Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία- δίκη NSU: Η νεοναζίστρια Μπεάτε Τσέπε καταδικάστηκε σε ισόβια για τον φόνο δέκα ανθρώπων

Σε ισό­βια κάθειρ­ξη κατα­δί­κα­σε ομο­σπον­δια­κό δικα­στή­ριο της Γερ­μα­νί­ας τη Μπε­ά­τε Τσέ­πε, μονα­δι­κή επι­ζή­σα­σα μιας νεο­να­ζι­στι­κής ομά­δας που διέ­πρα­ξε δέκα φόνους με ρατσι­στι­κό κίνη­τρο, αφού την έκρι­νε ένο­χη για δέκα ανθρωποκτονίες.

Το δικα­στή­ριο του Μονά­χου έκρι­νε την 43χρονη Τσέ­πε ένο­χη για συμ­με­το­χή στην ομά­δα Εθνι­κό Σοσια­λι­στι­κό Υπό­γειο Ρεύ­μα (NSU), τα τρία μέλη της οποί­ας σκό­τω­σαν οκτώ Τούρ­κους μετα­νά­στες, έναν Έλλη­να και μία Γερ­μα­νί­δα αστυ­νο­μι­κό από το 2000 ως το 2007. Επί­σης της στέ­ρη­σε το δικαί­ω­μα να ζητή­σει την υπό όρους απε­λευ­θέ­ρω­σή της έπει­τα από 15 χρό­νια εξαι­τί­ας «της ιδιαί­τε­ρης σοβα­ρό­τη­τας» των πρά­ξε­ών της.

Η Τσέ­πε δικά­ζε­ται από τον Μάιο του 2013. Έχει παρα­μεί­νει σιω­πη­λή στη μεγα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια της δίκης, όμως έχει αρνη­θεί ότι συμ­με­τεί­χε στους φόνους αυτούς που δια­πρά­χθη­καν σε διά­φο­ρες περιο­χές της Γερ­μα­νί­ας. Ωστό­σο έχει δηλώ­σει, μέσω του δικη­γό­ρου της, ότι νιώ­θει ηθι­κά υπεύ­θυ­νη επει­δή δεν τους στα­μά­τη­σε, ενώ πρό­σφα­τα παρα­δέ­χθη­κε ότι η ακρο­δε­ξιά ιδε­ο­λο­γία «δεν έχει πια καμία σημα­σία για εκείνη».

«Σας παρα­κα­λώ μην με κατα­δι­κά­σε­τε για κάτι που δεν θέλη­σα και δεν διέ­πρα­ξα», είπε πρό­σφα­τα απευ­θυ­νό­με­νη στον πρό­ε­δρο του δικα­στη­ρί­ου Μάν­φρεντ Γκελτς.

Η Τσέ­πε κατα­δι­κά­στη­κε επί­σης για δύο επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον κοι­νο­τή­των μετα­να­στών και 15 ληστεί­ες τρα­πε­ζών, τις οποί­ες διέ­πρα­ξε μαζί με τους Ούβε Μπέν­χαρντ (34 ετών) και τον Ούβε Μού­ντλος (38 ετών), που ανή­καν επί­σης στην οργά­νω­ση NSU, με τους οποί­ους έζη­σε επί 14 χρό­νια στην παρανομία.

Άλλοι τέσ­σε­ρις νεο­να­ζι­στές που δικά­ζο­νταν μαζί με την Τσέ­πε επει­δή προ­σέ­φε­ραν επι­με­λη­τεια­κή στή­ρι­ξη στην ομά­δα κατα­δι­κά­στη­καν σε ποι­νές από δυό­μι­ση έως και δέκα χρό­νια κάθειρξη.

Τον Νοέμ­βριο του 2011 ο Μού­ντλος και ο Μπέν­χαρντ βρέ­θη­καν νεκροί από την αστυ­νο­μία σε ένα τρο­χό­σπι­το, λίγο πριν συλ­λη­φθούν. Οι αστυ­νο­μι­κοί πιστεύ­ουν ότι αυτο­κτό­νη­σαν ή ότι ο ένας από αυτούς σκό­τω­σε τον συνερ­γό του και στη συνέ­χεια αυτοκτόνησε.

Η υπό­θε­ση αυτή είχε συγκλο­νί­σει την κοι­νή γνώ­μη της Γερ­μα­νί­ας και έφε­ρε στο φως τις δυσλει­τουρ­γί­ες των υπη­ρε­σιών Πλη­ρο­φο­ριών Εσω­τε­ρι­κού, αλλά και τους κιν­δύ­νους των δικτύ­ων της ακροδεξιάς.

Επί­σης έφε­ρε σε δύσκο­λη θέση τη γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, καθώς οι δολο­φό­νοι κατά­φε­ραν να δρουν ανε­νό­χλη­τοι επί χρό­νια. Η Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριος Άγγε­λα Μέρ­κελ εξέ­φρα­σε την «ντρο­πή» της χώρας της για τα εγκλή­μα­τα αυτά.

Στη διάρ­κεια των χρό­νων που διήρ­κη­σε η έρευ­να οι οικο­γέ­νειες των θυμά­των κατη­γο­ρή­θη­καν αδί­κως, ενώ οι αρχές δεν εξέ­τα­σαν ποτέ σοβα­ρά το ενδε­χό­με­νο κίνη­τρο για τους φόνους να είναι ρατσιστικό.

Συγ­γε­νείς των θυμά­των κατέ­θε­σαν στη δίκη ότι έπε­σαν θύμα­τα παρε­νό­χλη­σης από τους αστυ­νο­μι­κούς, οι οποί­οι πίστευαν ότι οι φόνοι είχαν σχέ­ση με ξεκα­θά­ρι­σμα λογα­ρια­σμών μετα­ξύ εμπό­ρων ναρ­κω­τι­κών ή με ξέπλυ­μα χρήματος.

Σημα­ντι­κά έγγρα­φα κατα­στρά­φη­καν προ­τού ολο­κλη­ρω­θεί η έρευνα.

Το κοι­νο­βού­λιο σύστη­σε ειδι­κή επι­τρο­πή έρευ­νας για τις δυσλει­τουρ­γί­ες της αστυ­νο­μί­ας και της δικαιο­σύ­νης. Την επο­χή εκεί­νη ο πρό­ε­δρος της Μπού­ντε­σταγκ είχε κάνει λόγο «για ιστο­ρι­κή κατα­στρο­φή άνευ προη­γου­μέ­νου», ενώ κατήγ­γει­λε «τη μαζι­κή απο­τυ­χία των αρχών» στην έρευ­να που διήρ­κη­σε περισ­σό­τε­ρα από δέκα χρόνια.

Χθες, μία ημέ­ρα πριν την ανα­κοί­νω­ση της από­φα­σης του δικα­στη­ρί­ου, συγ­γε­νείς των θυμά­των εξέ­φρα­σαν τη λύπη τους που στη διάρ­κεια των πέντε ετών που διήρ­κη­σε η δίκη δεν μπό­ρε­σε να πέσει άπλε­το φως στην υπόθεση.

«Είμαι 100% σίγου­ρος ότι υπάρ­χουν και άλλοι συνερ­γοί», δήλω­σε ο Αμπ­ντουλ­κε­ρίμ Σιμ­σέκ, ο γιος του πρώ­του θύμα­τος, ενός ανθο­πώ­λη που σκο­τώ­θη­κε μπρο­στά από το κατά­στη­μά του.

«Περί­με­να επί χρό­νια απα­ντή­σεις και τώρα έχω απο­γοη­τευ­θεί βαθιά», επε­σή­μα­νε η κόρη ενός άλλου θύμα­τος, της Γκαμ­ζέ Κουμπασίκ.

Πέφτει η αυλαία στη δίκη της Τσέ­πε η οποία απαρ­νή­θη­κε(;) το νεο­να­ζι­στι­κό της παρελ­θόν για να γλιτώσει

DW: Βασα­νι­στι­κά ερω­τή­μα­τα για τη νεο­να­ζι­στι­κή οργά­νω­ση NSU (Θύμα της και ο Έλλη­νας Θεό­δω­ρος Βουλγαρίδης)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο