Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γενική Συνέλευση ΠΕΔΑ: Άμεση έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την ανά­γκη να μπού­νε μπρο­στά οι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι μαζί με όσους εργά­ζο­νται και κατοι­κούν στις πόλεις για να διεκ­δι­κή­σουν άμε­σα έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση των δήμων στο ύψος των πραγ­μα­τι­κών ανα­γκών τους, κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ και του ειδι­κού φόρου κατα­νά­λω­σης στα καύ­σι­μα και στις άλλες δαπά­νες των σχο­λι­κών επι­τρο­πών, όπως και την κάλυ­ψη της λει­τουρ­γί­ας των δήμων από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, αφού τα τακτι­κά έσο­δα των δήμων δεν αρκούν για να καλύ­ψουν ούτε τη μισθο­δο­σία, ζήτη­σε ο Ηλί­ας Στα­μέ­λος, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Και­σα­ρια­νής, εκ μέρους της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», μιλώ­ντας στη γενι­κή συνέ­λευ­ση της Περι­φε­ρεια­κής Ένω­σης Δήμων Αττι­κής (ΠΕΔΑ).

Ανα­φε­ρό­με­νος, μετα­ξύ άλλων, στην τρέ­χου­σα χρο­νι­κή περί­ο­δο όπου τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα βιώ­νουν ασφυ­κτι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα με τις τιμές στα προ­ϊ­ό­ντα να έχουν πάρει την «ανη­φό­ρα», παρά τις μεγα­λό­στο­μες δια­κη­ρύ­ξεις υπουρ­γών της κυβέρ­νη­σης για το «καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού» και την εκτί­να­ξη του κόστους ενέρ­γειας με το χει­μώ­να να είναι μπρο­στά, υπο­γράμ­μι­σε πως με την απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς της ενέρ­γειας φέτος οι δήμοι θα φτά­σουν στα ενερ­γεια­κά και οικο­νο­μι­κά τους όρια.

Όπως είπε «οι έκτα­κτες επι­χο­ρη­γή­σεις που έχει δώσει μέχρι σήμε­ρα και αυτές που αναγ­γέλ­λο­νται από την κυβέρ­νη­ση σε καμιά περί­πτω­ση δεν θα καλύ­ψουν τις ανά­γκες των δήμων. Ο στό­χος για μεί­ω­ση της κατα­νά­λω­σης κατά 10% θα έχει επι­πτώ­σεις στην λει­τουρ­γία τους και θα υπο­βαθ­μί­σει περαι­τέ­ρω τις ήδη υπο­βαθ­μι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες τους. Οι τερά­στιες αυξή­σεις στο πετρέ­λαιο κίνη­σης επι­βα­ρύ­νουν δυσα­νά­λο­γα το κόστος απο­κο­μι­δής απορ­ρι­μά­των που μαζί με την αύξη­ση της εισφο­ράς στον ΕΣΔΝΑ και το πρό­στι­μο 20 ευρώ/τόνο που ανα­μέ­νε­ται, θα οδη­γή­σει σε υπέ­ρο­γκα κόστη που θα κλη­θούν σύμ­φω­να με την λογι­κή της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας να πλη­ρώ­σουν οι δημό­τες που η πλειο­ψη­φία τους ήδη πλήτ­τε­ται από την γενι­κό­τε­ρη πολι­τι­κή. Οι αυξή­σεις στις τιμές των τρο­φί­μων θα έχουν επι­πτώ­σεις στο κόστος λει­τουρ­γί­ας των παι­δι­κών σταθ­μών που ήδη λει­τουρ­γούν με ελλείψεις».

Η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των δήμων βρί­σκε­ται στα απα­ρά­δε­κτα χαμη­λά επί­πε­δα που έχουν δια­μορ­φω­θεί από την περί­ο­δο των μνη­μο­νί­ων. «Όλοι γνω­ρί­ζου­με», ανέ­φε­ρε «ότι αυτές οι μειώ­σεις ξεπερ­νούν το 65% την ίδια στιγ­μή που πλή­θος από και­νούρ­γιες αρμο­διό­τη­τες έχουν δοθεί στους δήμους. Οι κατά και­ρούς έκτα­κτες χρη­μα­το­δο­τή­σεις είτε για το COVID τις προη­γού­με­νες χρο­νιές είτε για την αύξη­ση του κόστους της ενέρ­γειας φέτος, δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στις πραγ­μα­τι­κές και αυξα­νό­με­νες ανά­γκες και η κυβέρ­νη­ση ανοί­γει το δρό­μο για ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο χαρά­τσω­μα των δημο­τών».

Σχεδιασμός και χρηματοδότηση της πολιτικής προστασίας

Επί­σης, πρό­σθε­σε πως «απαι­τεί­ται συνο­λι­κός σχε­δια­σμός και χρη­μα­το­δό­τη­ση με ευθύ­νη τους κρά­τους, όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων και έργων για την πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση φυσι­κών φαι­νο­μέ­νων και κατα­στρο­φών», προ­σθέ­το­ντας ότι στο θέμα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας «είναι τερά­στιες οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης που υλο­ποιεί μια πολι­τι­κή που θεω­ρεί την προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού κόστος, πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται από τις κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά. Αφή­νει τους δήμους υπο­στε­λε­χω­μέ­νους από εργα­ζό­με­νους χωρίς επαρ­κή μηχα­νή­μα­τα για να αντι­με­τω­πί­σουν τα προ­βλή­μα­τα, με υπη­ρε­σί­ες πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας που υπάρ­χουν μόνο στα χαρ­τιά». Όσον αφο­ρά το ζήτη­μα της δια­χεί­ρι­σης των απορ­ριμ­μά­των είπε ότι το νέο ΠΕΣΔΑ συνε­χί­ζει το έγκλη­μα διαρ­κεί­ας στη Φυλή και το επε­κτεί­νει και σε άλλες περιοχές.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην πλειο­ψη­φία της ΠΕΔΑ δήλω­σε πως «την κρί­νου­με με βάση την στά­ση που κρα­τά απέ­να­ντι στα κεντρι­κά ζητή­μα­τα και τις πολι­τι­κές που αφο­ρούν την τοπι­κή διοί­κη­ση και συνο­λι­κά απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης. Κινή­θη­κε, λοι­πόν, στην ίδια κατεύ­θυν­ση με την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή σε όλα τα κρί­σι­μα ζητή­μα­τα. Εξα­ντλούν την παρέμ­βα­σή τους στην περι­γρα­φή προ­βλη­μά­των, στη δημιουρ­γία επι­τρο­πών, συνε­δρί­ων, συνα­ντή­σε­ων, ενώ γνω­ρί­ζουν πολύ καλά ότι ένας είναι ο δρό­μος που φέρ­νει απο­τέ­λε­σμα, είναι αυτός του οργα­νω­μέ­νου αγώ­να όπως φάνη­κε και από τη μεγα­λειώ­δη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση της 9ης Νοέμ­βρη στην Αθή­να. Όμως θέλουν το λαό χει­ρο­κρο­τη­τή και όχι να πρω­τα­γω­νι­στεί στην πάλη για ένα καλύ­τε­ρο αύριο. Για αυτό συστρα­τεύ­ο­νται με τη δήλω­ση της ΚΕΔΕ ότι η μεί­ω­ση κατα­νά­λω­σης ενέρ­γειας, δηλα­δή η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, απο­τε­λεί εθνι­κό στό­χο και οι δήμοι θα βάλουν πλά­τη. (…) Οι εκλεγ­μέ­νοι στα δημο­τι­κά συμ­βού­λια με τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση έχου­με επι­λέ­ξει στρα­τό­πε­δο. Είναι αυτό των συμ­φε­ρό­ντων της μεγά­λης λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας. Και το επό­με­νο διά­στη­μα με όλες μας τις δυνά­μεις θα συνε­χί­σου­με να παλεύ­ου­με δίπλα στους συν­δη­μό­τες μας, για τις αγω­νί­ες και τις ανά­γκες τους, για μέτρα ανα­κού­φι­σης, για να ένα καλύ­τε­ρο αύριο που θα έχει στο επί­κε­ντρο τις ανά­γκες των πολ­λών και όχι τα κέρ­δη των λίγων».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο