Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΑΛΛΙΑ: Σε νέα φάση κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις ενάντια στη «μεταρρύθμιση»

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συν­δι­κά­τα και Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις απο­φα­σί­ζουν 24ωρη απεργία
Πανε­θνι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις ξανά στις 9 Γενάρη.

«Καλή χρο­νιά για το 2020, όλοι στην απερ­γία!», τονί­ζει η πρω­το­χρο­νιά­τι­κη κάρ­τα του Συν­δι­κά­του Σιδη­ρο­δρο­μι­κών στις Βερσαλίες

Σε νέα φάση κλι­μά­κω­σης μπαί­νουν οι κινη­το­ποι­ή­σεις στη Γαλ­λία ενά­ντια στις ανα­τρο­πές στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση τις οποί­ες προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση Μακρόν.

Η Πέμ­πτη 9 Γενά­ρη έχει απο­φα­σι­στεί να είναι μέρα δρά­σης, με πολ­λές δευ­τε­ρο­βάθ­μιες και τρι­το­βάθ­μιες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις να έχουν ήδη δρο­μο­λο­γή­σει νέα 24ωρη απερ­γία, ενώ σε διά­φο­ρους χώρους και κλά­δους συνε­χί­ζο­νται εδώ και βδο­μά­δες απερ­για­κές κινητοποιήσεις.

Το ΕΚ Μασ­σα­λί­ας καλεί σε απερ­γία στις 9 αλλά και στις 10 Γενά­ρη, ενώ συνε­χί­ζει και διά­φο­ρες άλλες πολύ­μορ­φες αγω­νι­στι­κές παρεμ­βά­σεις για την πλα­τιά ενη­μέ­ρω­ση και κινη­το­ποί­η­ση των λαϊ­κών στρω­μά­των. Στο πλαί­σιο αυτό, το Συν­δι­κά­το Σιδη­ρο­δρο­μι­κών που ανή­κει στη δύνα­μή του (CGT Cheminots de Marseille) οργά­νω­σε στις 4 Γενά­ρη απερ­για­κή βρα­διά, συνε­χί­ζο­ντας την προ­σπά­θεια στή­ρι­ξης των απερ­γών και των οικο­γε­νειών τους. Σημειω­τέ­ον, μετά τη μεγά­λη απερ­γία της 5ης Δεκέμ­βρη, στη συγκε­κρι­μέ­νη περι­φέ­ρεια (Μπους ντι Ρον) πραγ­μα­το­ποιούν επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες εργα­το­ϋ­πάλ­λη­λοι από τομείς όπως οι Μετα­φο­ρές, η Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία, τα Λιμά­νια και η Ενέργεια.

Στον κλά­δο των Σιδη­ρο­δρό­μων, τη μάχη της οργά­νω­σης της απερ­γί­ας δίνουν δυνά­μεις που συσπει­ρώ­νο­νται στην Παγκό­σμια Συν­δι­κα­λι­στι­κή Ομο­σπον­δία (ΠΣΟ). Το Συν­δι­κά­το Σιδη­ρο­δρο­μι­κών στις Βερ­σα­λί­ες απευ­θύ­νει κάλε­σμα μαζι­κής συμ­με­το­χής στις κινη­το­ποι­ή­σεις της 9ης Γενά­ρη, χαι­ρε­τί­ζο­ντας τις Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις όπου πολ­λοί εργα­ζό­με­νοι απο­φα­σί­ζουν ήδη νέα απερ­γία. Το Συν­δι­κά­το χαι­ρε­τί­ζει επί­σης τη συνέ­χι­ση της απερ­γί­ας για 27η συνε­χό­με­νη μέρα σε διά­φο­ρους χώρους του κλά­δου, που απο­τυ­πώ­νε­ται και στην ακι­νη­το­ποί­η­ση πολ­λών συρμών.

24ωρες επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες συνε­χί­ζο­νται με αντί­στοι­χη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και σε άλλους τομείς των Μετα­φο­ρών, όπως στο Μετρό του Παρισιού.

Κάλε­σμα κλι­μά­κω­σης του απερ­για­κού αγώ­να απευ­θύ­νει επί­σης η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στη Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία (FNIC), που με ανα­κοί­νω­σή της καλεί: «Από τις 7 έως τις 10 Γενά­ρη να μη βγει ούτε μια στα­γό­να υδρο­γο­ναν­θρά­κων από τις πετρε­λαϊ­κές εγκα­τα­στά­σεις στη Γαλ­λία — διυ­λι­στή­ρια, απο­θή­κες, αγω­γούς, λιμε­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις». Η FNIC καταγ­γέλ­λει την επι­χεί­ρη­ση συκο­φά­ντη­σης που τα ΜΜΕ έχουν εξα­πο­λύ­σει ενά­ντια στον αγώ­να των απερ­γών και επα­να­λαμ­βά­νει ότι η αντια­σφα­λι­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση απο­τε­λεί «από­δει­ξη ενός ταξι­κού πολέ­μου που διε­ξά­γουν οι προ­νο­μιού­χοι, οι μεγα­λο­α­στοί». Οπως ανα­φέ­ρει η FNIC, οι εργα­ζό­με­νοι στα έξι μεγά­λα διυ­λι­στή­ρια της Γαλ­λί­ας βρί­σκο­νται σε επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες και καλούν σε απερ­για­κό συντο­νι­σμό τους εργα­ζό­με­νους σε όλους τους τομείς παρα­γω­γής, διύ­λι­σης και μετα­φο­ράς πετρε­λαί­ου και προ­ϊ­ό­ντων του, ώστε να μεγι­στο­ποι­η­θεί η πίε­ση στην κυβέρ­νη­ση και στους υπε­ρα­σπι­στές των νέων αντερ­γα­τι­κών ανατροπών.

Το Εργα­τι­κό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (προ­ά­στιο του Παρι­σιού) επί­σης καλεί σε απερ­γία στις 9 Γενά­ρη, ενώ εξέ­δω­σε και ευχε­τή­ρια αφί­σα για τη νέα χρο­νιά, με πλά­να από τις πρό­σφα­τες απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις και τονί­ζο­ντας: «Λαός ενω­μέ­νος, ποτέ νικη­μέ­νος!». Η απερ­για­κή του συγκέ­ντρω­ση έχει ορι­στεί στη 1.30 μ.μ., στην πλα­τεία Δημο­κρα­τί­ας. Νωρί­τε­ρα, καλεί σε κινη­το­ποί­η­ση το Σάβ­βα­το 4 Γενά­ρη, στη 1 μ.μ. στο σταθ­μό του τρέ­νου της Λιόν, για να ξεκι­νή­σει πορεία προς τη Βαστίλ­λη και μετά το σταθ­μό της Εστ (Ανα­το­λής), στο Παρίσι.

Από τη μεριά του ο Πρό­ε­δρος της χώρας Εμα­νου­έλ Μακρόν δια­κή­ρυ­ξε ξανά την προ­σή­λω­ση της κυβέρ­νη­σης στην επι­τά­χυν­ση των ανα­τρο­πών. Στο πρω­το­χρο­νιά­τι­κο μήνυ­μά του επα­νέ­λα­βε ότι οι «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» θα υλο­ποι­η­θούν όπως έχει εξαγ­γελ­θεί, εκφρά­ζο­ντας κατά τ’ άλλα «κατα­νό­η­ση για αγω­νί­ες και ανη­συ­χί­ες» που υπάρ­χουν και επι­μέ­νο­ντας ότι μόνη του προ­τε­ραιό­τη­τα είναι «το συμ­φέ­ρον της χώρας μας» — εννο­ώ­ντας φυσι­κά την εξοι­κο­νό­μη­ση πόρων προς όφε­λος του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, το ταχύ­τε­ρο χτύ­πη­μα του δημό­σιου χαρα­κτή­ρα των συντά­ξε­ων και γενι­κά της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, τη μεί­ω­ση συνο­λι­κά του λεγό­με­νου «μη μισθο­λο­γι­κού κόστους» κ.λπ.

Θυμί­ζου­με ότι με τα νέα μέτρα θα αυξη­θούν κι άλλο τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, θα μειω­θούν περαι­τέ­ρω οι συντά­ξεις και γενι­κό­τε­ρα θα στρω­θεί το έδα­φος για τη μετα­τρο­πή της λεγό­με­νης «βασι­κής σύντα­ξης» — την οποία θα χορη­γεί το κρά­τος — σε επί­δο­μα, ώστε να ανα­πτυ­χθεί πιο απο­φα­σι­στι­κά ο τομέ­ας της επαγ­γελ­μα­τι­κής ασφά­λι­σης αλλά και της καθα­ρά ιδιω­τι­κής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο