Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία: Ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου με νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Περισ­σό­τε­ρο «λάδι στη φωτιά» του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου που μαί­νε­ται στην Ουκρα­νία ρίχνουν οι κυβερ­νή­σεις της Γαλ­λί­ας, της Γερ­μα­νί­ας και της Ιτα­λί­ας, ανα­κοι­νώ­νο­ντας την πρό­θε­σή τους να στεί­λουν και άλλα όπλα στην Ουκρα­νία. Την ίδια στιγ­μή υπο­σχέ­θη­καν να στη­ρί­ξουν το αίτη­μα της κυβέρ­νη­σης Ζελέν­σκι για έντα­ξη στην Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Η συνά­ντη­ση των τριών ηγε­τών, Εμα­νου­έλ Μακρόν, Μάριο Ντρά­γκι και Όλαφ Σολτς, μαζί με τον πρω­θυ­πουρ­γό της Ρου­μα­νί­ας επί­σκέ­φθη­καν σήμε­ρα το Κίε­βο και είχαν συνά­ντη­ση με τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο Βολο­ντι­μίρ Ζελένσκι.

Σε δηλώ­σεις του μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συνά­ντη­σης, ο Ζελέν­σκι, αφού υπο­στή­ρι­ξε ότι «η εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία ισο­δυ­να­μεί με επί­θε­ση ενα­ντί­ον όλης της Ευρώ­πης», ζήτη­σε την απο­στο­λή περισ­σό­τε­ρων όπλων, λέγο­ντας πως «όσο περισ­σό­τε­ρα όπλα παίρ­νει η Ουκρα­νία από τα δυτι­κά έθνη, τόσο πιο γρή­γο­ρα θα είναι σε θέση να απε­λευ­θε­ρώ­σει τα κατε­χό­με­να εδά­φη της». Συμπλή­ρω­σε επί­σης ότι συζή­τη­σε με τους ηγέ­τες των τεσ­σά­ρων χωρών την προ­ο­πτι­κή επι­βο­λής περαι­τέ­ρω κυρώ­σε­ων κατά της Μόσχας.

Από την πλευ­ρά τους οι τέσ­σε­ρις ηγέ­τες δεν ανα­φέρ­θη­καν συγκε­κρι­μέ­να στο ενδε­χό­με­νο νέων κυρώ­σε­ων, ωστό­σο δεσμεύ­τη­καν ότι θα συνε­χί­σουν να στέλ­νουν όπλα στο Κίε­βο και θα στη­ρί­ξουν το αίτη­μά του για την έναρ­ξη της εντα­ξια­κής δια­δι­κα­σί­ας στην ΕΕ.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς, είπε ότι η Γερ­μα­νία θα συνε­χί­σει να υπο­στη­ρί­ζει την Ουκρα­νία οικο­νο­μι­κά και στρα­τιω­τι­κά. Επι­σή­μα­νε ότι η χώρα του αυτή τη στιγ­μή εκπαι­δεύ­ει τον ουκρα­νι­κό στρα­τό σε όπλα τελευ­ταί­ας τεχνο­λο­γί­ας, το αυτο­κι­νού­με­νο «Howitzer 2000» και το αντια­ε­ρο­πο­ρι­κό άρμα «Gepard», ενώ θα προ­μη­θεύ­σει το αντια­ε­ρο­πο­ρι­κό σύστη­μα «Iris‑T». Πρό­σθε­σε πως κομί­ζει το ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα ότι «η Ουκρα­νία ανή­κει στην ευρω­παϊ­κή οικο­γέ­νεια». Σε αυτό το πλαί­σιο δήλω­σε ότι θα υπο­στη­ρί­ξει μια θετι­κή από­φα­ση για την έντα­ξη της Ουκρα­νί­ας και της Μολ­δα­βί­ας στην ΕΕ.

Από την πλευ­ρά του, ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Μάριο Ντρά­γκι δήλω­σε και αυτός ότι η χώρα του θέλει η Ουκρα­νία να λάβει το καθε­στώς υπο­ψή­φιας χώρας στην ΕΕ και θα υπο­στη­ρί­ξει αυτή τη θέση στη σύνο­δο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου της επό­με­νης εβδο­μά­δας. «Ο ουκρα­νι­κός λαός υπε­ρα­σπί­ζε­ται καθη­με­ρι­νά τις αξί­ες της δημο­κρα­τί­ας και της ελευ­θε­ρί­ας που στη­ρί­ζουν το ευρω­παϊ­κό εγχεί­ρη­μα, το σχέ­διό μας. Δεν μπο­ρού­με να καθυ­στε­ρή­σου­με αυτή τη δια­δι­κα­σία», είπε. Ο Ντρά­γκι πρό­σθε­σε ότι η Ιτα­λία θέλει να δει ένα τέλος στη σύγκρου­ση, αλλά «οποια­δή­πο­τε διπλω­μα­τι­κή λύση δεν μπο­ρεί να δια­χω­ρι­στεί από τη βού­λη­ση του Κιέ­βου».

Τέλος, ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν ανα­κοί­νω­σε ότι η Γαλ­λία στέλ­νει στην Ουκρα­νία έξι ακό­μη οπλι­κά συστή­μα­τα «Caesar» μεγά­λου βελη­νε­κούς — πέρα από τα 12 την απο­στο­λή των οποί­ων έχει ήδη δρο­μο­λο­γή­σει. Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στη σημα­σία της δια­τή­ρη­σης ενός «ανοι­χτού διαύ­λου επι­κοι­νω­νί­ας με τον πρό­ε­δρο της Ρωσί­ας», ενώ ανα­φο­ρι­κά με την έντα­ξη της Ουκρα­νί­ας στην ΕΕ είπε ότι ο ίδιος και οι ομό­λο­γοί του υπο­στη­ρί­ζουν το αίτη­μά της για «άμε­σο» καθε­στώς υπο­ψη­φί­ου για έντα­ξη, ωστό­σο ο ίδιος πριν λίγο και­ρό είχε πει ότι η όλη δια­δι­κα­σία θα μπο­ρού­σε να διαρ­κέ­σει χρό­νια, αν όχι δεκαετίες.

Οι ηγέ­τες της ΕΕ πρέ­πει να απο­φα­σί­σουν στη σύνο­δο κορυ­φής στις 23–24 Ιου­νί­ου αν θα απο­δώ­σουν στην Ουκρα­νία αυτό το καθε­στώς της υπο­ψή­φιας προς έντα­ξη χώρας, το πρώ­το βήμα μιας δια­δι­κα­σί­ας που μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει χρό­νια. Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή πρό­κει­ται να γνω­στο­ποι­ή­σει την Παρα­σκευή τη σύστα­σή της.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο