Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Ακροδεξιοί διέδιδαν “ψευδείς ειδήσεις” για να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους εναντίον των μεταναστών

Ακρο­δε­ξιές ομά­δες διέ­δω­σαν “ψευ­δείς ειδή­σεις” σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης για να κινη­το­ποι­ή­σουν τους υπο­στη­ρι­κτές τους και να προ­χω­ρή­σουν σε βίαιες δια­δη­λώ­σεις ενα­ντί­ον των μετα­να­στών, μετά τη δολο­φο­νία ενός Γερ­μα­νού στο Κέμνιτς της Σαξο­νί­ας, σύμ­φω­να με τοπι­κούς αξιωματούχους.

Εκμε­ταλ­λευό­με­νοι το περι­στα­τι­κό, εθνι­κι­στι­κές και νεο­να­ζι­στι­κές οργα­νώ­σεις υπο­κι­νού­με­νες από το κόμ­μα «Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία» (AfD) και την ακρο­δε­ξιά — αντι­ι­σλα­μι­στι­κή «Pegida», βγαί­νουν «αγα­να­κτι­σμέ­νοι» καθη­με­ρι­νά στους δρό­μους της πόλης πραγ­μα­το­ποιώ­ντας επι­θέ­σεις σε αλλο­δα­πούς, εκτο­ξεύ­ο­ντας μπου­κά­λια και άλλα αντι­κεί­με­να με συν­θή­μα­τα όπως: «Έξω οι ξένοι», «Κλεί­στε τα σύνο­ρα» κλπ. Αρκε­τοί «δια­δη­λω­τές» εμφα­νί­στη­καν σε φωτο­γρα­φί­ες να κάνουν ναζι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό. Ένα ερα­σι­τε­χνι­κό βίντεο που αναρ­τή­θη­κε σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνει σκίν­χεντ να κυνη­γούν έναν νεα­ρό, που μοιά­ζει αρα­βι­κής κατα­γω­γής, σε μια κεντρι­κή δια­σταύ­ρω­ση της πόλης. Σε άλλα βίντεο οι συγκε­ντρω­μέ­νοι φωνά­ζουν συν­θή­μα­τα όπως: «Εμείς είμα­στε ο λαός» — ένα σλό­γκαν που χρη­σι­μο­ποιούν οι υπο­στη­ρι­κτές της ακροδεξιάς.

Στο μετα­ξύ το ρεπορ­τάζ της «Deutsche Welle» ανα­φέ­ρει πως ο 35χρονος που μαχαι­ρώ­θη­κε παρα­κο­λου­θού­σε μια αντι­να­ζι­στι­κή ιστο­σε­λί­δα, σύμ­φω­να με μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης που διατηρούσε.

Η γερ­μα­νι­κή αστυ­νο­μία έχει συλ­λά­βει έναν 22χρονο Σύρο και έναν 21χρονο Ιρα­κι­νό για τη δολο­φο­νία του Γερμανού.

 Ανάρτηση στο Facebook των ακροδεξιών χούλιγκαν «Kaotic Chemnitz» με την οποία καλούσαν στη διαδήλωση της Κυριακής

Ανάρ­τη­ση στο Facebook των ακρο­δε­ξιών χού­λι­γκαν «Kaotic Chemnitz» με την οποία καλού­σαν στη δια­δή­λω­ση της Κυριακής

Η υπό­θε­ση αυτή φέρ­νει και πάλι στην επι­φά­νεια το βαθύ χάσμα στη γερ­μα­νι­κή κοι­νω­νία μετά την άφι­ξη στη χώρα σχε­δόν 1 εκα­τομ­μυ­ρί­ου προ­σφύ­γων και μετα­να­στών το 2015. Σήμε­ρα, η καγκε­λά­ριος Άγγε­λα Μέρ­κελ, που έχει επι­κρι­θεί για την πολι­τι­κή των “ανοι­χτών συνό­ρων” που ακο­λού­θη­σε, επα­νέ­λα­βε ότι κατα­δι­κά­ζει τόσο τη δολο­φο­νία όσο και τις κινη­το­ποι­ή­σεις τονί­ζο­ντας ότι οι εικό­νες που είδε στα ερα­σι­τε­χνι­κά βίντεο, όπου οι μετα­νά­στες κατα­διώ­κο­νται στους δρό­μους της πόλης, είναι απο­λύ­τως απα­ρά­δε­κτες για ένα κρά­τος δικαίου.

Ο Μίχα­ελ Κρέ­τσμερ, ο πρω­θυ­πουρ­γός της Σαξο­νί­ας και στε­νός σύμ­μα­χος της Μέρ­κελ, δεσμεύ­τη­κε ότι θα αντι­με­τω­πί­σει αυστη­ρά τους εξτρε­μι­στές στο κρα­τί­διό του.

“Πιστεύ­ου­με ότι του­λά­χι­στον ορι­σμέ­νες από τις εκκλή­σεις που κυκλο­φό­ρη­σαν στο δια­δί­κτυο (για συμ­με­το­χή στις κινη­το­ποι­ή­σεις) βασί­στη­καν σε ψευ­δείς πλη­ρο­φο­ρί­ες, σε fake news”, είπε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώρ­σε στη Δρέσδη.

Για παρά­δειγ­μα, μια πλη­ρο­φο­ρία που κυκλο­φό­ρη­σε ευρέ­ως ανέ­φε­ρε ότι το θύμα, ο 35χρονος Γερ­μα­νός, μαχαι­ρώ­θη­κε επει­δή προ­σπά­θη­σε να υπε­ρα­σπι­στεί μια γυναί­κα από τους μετα­νά­στες. Δεν υπάρ­χει όμως καμία από­δει­ξη ότι ευστα­θεί αυτός ο ισχυ­ρι­σμός, είπε ο Κρέτσμερ.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Σαξο­νί­ας Ρόλαντ Βέλερ είπε ότι στις κινη­το­ποι­ή­σεις αυτές συμ­με­τεί­χαν ακρο­δε­ξιοί και ομά­δες αναρ­χι­κών από το Βερο­λί­νο, το Βραν­δεμ­βούρ­γο και τη Θου­ριγ­γία, αλλά ακό­μη και από τη Βόρεια Ρηνα­νία Βεστφα­λία, στη βορειο­δυ­τι­κή Γερ­μα­νία. “Παρα­τη­ρή­σα­με μια σημα­ντι­κή κινη­το­ποί­η­ση. Που σημαί­νει ότι αναρ­χι­κοί ταξί­δε­ψαν από περιο­χές πολύ μακρι­νές, πέρα από τα σύνο­ρα του κρα­τι­δί­ου. Ιδί­ως οι βίαιοι ακρο­δε­ξιοί (…) από τον χώρο των χού­λι­γκαν από τον χώρο του ποδο­σφαί­ρου”, είπε.

Του­λά­χι­στον πέντε άνθρω­ποι αντι­με­τω­πί­ζουν κατη­γο­ρί­ες επει­δή χαι­ρέ­τι­σαν ναζι­στι­κά, κάτι που απα­γο­ρεύ­ε­ται στη Γερ­μα­νία, ενώ οι έρευ­νες της αστυ­νο­μί­ας συνεχίζονται.

Πολ­λοί από τους ακρο­δε­ξιούς δια­δη­λω­τές του Κέμνιτς είναι μέλη του μικρού κόμ­μα­τος “Τρί­τος Δρό­μος”, το οποίο ιδρύ­θη­κε μετά την απα­γό­ρευ­ση μιας ναζι­στι­κής έμπνευ­σης οργάν­νω­σης, πριν από τέσ­σε­ρα χρό­νια. Οι υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών παρα­κο­λου­θούν επί­σης στε­νά το νέο κόμ­μα, σύμ­φω­να με μια ανα­φο­ρά της υπη­ρε­σί­ας εσω­τε­ρι­κών πλη­ρο­φο­ριών BfV.

“Το γεγο­νός ότι έχου­με έναν Σύρο και έναν Ιρα­κι­νό ως ύπο­πτους δεν απο­τε­λεί λόγο για να υπο­πτευό­μα­στε όλους τους αλλο­δα­πούς κατοί­κους. Χρεια­ζό­μα­στε ένα ταρα­κού­νη­μα στη Γερ­μα­νία και τη Σαξο­νία. Χρεια­ζό­μα­στε την ευρεία στή­ρι­ξη του λαού για να κερ­δί­σου­με αυτή τη μάχη”, κατέ­λη­ξε ο Κρέτσμερ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο