Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!» (Επίσημη πρεμιέρα 24/3)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!» του Νίκου Νούλα

Επί­ση­μη πρε­μιέ­ρα την Πέμ­πτη  24/3 στην Αλκυο­νί­δα στις 20:00, παρου­σία του σκη­νο­θέ­τη Νίκου Νού­λα, του παλαί­μα­χου αγω­νι­στή Ηλία Μεταλ­λί­δη και άλλων συντελεστών 

 Δωρε­άν Είσο­δος για την πρεμιέρα

Τις υπό­λοι­πες μέρες, γενι­κή είσο­δος 5 ευρώ

 Η New Star προ­βάλ­λει από 24/3 καθη­με­ρι­νά στις 20:00 στο Αλκυο­νίς new star art cinema, το ιστο­ρι­κό ντο­κι­μα­ντέρ του Νίκου Νού­λα, «Γεια σας και καλή αντά­μω­ση ως νικη­τές!». Το ντο­κι­μα­ντέρ έχει ως θέμα του τον Κιλ­κι­σιώ­τη αντάρ­τη του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας(ΔΣΕ), Ηλία Μεταλ­λί­δη και ανα­φέ­ρε­ται στα γεγο­νό­τα του 1948–49. Η πρε­μιέ­ρα, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Πέμ­πτη 24/3 στις 20:00 στο Αλκυο­νίς new star art cinema, παρου­σία του σκη­νο­θέ­τη Νίκου Νού­λα, του παλαί­μα­χου αγω­νι­στή Ηλία Μεταλ­λί­δη και άλλων συντελεστών.

Στην ται­νία κατα­γρά­φο­νται γεγο­νό­τα από τη μεγά­λη μάχη της Φλώ­ρι­νας και τις τελευ­ταί­ες αιμα­το­βαμ­μέ­νες μάχες για την ανα­κα­τά­λη­ψη του Γράμ­μου, μέχρι τις τελευ­ταί­ες μάχες τον Αύγου­στο του ’49 και την επί­θε­ση του μοναρ­χο­φα­σι­στι­κού στρα­τού στο Βίτσι (ύψω­μα Λέ­σιτς) και το Γράμ­μο. Αυτά τα γενο­νό­τα, ιστο­ρι­κά κατα­γραμ­μέ­να σε διά­φο­ρα ντο­κου­μέ­ντα, απο­δί­δο­νται από τον Η. Μεταλ­λί­δη μέσα από βιω­μέ­νη ιστο­ρία. Ιδιαί­τε­ρη σημα­σία έχει το γεγο­νός ότι ο Μεταλ­λί­δης δε μιλά­ει για τον εαυ­τό του, αλλά για τους αγώ­νες του κινή­μα­τος που υπη­ρέ­τη­σε, και γι αυτό συνή­θως χρη­σι­μο­ποιεί το πρώ­το πλη­θυ­ντι­κό πρόσωπο.

Όπως σημειώ­νει ο Νίκος Νού­λας, όρα­μα και επι­δί­ω­ξη του για τον ντο­κι­μα­ντέρ είναι  να συμ­βάλ­λει ως ακό­μη ένα τεκ­μή­ριο στην διά­σω­ση της συλ­λο­γι­κής μνή­μης καθώς σύμ­φω­να με τον ίδιο: «Το πώς στέ­κε­ται ένα –ατο­μι­κό ή συλ­λο­γι­κό- υπο­κεί­με­νο απέ­να­ντι στο παρελ­θόν του δεί­χνει το βαθ­μό αυτο­συ­νεί­δη­σής του. Αν ξεχνά, θέλει να ξεχνά, δε θέλει να θυμά­ται, δε θέλει να βλέ­πει το δρό­μο που διέ­νυ­σε, δεν έχει την ωρι­μό­τη­τα να θέλει να χαρά­ξει δρό­μο. Αν αυτό ισχύ­ει για το παρελ­θόν, αυτό ισχύ­ει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, όταν η Ιστο­ρία είναι ζώσα και μάλι­στα οι φορείς της βρί­σκο­νται στη ζωή. Και την πραγ­μα­τι­κή τιμή την ορί­σα­με προη­γου­μέ­νως και τη δια­χω­ρί­σα­με από μυθο­λο­γί­ες και υμνολογίες» .

92 χρο­νών σήμε­ρα ο Ηλί­ας Μεταλ­λί­δης, θα βρί­σκε­ται κοντά μας μαζί με τον σκη­νο­θέ­τη Νίκο Νού­λα, για να μας μιλή­σει για τις πιο δύσκο­λες αλλά και ηρω­ι­κές φάσεις της συμ­με­το­χής του στο δεύ­τε­ρο αντάρτικο.

Σημεί­ω­μα από τον σκη­νο­θέ­τη Νίκο Νούλα:

«.…το ντο­κι­μα­ντέρ ξεκί­νη­σε για να τιμή­σου­με έναν αγω­νι­στή της Αρι­στε­ράς, που αφιέ­ρω­σε τη ζωή του στην υπό­θε­ση του σοσια­λι­σμού. Θα θέλα­με όμως να απο­τε­λέ­σει και μια συμ­βο­λή στο άνοιγ­μα της συζή­τη­σης γύρω από την ιστο­ρία του εμφυ­λί­ου πολέ­μου, της δεκα­ε­τί­ας του ’40-’50, και ευρύ­τε­ρα γύρω από την ιστο­ρία του αρι­στε­ρού κινήματος…»

 Η ομά­δα δημιουργίας:

Νίκος Νού­λας (σενάριο/σκηνοθεσία)

Μίτσος Γκά­ζης (τεχνι­κή επιμέλεια/μοντάζ)

Τάσος Γκού­βας (μοντάζ/ σπικάζ/ υπότιτλοι)

Αθη­νά Τέσκου (σπι­κάζ)

Πέτρος Βρα­μπά­κης (εικο­νο­λη­ψία)

Στέρ­γιος Θεο­δω­ρί­δης (μου­σι­κή επιμέλεια)

Σύνο­ψη

«Νύχτα, παρα­μο­νές Χρι­στου­γέν­νων του 1948. Ένα τμή­μα επί­λε­κτων ανταρ­τών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας από την Κ. και Α. Μακε­δο­νία και τη Θρά­κη μετα­κι­νεί­ται με τελι­κό προ­ο­ρι­σμό την Πρέ­σπα. Εκεί, στο χωρίο Λαι­μός, είναι εγκα­τε­στη­μέ­νη η Σχο­λή Αξιω­μα­τι­κών Γενι­κού Αρχη­γεί­ου. Σκο­πός της μετα­κί­νη­σης είναι η επάν­δρω­ση της ΣΤ΄ σει­ράς και, μέσα από τη μαθη­τεία στην πρά­ξη, η ανά­δει­ξη νέων αξιω­μα­τι­κών. Ένας νεα­ρός, ο Ηλί­ας Μεταλ­λί­δης, έχει δυό­μι­σι χρό­νια να δει τους δικούς του και την κοπε­λιά του, τη Μαρί­κα. Ενώ η φάλαγ­γα των ανταρ­τών βρί­σκε­ται στα χωριά του κάμπου του Κιλ­κίς και σχε­τι­κά κοντά στο χωρά­φι της οικο­γέ­νειας του Μεταλ­λί­δη, ο νεα­ρός παρα­κα­λά­ει επί­μο­να, και εν τέλει κατα­φέρ­νει να πεί­σει τον υπεύ­θυ­νο του τμή­μα­τος να του επι­τρέ­ψει να απο­κο­πεί προ­σω­ρι­νά από το τμή­μα για να πάει στο χωρά­φι. Τρέ­χει, φορ­τω­μέ­νος το όπλο, τα εφό­δια και την ποντια­κή λύρα του. Φτά­νει στο χωρά­φι, γρά­φει ένα σημεί­ω­μα, το διπλώ­νει, το βάζει πάνω στο μονα­δι­κό δέντρο του χωρα­φιού και πάνω από το σημεί­ω­μα απο­θέ­τει μια μεγά­λη πέτρα. Η πέτρα αυτή θα προ­στά­τευε το γράμ­μα και θα τρα­βού­σε την προ­σο­χή των συγ­γε­νών. Το γεμά­το έρω­τα, αγά­πη και επα­να­στα­τι­κή φλό­γα σημεί­ω­μα κατέ­λη­γε ως εξής:  «ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!».

Τρέι­λερ της ται­νί­ας «ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!»

https://www.youtube.com/watch?v=vJiqd8WtyQc

Σύν­δε­σμος με φωτο­γρα­φί­ες της ται­νί­ας «ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!»

https://picasaweb.google.com/111157498832838723081/GtrUzE

 ΑΛΚΥΟΝΙΣ  new star art cinema

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42–46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώ­ρια)

Τηλ.210 8220008210 8220023 ,

Parking δια­θέ­σι­μο κάτω από τον κινηματογράφο 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο