Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Νεοναζί ο δράστης των δολοφονικών επιθέσεων στη Σαξονία

Ο 27χρονος γερ­μα­νός νεο­να­ζί Στέ­φαν Μπά­λιετ είναι, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες των γερ­μα­νι­κών ΜΜΕ, ο δρά­στης των δολο­φο­νι­κών επι­θέ­σε­ων νωρί­τε­ρα σήμε­ρα στο Χάλε (Σαξο­νία — ‘Ανχαλτ), οι οποί­ες άφη­σαν πίσω τους δύο νεκρούς και την γερ­μα­νι­κή κοι­νω­νία σε σοκ.

Ο Μπά­λιετ, ο οποί­ος συνε­λή­φθη λίγες ώρες μετά τις επι­θέ­σεις, μετέ­δι­δε ζωντα­νά μέσω κάμε­ρας δρά­σης στο Facebook την «απο­στο­λή» του και δεν αφή­νει περι­θώ­ρια για τα κίνη­τρά του. Μιλά­ει επα­νει­λημ­μέ­να για «Εβραί­ους» και για «Kanaken» (έκφρα­ση της αργκό, υπο­τι­μη­τι­κή ανα­φο­ρά σε γερ­μα­νό­φω­νους με κατα­γω­γή από την Τουρ­κία ή τις αρα­βι­κές χώρες). Ο νεα­ρός ακρο­δε­ξιός, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του Der Spiegel, δεν ήταν προη­γου­μέ­νως γνω­στός στις αρχές, ενώ έδρα­σε μόνος, γεγο­νός που επέ­τρε­ψε στην Αστυ­νο­μία μετά την σύλ­λη­ψή του να σημά­νει την λήξη της σύστα­σης για παρα­μο­νή σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους. Τα ξενο­φο­βι­κά και αντι­ση­μι­τι­κά κίνη­τρα του 27χρονου επι­βε­βαί­ω­σε αργό­τε­ρα και ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Χορστ Ζεεχόφερ.

Στο βίντεο που μετα­δι­δό­ταν ζωντα­νά φαί­νε­ται καθα­ρά ο δρά­στης, ο οποί­ος ήταν ντυ­μέ­νος στρα­τιω­τι­κά και με πλή­ρη εξάρ­τυ­ση, να πυρο­βο­λεί εν ψυχρώ πισό­πλα­τα μια περα­στι­κή γυναί­κα κοντά στο εβραϊ­κό νεκρο­τα­φείο της πόλης και αφού προη­γου­μέ­νως είχε επι­χει­ρή­σει να εισβά­λει στην παρα­κεί­με­νη Συνα­γω­γή, όπου περί­που 50 πιστοί γιόρ­τα­ζαν την ημέ­ρα του Γιομ Κιπούρ, την σημα­ντι­κό­τε­ρη εβραϊ­κή γιορ­τή του έτους. «Ζωντα­νή κάλυ­ψη» επι­φύ­λα­ξε ο γερ­μα­νός ακρο­δε­ξιός και στην δεύ­τε­ρη επί­θε­σή του, σε τουρ­κι­κό ταχυ­φα­γείο, όπου σκό­τω­σε και πάλι εν ψυχρώ έναν από τους πελάτες.

Οι αρχές εξα­πέ­λυ­σαν ανθρω­πο­κυ­νη­γη­τό για να εντο­πί­σουν τον δρά­στη και η ταχύ­τη­τα των κινή­σε­ών του τις οδή­γη­σε αρχι­κά στην υπο­ψία ότι επρό­κει­το για περισ­σό­τε­ρους από έναν. Τελι­κά συνέ­λα­βαν τον Μπά­λιετ τρει­σή­μι­σι ώρες μετά την πρώ­τη του επί­θε­ση, ενώ προ­σπα­θού­σε να δια­φύ­γει μέσω του αυτο­κι­νη­το­δρό­μου Β91. Τις έρευ­νες ανέ­λα­βε η Ομο­σπον­δια­κή Εισαγ­γε­λία, ενδει­κτι­κό της βαρύ­τη­τας που απο­δί­δε­ται στην υπόθεση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο