Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία-Βέλγιο-Ολλανδία: Πάνω από 120 νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Ο απο­λο­γι­σμός από τις κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες στην Ευρώ­πη ξεπέ­ρα­σε σήμε­ρα τους 120 νεκρούς, οι περισ­σό­τε­ροι εκ των οποί­ων στη Γερ­μα­νία, όπου εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται εκα­το­ντά­δες άνθρωποι.

Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη φυσι­κή κατα­στρο­φή στη χώρα αυτή μετά τον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο και οι αρχές φοβού­νται ότι το εύρος της τρα­γω­δί­ας δεν έχει ακό­μη απο­κα­λυ­φθεί πλήρως.

Το γει­το­νι­κό Βέλ­γιο πληρώ­νει επί­σης βαρύ τίμη­μα, με του­λά­χι­στον 20 νεκρούς και ισά­ριθ­μους αγνο­ού­με­νους, σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό της κυβέρ­νη­σης, που ανα­θε­ώ­ρη­σε προς τα κάτω τον προη­γού­με­νο. «Ενδέ­χε­ται αυτές οι πλημ­μύ­ρες να είναι οι πιο κατα­στρο­φι­κές που έχει βιώ­σει ποτέ η χώρα μας», ανέ­φε­ρε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλε­ξά­ντερ Ντε Κρόο.

Οι καταρ­ρα­κτώ­δεις βρο­χές προ­κά­λε­σαν επί­σης σοβα­ρές ζημιές στην Ολλαν­δία, το Λου­ξεμ­βούρ­γο, ακό­μη και την Ελβε­τία. Όμως η δυτι­κή Γερ­μα­νία ήταν η χώρα που επλή­γη σφο­δρό­τε­ρα από τις πλημ­μύ­ρες και θρη­νεί του­λά­χι­στον 103 νεκρούς. Μετα­ξύ αυτών είναι και 12 τρό­φι­μοι ενός ιδρύ­μα­τος για άτο­μα με ειδι­κές ανά­γκες, που δεν πρό­λα­βαν να φύγουν όταν πλημ­μύ­ρι­σε το κτί­ριο, κατά τη διάρ­κεια της νύχτας.

germany 1

Σαν πεδίο μάχης

«Ζού­με πάνω από 20 χρό­νια εδώ και δεν έχου­με βιώ­σει ποτέ κάτι παρό­μοιο, είναι σαν να βρι­σκό­μα­στε σε πόλε­μο», σχο­λί­α­σε ο 65χρονος Χανς-Ντί­τερ Φράν­κεν, ένας κάτοι­κος του Σουλντ, ενός χωριού στη Ρηνα­νία-Παλα­τι­νά­το, το οποίο σχε­δόν ισοπεδώθηκε.

Πολ­λά χωριά στην ίδια ζώνη είναι έρη­μα και κατεστραμμένα.

Τα θύμα­τα ενδέ­χε­ται να αυξη­θούν: «Όσο αντλού­με τα νερά και αδειά­ζου­με τα υπό­γεια, βρί­σκου­με πτώ­μα­τα ανθρώ­πων. Δεν μπο­ρώ να πω ποιος θα είναι ο τελι­κός απο­λο­γι­σμός», είπε ο Ρότζερ Λέβεντς, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Ρηνα­νί­ας-Παλα­τι­νά­του, της μίας από τις δύο περιο­χές που χτυ­πή­θη­καν από τη θεο­μη­νία, μαζί με τη γει­το­νι­κή Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Και στα δύο κρα­τί­δια εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται δεκά­δες άνθρωποι.

erftstadt1

Κοντά στην Κολο­νία, στο Έρφ­στατ, ένα μέρος του χωριού κυριο­λε­κτι­κά κατέρ­ρευ­σε, μετά την κατο­λί­σθη­ση που σημειώ­θη­κε χτες. Οι εντυ­πω­σια­κές εικό­νες από την περιο­χή δεί­χνουν έναν τερά­στιο κρα­τή­ρα, γεμά­το με όγκους χώμα­τος, λάσπη και συντρίμ­μια. Οι αρχές εκτι­μούν ότι πολ­λοί άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κοι­νό­τη­τα αυτήν.

erftstadt2

Μονα­δι­κή θετι­κή εξέ­λι­ξη: οι βρο­χές στα­μά­τη­σαν και η στάθ­μη του νερού στους ποτα­μούς άρχι­σε να υποχωρεί.

Περί­που χίλιοι στρα­τιώ­τες κινη­το­ποι­ή­θη­καν για να βοη­θή­σουν στις επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης, αλλά και στην απο­μά­κρυν­ση των μπά­ζων. Πλέ­ον, θα ξεκι­νή­σει και η απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών: τα δίκτυα φυσι­κού αερί­ου και τηλε­φώ­νου αχρη­στεύ­τη­καν σε πολ­λές περιο­χές και εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι έμει­ναν άστεγοι.

Στο Αρβάι­λερ πολ­λά σπί­τια κατέρ­ρευ­σαν. Η πόλη μοιά­ζει σαν να χτυ­πή­θη­κε από τσου­νά­μι. «Στις 23.30 υπήρ­χε μόνο λίγο νερό. Στη 1 το πρωί, όλα βρί­σκο­νταν κάτω από το νερό. Το δια­μέ­ρι­σμά μας, το γρα­φείο μας, τα σπί­τια των γει­τό­νων, όλα καλύ­φθη­καν από νερά. Μέσα σε 15 λεπτά. Έγι­νε πολύ γρή­γο­ρα» είπε ο Αγκρόν Μπερίσα.

Ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ

«Είναι μια κατα­στρο­φή άνευ προη­γου­μέ­νου», σχο­λί­α­σε ο Γκερτ Λάντσ­μπεργκ, ο γενι­κός διευ­θυ­ντής της γερ­μα­νι­κής ένω­σης δήμων και κοι­νο­τή­των. «Αν κρί­νου­με από τις ζημιές, μιλά­με για δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ», εκτίμησε.

Στο Βέλ­γιο, πολ­λοί άνθρω­ποι αγνο­ού­νται ακό­μη και 21.000 κάτοι­κοι έχουν μεί­νει χωρίς ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα. Ο στρα­τός κινη­το­ποι­ή­θη­κε στις τέσ­σε­ρις από τις δέκα επαρ­χί­ες της χώρας και συμ­με­τέ­χει στις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης και εκκένωσης.

Η κατά­στα­ση ενδέ­χε­ται επί­σης να επι­δει­νω­θεί στην Ελβε­τία, όπου υπάρ­χει κίν­δυ­νος να υπερ­χει­λί­σουν πολ­λές λίμνες και ποτάμια.

Στη νότια Ολλαν­δία, ποτά­μια νερού κατέ­κλυ­σαν τους δρό­μους, οχή­μα­τα παρα­σύρ­θη­καν και χιλιά­δες κάτοι­κοι εγκα­τέ­λει­ψαν τα σπί­τια τους, όμως οι υλι­κές ζημιές είναι μικρό­τε­ρες, σε σύγκρι­ση με τον τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό των γει­το­νι­κών χωρών.

Στη γρα­φι­κή πόλη Φάλ­κεν­μπουργκ, οι κάτοι­κοι αντλούν τα νερά από σπί­τια και υπό­γεια, ενώ ο στρα­τός ανέ­λα­βε να κατα­σκευά­σει μια πρό­χει­ρη γέφυ­ρα, για να αντι­κα­τα­στή­σει εκεί­νη που κατέρ­ρευ­σε λόγω της πλημ­μύ­ρας. Περί­που 50 χιλιό­με­τρα βορειό­τε­ρα, στο Ρόερ­μοντ, τα τρο­χό­σπι­τα κολυ­μπούν σε μια λίμνη, σε ένα κάμπινγκ.

Οι Ολλαν­δοί «είναι πιο συνη­θι­σμέ­νοι» σε τέτοιου είδους κατα­στά­σεις, σε σύγκρι­ση με τους γεί­το­νές τους, σχο­λί­α­σε ο Σταν φαν ντερ Λεβ, ένας 58χρονος κάτοι­κος της περιο­χής, αλλά κάποιες φορές τίπο­τα δεν μπο­ρεί να στα­μα­τή­σει τη δύνα­μη της φύσης. «Είχα­με επί­σης περισ­σό­τε­ρο χρό­νο για να προ­ε­τοι­μα­στού­με. Στη Γερ­μα­νία και το Βέλ­γιο, έγι­νε τόσο από­το­μα που απλώς δεν είχαν τον χρό­νο για να κάνουν το παρα­μι­κρό», πρόσθεσε.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο