Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Οι «Πολίτες του Ράιχ» και τα σχέδια πραξικοπήματος

Σε συνα­γερ­μό βρί­σκο­νται οι γερ­μα­νι­κές αρχές μετά τις μαζι­κές συλ­λή­ψεις μελών της οργά­νω­σης «Πολί­τες του Ράιχ» που φέρο­νται να σχε­δί­α­ζαν ανα­τρο­πή του πολι­τεύ­μα­τος στη Γερμανία.

Σε μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες αστυ­νο­μι­κές έρευ­νες στον χώρο της ακρο­δε­ξιάς στη Γερ­μα­νία, συνε­λή­φθη­σαν νωρί­τε­ρα σήμε­ρα 25 άνδρες και γυναί­κες, μέλη της τρο­μο­κρα­τι­κής οργά­νω­σης «Πολί­τες του Ράιχ» (Reichsbürger), η οποία είχε ως απώ­τε­ρο στό­χο την ανα­τρο­πή του πολι­τεύ­μα­τος δια της βίας και σχε­δί­α­ζε μετα­ξύ άλλων ένο­πλη εισβο­λή στο ομο­σπον­δια­κό κοι­νο­βού­λιο και συλ­λή­ψεις πολιτικών.

Συνο­λι­κά 50 άνδρες και γυναί­κες βρί­σκο­νται ήδη πάντως στο στό­χα­στρο των γερ­μα­νι­κών αρχών, με την κατη­γο­ρία προ­ε­τοι­μα­σί­ας πρα­ξι­κο­πή­μα­τος για την ανα­τρο­πή της συνταγ­μα­τι­κής τάξης στη Γερ­μα­νία και την επι­στρο­φή σε ένα καθε­στώς στο πρό­τυ­πο του Γερ­μα­νι­κού Ράιχ του 1871.

Σύμ­φω­να με την Ομο­σπον­δια­κή Εισαγ­γε­λία και την Υπη­ρε­σία κατά του Εγκλή­μα­τος, στην επι­χεί­ρη­ση έλα­βαν μέρος περισ­σό­τε­ρα από 3.000 άτο­μα, ενώ έρευ­νες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο Βερο­λί­νο, στη Βαυα­ρία, στη Βάδη — Βυρ­τεμ­βέρ­γη, στη Σαξο­νία, στην Έσση και στη Θου­ριγ­γία, σε 130 κατοι­κί­ες, γρα­φεία και απο­θή­κες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των στρα­το­πέ­δων της Διοί­κη­σης Ειδι­κών Δυνά­με­ων (KSK) στη Βάδη — Βυρ­τεμ­βέρ­γη. Οι έρευ­νες επε­κτεί­νο­νται ακό­μη στο Κίτσ­μπιου­ελ της Αυστρί­ας και στην Περού­τζια της Ιτα­λί­ας και στό­χος τους είναι του­λά­χι­στον 52 άτο­μα, μετα­ξύ των οποί­ων ο πρί­γκι­πας Ερρί­κος 13ος του Ρόις, 71 ετών, και ο πρώ­ην διοι­κη­τής της μονά­δας αλε­ξι­πτω­τι­στών Ρού­ντι­γκερ φον Π., 69 ετών, οι οποί­οι έχουν ήδη συλ­λη­φθεί. Στην οργά­νω­ση συμ­με­τεί­χε και η Μπίρ­γκιτ Μάλ­ζακ — Βίν­κε­μαν, πρώ­ην ομο­σπον­δια­κή βου­λευ­τής της Εναλ­λα­κτι­κής για τη Γερ­μα­νία (ΑfD) και νυν δικα­στής στο Βερο­λί­νο, η οποία είναι επί­σης αθλή­τρια της σκο­πο­βο­λής και έχει στην κατο­χή της «πολ­λά πυρο­βό­λα όπλα». Μετα­ξύ των συλ­λη­φθέ­ντων και των υπό­πτων βρί­σκο­νται ακό­μη ένας δικη­γό­ρος, ένας για­τρός, πρώ­ην στρα­τιώ­τες και ένας εν ενερ­γεία στρα­τιω­τι­κός της KSK. Ιδιαί­τε­ρο ρόλο στη ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση της οργά­νω­σης φαί­νε­ται ότι έχει δια­δρα­μα­τί­σει η οργά­νω­ση συνω­μο­σιο­λο­γί­ας QAnon, η οποία παρα­κί­νη­σε τον Ιανουά­ριο του 2021 τον όχλο να εισβά­λει στο Καπι­τώ­λιο, στις ΗΠΑ.

Σύμ­φω­να με τα μέχρι τώρα στοι­χεία, η οργά­νω­ση σχε­δί­α­ζε ήδη από τον Νοέμ­βριο του 2021 ένο­πλη επί­θε­ση στην Bundestag και συλ­λή­ψεις πολι­τι­κών, με στό­χο να προ­κλη­θεί εκτε­τα­μέ­νη ανα­τα­ρα­χή στη χώρα και τελι­κά «ανα­τρο­πή» του δημο­κρα­τι­κού πολι­τεύ­μα­τος. Όπως ανα­φέ­ρε­ται στο πόρι­σμα της Εισαγ­γε­λί­ας, τα μέλη της οργά­νω­σης συν­δέ­ο­νται με «βαθιά απόρ­ρι­ψη των κρα­τι­κών θεσμών και της δημο­κρα­τί­ας στη Γερ­μα­νία, γι’ αυτό και σχε­δί­α­ζαν βίαιη αλλα­γή του συστή­μα­τος. Γνω­ρί­ζουν ότι ενδε­χο­μέ­νως να υπάρ­ξουν νεκροί, αλλά απο­δέ­χο­νται αυτό το σενά­ριο ως ενδιά­με­σο βήμα για την επί­τευ­ξη των στό­χων τους». Οι αρχές ωστό­σο πρέ­πει ακό­μη να διευ­κρι­νί­σουν αν οι «Πολί­τες του Ράιχ» προ­ε­τοί­μα­ζαν πράγ­μα­τι μια «εξαι­ρε­τι­κά προ­δο­τι­κή ενέρ­γεια», επι­ση­μαί­νε­ται στο πόρι­σμα. Η ομά­δα πάντως θεω­ρεί­ται ότι προ­σπα­θού­σε να δημιουρ­γή­σει έναν «σκιώ­δη» στρα­τό σαν πολι­το­φυ­λα­κή σε διά­φο­ρα σημεία της χώρας, προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θή­σει το σχέ­διό της. Σε εξέ­λι­ξη βρι­σκό­ταν και μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση συγκέ­ντρω­σης όπλων και στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού, ενώ πραγ­μα­το­ποιού­νταν ασκή­σεις σκο­πο­βο­λής για τα μέλη. Οι αρχές ασφα­λεί­ας κάνουν επί­σης λόγο για ένα «ασυ­νή­θι­στα μεγά­λο» χρη­μα­τι­κό ποσό που είχε στην κατο­χή της η οργάνωση.

Επι­κε­φα­λής της νέας κυβέρ­νη­σης επρό­κει­το να τοπο­θε­τη­θεί ο πρί­γκι­πας Ερρί­κος 13ος, ο οποί­ος θα επε­δί­ω­κε να δια­πραγ­μα­τευ­τεί με τη Ρωσία. Είχε ήδη μάλι­στα επι­κοι­νω­νή­σει με τις ρωσι­κές αρχές, μέσω της συντρό­φου του, της Βιτά­λια Μπ., 39 ετών, αλλά δεν υπάρ­χουν ως τώρα στοι­χεία ότι η ρωσι­κή πλευ­ρά είχε ανταποκριθεί.

Αίσθη­ση προ­κα­λεί, σύμ­φω­να με τον γερ­μα­νι­κό Τύπο, ότι η οργά­νω­ση διέ­θε­τε και καλά δομη­μέ­νο «ένο­πλο» βρα­χί­ο­να, στον οποίο μετεί­χαν μέλη του γερ­μα­νι­κού στρα­τού, στε­λέ­χη των πρώ­ην ενό­πλων δυνά­με­ων της Ανα­το­λι­κής Γερ­μα­νί­ας, ενώ πολ­λοί φέρο­νται να προ­έρ­χο­νται από επί­λε­κτες μονά­δες των ειδι­κών δυνά­με­ων της Μπούντεσβερ.

Ο «στρα­τιω­τι­κός βρα­χί­ο­νας» των «Πολι­τών του Ράιχ» οργα­νω­νό­ταν γύρω από τον Ρού­ντι­γκερ φον Π., ο οποί­ος προ­σπα­θού­σε να στρα­το­λο­γή­σει μετα­ξύ άλλων αστυ­νο­μι­κούς και στρατιώτες.

Οι 25 συλ­λη­φθέ­ντες θα οδη­γη­θούν σήμε­ρα και αύριο, Πέμ­πτη, ενώ­πιον του ανα­κρι­τή στο Ομο­σπον­δια­κό Δικα­στή­ριο, στην Καρλσρούη.

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ»

Η ρωσι­κή πρε­σβεία στο Βερο­λί­νο «απορ­ρί­πτει κάθε σχέ­ση με τρο­μο­κρα­τι­κές ομά­δες στη Γερ­μα­νία», μετέ­δω­σαν ρωσι­κά ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πρα­κτο­ρεία, σύμ­φω­να με την «Tagesspiegel», μετά τη δημο­σιο­ποί­η­ση των σχε­δί­ων της οργά­νω­σης «Πολί­τες του Ράιχ» (Reichsbürger) περί κατά­λυ­σης του δημο­κρα­τι­κού πολι­τεύ­μα­τος και πλη­ρο­φο­ριών για επα­φές με τις ρωσι­κές αρχές.

Τα μέλη της οργά­νω­σης «είναι πεπει­σμέ­να ότι η Γερ­μα­νία κυβερ­νά­ται αυτή τη στιγ­μή από ένα “βαθύ κρά­τος” και ότι η επι­κεί­με­νη επέμ­βα­ση της “Συμ­μα­χί­ας” τους, μιας τεχνι­κά ανώ­τε­ρης μυστι­κής κοι­νό­τη­τας που περι­λαμ­βά­νει κυβερ­νή­σεις, υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών και στρα­τιω­τι­κό προ­σω­πι­κό από διά­φο­ρες χώρες — συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ΗΠΑ και της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας — , θα φέρει την απε­λευ­θέ­ρω­ση», ανα­φέ­ρε­ται στο πόρι­σμα της Ομο­σπον­δια­κής Εισαγ­γε­λί­ας, όπου επι­ση­μαί­νε­ται ακό­μη ότι η σύντρο­φος του «εν ανα­μο­νή ηγέ­τη» πρί­γκι­πα Ερρί­κου 13ου Βιτά­λια Μπ. είχε ανα­λά­βει τις επα­φές με τη Ρωσία. Σύμ­φω­να ωστό­σο με τις μέχρι τώρα έρευ­νες, δεν προ­κύ­πτει ότι η ρωσι­κή πλευ­ρά είχε αντα­πο­κρι­θεί, διευ­κρι­νί­ζει η Εισαγγελία.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο