Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΑΛΛΙΑ: Συνεχίζονται μαζικές κινητοποιήσεις

Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι συνε­χί­ζουν απερ­γί­ες σε κλά­δους όπως Ενέρ­γεια, Μετα­φο­ρές, Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία κ.ά.

Από την απερ­για­κή δια­δή­λω­ση, χτες, στη Μασσαλία

Μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις έγι­ναν και χτες στη Γαλ­λία, ενά­ντια στο αντια­σφα­λι­στι­κό έκτρω­μα που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση Μακρόν, σε πολ­λές πόλεις και με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση απερ­γιών, μετά από απο­φά­σεις δευ­τε­ρο­βάθ­μιων και πρω­το­βάθ­μιων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων αλλά και πολ­λών Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων σε χώρους δουλειάς.

Στη Μασ­σα­λία έγι­νε ακό­μα μία μαζι­κή απερ­για­κή δια­δή­λω­ση, με το τοπι­κό Εργα­τι­κό Κέντρο (UD CGT 13) να πρω­το­στα­τεί στην κλι­μά­κω­ση της πάλης για την από­συρ­ση των νέων αντερ­γα­τι­κών μέτρων, οργα­νώ­νο­ντας πορεί­ες σε διά­φο­ρες περιο­χές της περι­φέ­ρειας (Μπους ντι Ρον), στη­ρί­ζο­ντας απο­φα­σι­στι­κά πολυ­ή­με­ρους αγώ­νες (όπως στο «Ιντερ­κο­ντι­νέ­νταλ» της Μασ­σα­λί­ας) που συν­δέ­ο­νται και με τη διεκ­δί­κη­ση σύγ­χρο­νων ασφα­λι­στι­κών — συντα­ξιο­δο­τι­κών δικαιω­μά­των, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη που εκφρά­ζουν συν­δι­κά­τα άλλων χωρών (όπως και το ΠΑΜΕ) με διαρ­κή μηνύ­μα­τα αλλη­λεγ­γύ­ης κ.τ.λ. Σήμε­ρα το ΕΚ καλεί σε νέα δια­δή­λω­ση, με συγκέ­ντρω­ση στις 9.30 π.μ. στην τοπι­κή έδρα της «Air France».

Η Παγκό­σμια Συν­δι­κα­λι­στι­κή Ομο­σπον­δία (ΠΣΟ) συνε­χί­ζει καμπά­νια αλλη­λεγ­γύ­ης για τον αγώ­να της εργα­τι­κής τάξης στη Γαλ­λία, έχο­ντας εκδώ­σει και σχε­τι­κή αφί­σα, που εικο­νί­ζει το χάρ­τη της Γαλ­λί­ας κατα­κόκ­κι­νο να «σκί­ζε­ται» από υψω­μέ­νες τις γρο­θιές εργα­τών του πνεύ­μα­τος και του χεριού, που κρα­τούν είτε μολύ­βι είτε τανάλια.

Στο μετα­ξύ, δια­θέ­σεις κλι­μά­κω­σης του αγώ­να κατα­γρά­φο­νται σε διά­φο­ρους κλά­δους, όπως αυτοί των Μετα­φο­ρών και της Ενέρ­γειας. Η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στη Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία (FNIC) καλεί σε αγω­νι­στι­κή ετοι­μό­τη­τα δια­μη­νύ­ο­ντας ότι δεν «πρό­κει­ται να υπάρ­ξει εκε­χει­ρία για τις γιορ­τές», καταγ­γέλ­λο­ντας την επι­χεί­ρη­ση συκο­φά­ντη­σης των αγώ­νων που κλι­μα­κώ­νουν κεφά­λαιο — κυβέρ­νη­ση. Καλεί σε μαζι­κή συμ­με­το­χή σε κινη­το­ποι­ή­σεις που κατά τόπους έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί στις 20, 21, 24, 31 Δεκέμ­βρη, με νέο σταθ­μό την 9η του Γενά­ρη, νέα «μέρα κινη­το­ποί­η­σης» σε όλη τη χώρα. Σε μια σει­ρά από διυ­λι­στή­ρια και άλλες μονά­δες παρα­γω­γής του κλά­δου γίνο­νται Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις που απο­φα­σί­ζουν επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες, σε ομί­λους όπως οι «Esso», «Τotal», «Petroineos».

Σε συνέ­χι­ση των πολύ­μορ­φων κινη­το­ποι­ή­σε­ων καλεί και η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στην Ενέρ­γεια και τα Ορυ­χεία, που σε ανα­κοί­νω­σή της μιλά για πολύ υψη­λά ποσο­στά συμ­με­το­χής στην απερ­γία, ειδι­κά στα δίκτυα δια­νο­μής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και αερίου.

Η σημα­ντι­κή συμ­με­το­χή στις κινη­το­ποι­ή­σεις, ειδι­κά στους κλά­δους στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, αυξά­νει την ανη­συ­χία κυβέρ­νη­σης — μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας, που δυνα­μώ­νουν την επι­χεί­ρη­ση συκο­φά­ντη­σης των δίκαιων εργα­τι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων. Μετά την άθλια προ­σπά­θεια να συν­δε­θούν τα αυξη­μέ­να τρο­χαία ατυ­χή­μα­τα στο Παρί­σι με την απερ­γία στα μέσα μετα­φο­ράς, χτες δυνά­μω­σε η επί­θε­ση ειδι­κά στους απερ­γούς από την ηλε­κτρο­δό­τη­ση, με την εται­ρεία δικτύ­ου μετα­φο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας RTE να μιλά ακό­μα και για «δολιο­φθο­ρά» και να απει­λεί με υπο­βο­λή μηνύ­σε­ων. Αντί­στοι­χα μεθο­δεύ­ο­νται και δια­μαρ­τυ­ρί­ες μεγα­λο­ξε­νο­δό­χων περί «χάους» που δια­μορ­φώ­νε­ται εν μέσω του­ρι­στι­κής περιό­δου, αφού προ­βλη­μα­τί­ζο­νται μη τυχόν και μειω­θούν τα κέρ­δη τους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο