Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Γενικό lockdown για ανεμβολίαστους — Υποχρεωτικό εμβολιασμό ζητά η Μέρκελ

Γενι­κό lockdown για τους ανεμ­βο­λί­α­στους σε όλη τη χώρα απο­φά­σι­σαν σήμε­ρα ομο­σπον­δία και κρα­τί­δια, ενώ οι τοπι­κές κυβερ­νή­σεις μπο­ρούν να επι­βά­λουν ακό­μη αυστη­ρό­τε­ρα μέτρα, εφό­σον το κρί­νουν απα­ραί­τη­το. Η υπη­ρε­σια­κή καγκε­λά­ριος ‘Αγγε­λα Μέρ­κελ τάχθη­κε ακό­μη υπέρ της επι­βο­λής της υπο­χρέ­ω­σης εμβολιασμού.

Τα μέτρα απο­τε­λούν μια «πρά­ξη εθνι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης», δήλω­σε η κυρία Μέρ­κελ μετά τη διά­σκε­ψη με τους πρω­θυ­πουρ­γούς των κρα­τι­δί­ων, με το βλέμ­μα στην τερά­στια επι­βά­ρυν­ση που υφί­στα­ται κατά τόπους το σύστη­μα Υγείας.

Συγκε­κρι­μέ­να, η πρό­σβα­ση σε κατα­στή­μα­τα λια­νι­κού εμπο­ρί­ου, εστί­α­σης και ψυχα­γω­γί­ας (εστια­τό­ρια, κινη­μα­το­γρά­φους, θέα­τρα κλπ), θα επι­τρέ­πε­ται στο εξής μόνο σε όσους έχουν εμβο­λια­στεί κατά της Covid-19 ή αναρ­ρώ­σει από τη νόσο (Κανό­νας 2G), ενώ κατά περί­πτω­ση θα μπο­ρεί να επι­βλη­θεί και ο Κανό­νας 2G+, δηλα­δή να απαι­τεί­ται επι­πλέ­ον και αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα σε δια­γνω­στι­κό τεστ.

Σύμ­φω­να με την κυρία Μέρ­κελ, οι απο­φά­σεις για περαι­τέ­ρω περιο­ρι­σμό των ανεμ­βο­λί­α­στων οφεί­λο­νται στο ακό­μη μεγά­λο εμβο­λια­στι­κό κενό. Όσο περισ­σό­τε­ροι δεν εμβο­λιά­ζο­νται, τόσο περισ­σό­τε­ροι περιο­ρι­σμοί είναι απα­ραί­τη­τοι, εξήγησε.

Τα νυχτε­ρι­νά κλαμπ και οι ντι­σκο­τέκ θα παρα­μέ­νουν κλει­στά όταν ο δεί­κτης νέων κρου­σμά­των ανά 100.000 κατοί­κους εντός επτά ημε­ρών υπερ­βεί το 350, ενώ σε αυτή την περί­πτω­ση θα επι­βάλ­λο­νται περιο­ρι­σμοί ακό­μη και στην συγκέ­ντρω­ση εμβο­λια­σμέ­νων και ιαθέ­ντων: έως 50 άτο­μα σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους και έως 200 σε εξωτερικούς.

Σε ό,τι αφο­ρά τη γενι­κή υπο­χρέ­ω­ση εμβο­λια­σμού που ειση­γή­θη­κε πριν από λίγες ημέ­ρες ο μελ­λο­ντι­κός καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς, η ‘Αγγε­λα Μέρ­κελ δήλω­σε: «Δια­φη­μί­σα­με τον εμβο­λια­σμό με όλους τους τρό­πους. Σε αυτή την κατά­στα­ση όμως επι­βάλ­λε­ται να ληφθεί μια τέτοια από­φα­ση. Αν ήμουν στο Κοι­νο­βού­λιο, θα μπο­ρού­σα να πω ότι θα το υπερ­ψή­φι­ζα. Είχα­με όλοι την ελπί­δα ότι η ελεύ­θε­ρη βού­λη­ση θα γινό­ταν καλύ­τε­ρα απο­δε­κτή. Με θλί­βει το γεγο­νός ότι βρι­σκό­μα­στε μέσα σε ένα τόσο ισχυ­ρό τέταρ­το κύμα». Η απερ­χό­με­νη καγκε­λά­ριος ανα­φέρ­θη­κε ακό­μη στη διάρ­κεια ισχύ­ος του πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι σε επί­πε­δο Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης συζη­τεί­ται η ισχύς να περιο­ρι­στεί στους εννέα μήνες. Στην μετα­βα­τι­κή περί­ο­δο πάντως όλοι θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να εμβο­λια­στούν, ανα­νε­ώ­νο­ντας το εμβο­λια­στι­κό τους στά­τους, διαβεβαίωσε.

Ο κ. Σολτς από την πλευ­ρά του επα­νέ­λα­βε την έκκλη­ση στους πολί­τες για εμβο­λια­σμό, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας τον στό­χο των 30 εκα­τομ­μυ­ρί­ων εμβο­λί­ων έως τα Χρι­στού­γεν­να. «Πρό­κει­ται για φιλό­δο­ξο στό­χο και μια μεγά­λη πρό­κλη­ση σε τεχνι­κό επί­πε­δο και μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει μόνο εάν συνει­σφέ­ρουν όλοι», ανέ­φε­ρε, για να προ­σθέ­σει: «Αν είχα­με υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό εμβο­λια­σμού, δεν θα συζη­τού­σα­με τον υπο­χρε­ω­τι­κό εμβολιασμό».

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο