _Επίδομα ανερ­γί­ας για την επι­στρο­φή στην εργα­σία στον ιδιω­τι­κό τομέα ανά­λο­γα με την ηλι­κία — Κάτω από 53 \ 53–54 \ 55 και άνω, την τυχόν αυτο­α­πα­σχό­λη­ση κλπ + \προ­ϋ­πό­θε­ση εργα­σία του­λά­χι­στον 130 ημέ­ρες ή 910 ώρες \ 6 μήνες τους τελευ­ταί­ους 24 ή 36 για τις \τους 53+ ετών).
  • Προ­σθέ­στε την αύξη­ση της νόμι­μης ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 64 και θα δεί­τε τον αριθ­μό των φτω­χών ηλι­κιω­μέ­νων, παγι­δευ­μέ­νων σε ένα ολο­έ­να και πιο μακρύ επι­σφα­λές τούνελ.
  • Δεν είναι αρκε­τά μεγά­λοι για να πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για συντα­ξιο­δό­τη­ση, κιν­δυ­νεύ­ουν να βρε­θούν κολ­λη­μέ­νοι μετα­ξύ του τέλους των δικαιω­μά­των τους στο ARE (με τον κίν­δυ­νο να μην επι­κυ­ρώ­σουν τους όρους τους)
  • Ακό­μα χει­ρό­τε­ρα αν είναι γυναί­κες: μια πρό­σφα­τη μελέ­τη της Unedic το δεί­χνει _οι γυναί­κες είναι πιο συχνά άνερ­γες από τους άνδρες (54%).

8 Μαρ­τί­ου: μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση με αφορ­μή τη διε­θνή ημέ­ρα αγώ­να για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών, αρκε­τές εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες δια­δη­λω­τές βρέ­θη­καν σε περισ­σό­τε­ρους από 200 χώρους δια­δη­λώ­σε­ων ή πρω­το­βου­λιών που οργα­νώ­θη­καν σε όλη τη Γαλ­λία για να καταγ­γεί­λουν τη μεγά­λη κοι­νω­νι­κή αδι­κία αυτής της μεταρ­ρύθ­μι­σης του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστήματος.
Οι γυναί­κες λαμ­βά­νουν 40% χαμη­λό­τε­ρες συντά­ξεις από τους άνδρες.
4 στις 10 γυναί­κες συντα­ξιο­δο­τού­νται με ελλι­πή σύντα­ξη, πράγ­μα που σημαί­νει ότι έχουν διπλά­σιες πιθα­νό­τη­τες να υπο­στούν μεί­ω­ση της σύντα­ξής τους ή να εργα­στούν μέχρι τα 67.

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Είναι ένας φαύ­λος κύκλος: οι μισθο­λο­γι­κές ανι­σό­τη­τες μετα­ξύ ανδρών και γυναι­κών αντα­να­κλώ­νται ανα­πό­φευ­κτα στο επί­πε­δο της ανερ­γί­ας και, τελι­κά, στο επί­πε­δο της σύντα­ξής τους.
Και για να το συμπλη­ρώ­σουν, πρέ­πει, πιο συχνά από τους άνδρες, να περι­μέ­νουν μέχρι τα 67 τους για να έχουν πλή­ρη σύνταξη.
«Ο συν­δυα­σμός αυτών των δύο μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων είναι διπλή ποι­νή!», δια­μαρ­τύ­ρε­ται ο Denis Gravouil, μέλος της διοί­κη­σης της CGT. Θα σπρώ­ξου­με τους ανθρώ­πους σε επι­σφα­λείς φραγ­μούς: όχι στην απα­σχό­λη­ση μετά τα 60, προ­φα­νώς χει­ρό­τε­ρα λιγό­τε­ρο μετα­ξύ 62 και 64».

Σύμ­φω­να με στοι­χεία της Dares (που επι­συ­νά­πτο­νται στο Υπουρ­γείο Εργα­σί­ας) –σσ. ένα είδος στα­τι­στι­κής υπη­ρε­σί­ας, μόνο το 56% των ατό­μων ηλι­κί­ας 55–64 ετών απα­σχο­λεί­ται, ποσο­στό χαμη­λό­τε­ρο από αυτό του μέσου όρου της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης (60,5%).
Στη Γαλ­λία, σε ηλι­κία 60 ετών, μόνο ένας στους δύο εργα­ζό­με­νους εξα­κο­λου­θεί να εργά­ζε­ται, ενώ ο άλλος μοι­ρά­ζε­ται μετα­ξύ ανερ­γί­ας και αναπηρίας.
Σήμε­ρα, 75.000 άνθρω­ποι στη Γαλ­λία επω­φε­λού­νται από το σύστη­μα δια­τή­ρη­σης των δικαιω­μά­των ανερ­γί­ας πέραν της ηλι­κί­ας των 62.

Θα πέσει και αυτή η προ­στα­σία για άνερ­γους ηλι­κιω­μέ­νους άνω των 62 ετών; Στις 11 Ιανουα­ρί­ου, την επο­μέ­νη της παρου­σί­α­σης της συντα­ξιο­δο­τι­κής της μεταρ­ρύθ­μι­σης, η Elisabeth Borne ανα­κοί­νω­σε την ανα­θε­ώ­ρη­ση των όρί­ων της ασφά­λι­σης ανερ­γί­ας λόγω… μεί­ω­σης της ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 64 έτη.
Μαζί, η μεταρ­ρύθ­μι­ση του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος ανερ­γί­ας που ισχύ­ει από τον Φεβρουά­ριο του 2023 και η μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος ενά­ντια στην οποία η CGT θα αγω­νι­στεί μέχρι τέλους, τιμω­ρούν επο­μέ­νως ιδιαί­τε­ρα τις γυναί­κες, τους ηλι­κιω­μέ­νους και τους επισφαλείς.

Η λαϊ­κή πλειο­ψη­φία κατα­ψη­φί­ζει τη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού, ο αγώ­νας συνε­χί­ζε­ται!  19_ Μαρ_2023
Ενά­ντια στην κοι­νή γνώ­μη, ενά­ντια στα συν­δι­κά­τα και χωρίς ψήφο. Με τον κόσμο στη μέγ­γε­νη, η συντα­ξιο­δο­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση απορ­ρί­πτε­ται από το 95% των εργα­ζο­μέ­νων. Στον από­η­χο του 49.3, το 65% των πολι­τών θέλει να συνε­χι­στεί το κίνη­μα. Το δια­συν­δι­κα­λι­στι­κό αίτη­μα έχει συγκε­ντρώ­σει περισ­σό­τε­ρες από ένα εκα­τομ­μύ­ριο υπο­γρα­φές με λαϊ­κή υπο­στή­ρι­ξη –όπως και του εργα­τό­κο­σμου, που δεν το βάζει κάτω. Ο αγώ­νας συνε­χί­ζε­ται, χρεια­ζό­μα­στε δια­βού­λευ­ση με τον πολίτη.
Η ώθη­ση της ενό­τη­τας του δρό­μου και των συν­δι­κά­των είναι τέτοια που ο Εμμα­νου­έλ Μακρόν δεν θα είχε την πλειο­ψη­φία για να ψηφί­σει υπέρ της μεταρ­ρύθ­μι­σης του συντα­ξιο­δο­τι­κού του συστή­μα­τος. Η χρή­ση του 49.3 απο­κα­λύ­πτει μια ακό­μη απο­δο­κι­μα­σία και την επι­τυ­χία της λαϊ­κής κινητοποίησης.

«Η Γαλ­λία διέρ­χε­ται μια μεγά­λη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή και πολι­τι­κή κρί­ση και προ­φα­νώς η ισχυ­ρή κοι­νω­νι­κή κινη­το­ποί­η­ση εδώ και δύο μήνες έχει επι­βα­ρύ­νει πάρα πολύ τις θέσεις των βου­λευ­τών. Έχουν κατα­λά­βει πόσο ο κόσμος της εργα­σί­ας και η λαϊ­κή πλειο­ψη­φία απορ­ρί­πτουν αυτή τη βάναυ­ση και άδι­κη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος», συνο­ψί­ζει η Nathalie Verdeil, συνο­μο­σπον­δια­κή γραμ­μα­τέ­ας της CGT.

Από τις πρώ­τες δια­δη­λώ­σεις της 19ης Ιανουα­ρί­ου, εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν δια­δη­λώ­σει ακού­ρα­στα και ήρε­μα, εβδο­μά­δα με την εβδο­μά­δα, σχε­δόν παντού στη Γαλλία.
Επι­δει­κνύ­ο­ντας τη σφο­δρή αντί­θε­σή τους στο μεταρ­ρυθ­μι­στι­κό σχέ­διο που μετα­θέ­τει την ηλι­κία συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 64, αγνο­ώ­ντας τα πάντα, τις δυσκο­λί­ες στην εργα­σία, την επι­σφά­λεια των ηλι­κιω­μέ­νων, την ανι­σό­τη­τα των φύλων…
Ακό­μη κι αν δεν πάρουν μέρος όλοι οι εργα­ζό­με­νοι στην απερ­γία των ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών, κυρί­ως για οικο­νο­μι­κούς λόγους, η στή­ρι­ξη του κόσμου της εργα­σί­ας και του πλη­θυ­σμού είναι εκεί. Και πάλι αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο και πριν από τη νέα ημέ­ρα κινη­το­ποί­η­σης στις 23 Μαρ­τί­ου, έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συγκε­ντρώ­σεις πολι­τών στο Παρί­σι και στις περιφέρειες.
Αντι­μέ­τω­ποι με τον απο­φα­σι­στι­κό αγώ­να του κόσμου της εργα­σί­ας, της νεο­λαί­ας, των συντα­ξιού­χων, ολό­κλη­ρων οικο­γε­νειών, στο πλαί­σιο μιας στα­θε­ρής δια­συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης, ο Emmanuel Macron και η Elisabeth Borne δεν μπό­ρε­σαν να απο­κτή­σουν την πλειο­ψη­φία στην Εθνο­συ­νέ­λευ­ση για μια μεταρ­ρύθ­μι­ση τόσο αμφισβητούμενη.

Ωστό­σο (σσ. απο­τει­νό­με­νη στην κυβέρ­νη­ση), ήταν αρκε­τό να ανοί­ξε­τε τα μάτια σας, να δεί­τε τους δρό­μους όπου δια­δη­λώ­νουν σε τόσες πόλεις, να μετρή­σε­τε υπο­γρα­φές της δια­συν­δι­κα­λι­στι­κής ανα­φο­ράς στο δια­δί­κτυο (σχε­δόν 1,2 εκα­τομ­μύ­ρια μέχρι σήμε­ρα), ώστε να μην κωφεύ­ε­τε στην δια­μαρ­τυ­ρία και να μην αρνεί­στε τον διά­λο­γο με τα συν­δι­κά­τα (sic!!). Εν ολί­γοις, να ακού­σου­με τους πολί­τες. Το 95% των εργα­ζο­μέ­νων είναι κατά των μεταρρυθμίσεων.
Και την επο­μέ­νη της άρνη­σης της κυβέρ­νη­σης να υπο­βά­λει το κεί­με­νο σε ψηφο­φο­ρία κατα­φεύ­γο­ντας στο άρθρο 49.3 του Συντάγ­μα­τος, η πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού κατα­ψή­φι­σε: το 65% των πολι­τών ήταν υπέρ της συνέ­χι­σης του κινή­μα­τος (δημο­σκό­πη­ση Harris Interactive για το RTL 17 Μαρτίου).

Η πλειο­ψη­φία απορ­ρί­πτει τη μεταρ­ρύθ­μι­ση. «Όταν δεν θέλεις να πας στην ψηφο­φο­ρία, υπάρ­χουν δημο­κρα­τι­κοί κίν­δυ­νοι και σήμε­ρα, η διτ­τή  εξου­σία βρί­σκε­ται παγι­δευ­μέ­νη», σημειώ­νει η Nathalie Verdeil (σσ. γραμ­μα­τέ­ας της CGT).
Η CGT έλε­γε πάντα ότι είναι υπέρ μιας δια­βού­λευ­σης με τους πολί­τες σχε­τι­κά με τη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστήματος.
Εάν πρό­κει­ται για δημο­ψή­φι­σμα κοι­νής πρω­το­βου­λί­ας (RIP), είναι απα­ραί­τη­το να το ζητή­σουν 185 βου­λευ­τές, τότε η δια­δι­κα­σία διαρ­κεί εννέα μήνες και απαι­τού­νται του­λά­χι­στον 4,8 εκα­τομ­μύ­ρια υπο­γρα­φές (10% του εκλο­γι­κού σώμα­τος). Αλλά παίζεται.

Στο μετα­ξύ, ο κοι­νός αγώ­νας συνε­χί­ζε­ται, η πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού μας στηρίζει.
Ραντε­βού την Πέμ­πτη 23 Μαρ­τί­ου για να δεί­ξου­με την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά μας.
Η ισχυ­ρή κινη­το­ποί­η­ση πρέ­πει να ανα­γκά­σει την εκτε­λε­στι­κή εξου­σία να μην εφαρ­μό­σει τη μεταρ­ρύθ­μι­σή της που υιο­θε­τή­θη­κε κατά παρά­βα­ση των δημο­κρα­τι­κών αρχών και απορ­ρί­φθη­κε μαζικά.

Εδώ και αρκε­τές εβδο­μά­δες, ο πλη­θυ­σμός έχει κινη­το­ποι­η­θεί μαζι­κά ενά­ντια στη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος, με τη στή­ρι­ξη των 3/4 του πλη­θυ­σμού και του 94% των εργα­ζο­μέ­νων που αρνού­νται να μειώ­σουν τη νόμι­μη ηλι­κία απο­χώ­ρη­σης στα 64 –ήδη στις 7 Μαρ­τί­ου, 3.500.000 άνθρω­ποι κινη­το­ποι­ή­θη­καν, μέσω απερ­γιών ή/και διαδηλώσεων.
Παρά τη λαϊ­κή επι­τυ­χία των κινη­το­ποι­ή­σε­ων υπό την ηγε­σία ενός ενιαί­ου συν­δι­κά­του, δεν έλα­βαν καμία απά­ντη­ση από την κυβέρ­νη­ση. Η σιω­πή του προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας συνι­στά σοβα­ρό δημο­κρα­τι­κό πρό­βλη­μα που ανα­πό­φευ­κτα οδη­γεί σε μια κατά­στα­ση που μπο­ρεί να γίνει εκρηκτική.
Και αυτό, παρό­λο που η κυβέρ­νη­ση προ­τι­μά να απα­ντά με τα ασφα­λι­στι­κά μέτρα των εργοδοτών.
Μέσα υπάρ­χουν για να αντα­πο­κρι­θού­με στα αιτή­μα­τα που θέτου­με, για σύντα­ξη στα 60, τον κατώ­τα­το μισθό στα 2000 ευρώ, την ανα­προ­σαρ­μο­γή των συντάξεων…
Η κυβέρ­νη­ση μάταια προ­σπά­θη­σε επι­κοι­νω­νια­κά, ο πλη­θυ­σμός δεν μασά­ει, με κάθε μέρα κινη­το­ποί­η­σης εργα­ζό­με­νοι, συντα­ξιού­χοι, νέοι, στε­ρη­μέ­νοι θέσε­ων εργα­σί­ας το δεί­χνουν σε εται­ρεί­ες, υπη­ρε­σί­ες και στο δρόμο.

Ήδη σε πολ­λούς χώρους έχει απο­φα­σι­στεί η ανα­νέ­ω­ση της απερ­γί­ας και η κινη­το­ποί­η­ση με όλες τις μορφές.

  • Μετα­φο­ρά,
  • ενέρ­γεια,
  • σιδη­ρο­δρο­μι­κοί,
  • λιμε­νερ­γά­τες
  • στη δημό­σια ραδιοτηλεόραση,
  • στη βιο­μη­χα­νία τρο­φί­μων, όπως Carambar, La Seita, Volvic κ.λπ., που συνε­χί­ζουν με 1 ώρα στά­ση εργα­σί­ας ανά ημέ­ρα… στο Déliplanète όπου οι εργα­ζό­με­νοι απο­φά­σι­σαν να ανά­βουν τους φούρ­νους με 30 λεπτά καθυστέρηση
  • στη μεταλ­λουρ­γία όπως στο Industriel του Λίγη­ρα, όπου οι εργα­ζό­με­νοι απο­φά­σι­σαν στά­ση εργα­σί­ας για 2 ώρες κάθε 2η μέρα
  • στο Aubert Duval 2 με 3 ώρες την ημέρα
  • στα χημι­κά _Praxaire στο Ariège αρκε­τές ώρες απερ­γί­ας την ημέρα…

Η CGT καλεί όλα τα σωμα­τεία της με τους εργα­ζό­με­νους να ενι­σχύ­σουν την κινη­το­ποί­η­ση και να ανα­νε­ώ­σουν την απεργία.
Jusqu’à la victoire… toujours ! ¡Hasta la victoria siempre! Μέχρι τη νίκη… πάντα!
Καλού­με όλο τον πλη­θυ­σμό να συνε­χί­σει τις κινη­το­ποι­ή­σεις και τις δρά­σεις, ακό­μη πιο μαζι­κά να πει όχι σε αυτή την άδι­κη και βάναυ­ση μεταρρύθμιση.

(συνειρ­μι­κά)
Ας σκε­φτού­με για λίγο, αν εκεί­νη την ιστο­ρι­κή στιγ­μή 3_Α­πρ-1999 στην Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη που έγι­νε στο Στά­διο Ειρή­νης και Φιλί­ας, με τη συμ­με­το­χή 230 πρω­το­βάθ­μιων σωμα­τεί­ων, 18 κλα­δι­κών και περι­φε­ρεια­κών οργα­νώ­σε­ων και 2.500 εκλεγ­μέ­νων συν­δι­κα­λι­στών δεν είχε  με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ γεν­νη­θεί το Π.Α.ΜΕ.

Θα επα­νέλ­θου­με!

Ονο­ρέ ντε Μπαλ­ζάκ: Γρα­πτά πάνω στο μυθι­στό­ρη­μα – Οι καλλιτέχνες

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο