Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Ανησυχία προκαλεί η αποχώρηση της «Gazprom» από την χώρα

Ανα­τα­ρά­ξεις προ­κα­λεί στη Γερ­μα­νία η ανα­κοί­νω­ση της Gazprom ότι απο­χω­ρεί από τις δρα­στη­ριό­τη­τές της στην συγκε­κρι­μέ­νη χώρα. Η ρωσι­κή εται­ρεία εγκα­τα­λεί­πει την θυγα­τρι­κή της Gazprom Germania, στην οποία είναι ο μονα­δι­κός μέτο­χος, σε μια χώρα όπως η Γερ­μα­νία που καλύ­πτει σχε­δόν το ήμι­συ των ενερ­γεια­κών της εισα­γω­γών από την Ρωσία.

«Η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση κάνει επί του παρό­ντος πολύ προ­σε­κτι­κές σταθ­μί­σεις για να απο­τρέ­ψει ένα μεγα­λύ­τε­ρο κακό», δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα Rheinische Post ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι σταθ­μί­σεις αυτές γίνο­νται πλέ­ον από μέρα σε μέρα στην κυριο­λε­ξία. Η αρμό­δια ρυθ­μι­στι­κή αρχή με έδρα τη Βόν­νη παρα­κο­λου­θεί την επάρ­κεια σε απο­θέ­μα­τα φυσι­κού αερί­ου και αξιο­λο­γεί καθη­με­ρι­νά την κατά­στα­ση ενη­με­ρώ­νο­ντας το Βερο­λί­νο, γρά­φει η Deutsche Welle, η οποία σημειώ­νει πως κυβέρ­νη­ση, βιο­μη­χα­νία και ειδι­κοί παρα­κο­λου­θούν την εξέ­λι­ξη με προ­σο­χή, ενώ σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­με­νο κρα­τι­κο­ποί­η­σής της θυγα­τρι­κής της Gazprom στην Γερμανία.

Ο επι­κε­φα­λής της γερ­μα­νι­κής χημι­κής βιο­μη­χα­νί­ας BASF Μάρ­τιν Μπρου­ντε­μί­λερ εκτι­μά σύμ­φω­να με την Tagespiegel ότι σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στη ροή φυσι­κού αερί­ου στη Γερ­μα­νία θα μπο­ρού­σαν να οδη­γή­σουν σε άνευ προη­γου­μέ­νου ζημί­ες στη βαριά βιο­μη­χα­νία, οδη­γώ­ντας τη γερ­μα­νι­κή οικο­νο­μία στη χει­ρό­τε­ρη κρί­ση από το τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Από την πλευ­ρά της, η ειδι­κή σε θέμα­τα που αφο­ρούν τον κατα­σκευα­στι­κό τομέα και σύμ­βου­λος της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης Λάμια Μεσά­ρι-Μπέ­κερ δήλω­σε ότι ενδε­χό­με­νη δια­κο­πή στη συνη­θι­σμέ­νη ροή ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου στη Γερ­μα­νία «θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει ντό­μι­νο» στη βιο­μη­χα­νία πρώ­των υλών, «το οποίο θα είναι δύσκο­λα αναστρέψιμο».

Η Gazprom Germania δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στον κλά­δο της μετα­φο­ράς και απο­θή­κευ­σης φυσι­κού αερί­ου. Η εται­ρεία δια­θέ­τει επί­σης δίκτυο πρα­τη­ρί­ων στη Γερ­μα­νία και την Τσεχία.

Deutsche Welle μέσω 902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο