Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος

Ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της (SPD) Όλαφ Σολτς εξε­λέ­γη πριν από λίγο Καγκε­λά­ριος από το Ομο­σπον­δια­κό Κοι­νο­βού­λιο, με 395 ψήφους επί συνό­λου 736 βουλευτών.

Για την εκλο­γή του απαι­τού­νταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαί­νε­ται από το απο­τέ­λε­σμα, δεν τον ψήφι­σαν 21 βου­λευ­τές των κομ­μά­των που συν­θέ­τουν τη νέα κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Ο νεο­ε­κλε­γείς Καγκε­λά­ριος θα μετα­βεί στο Προ­ε­δρι­κό Ανά­κτο­ρο Βellevue προ­κει­μέ­νου να του ανα­τε­θούν τα νέα του καθή­κο­ντα από τον Ομο­σπον­δια­κό Πρό­ε­δρο Φρανκ-Βάλ­τερ Σταϊν­μάιερ. Αργό­τε­ρα θα ορκι­στούν και τα υπό­λοι­πα μέλη της νέας κυβέρ­νη­σης συνασπισμού.

Οπως είχε γίνει ξεκά­θα­ρο τόσο κατά την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο όσο και από το έγγρα­φο των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών των τριών κομ­μά­των, βασι­κό «καθή­κον» και της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης είναι να ενι­σχυ­θεί η θέση της αστι­κής τάξης της Γερ­μα­νί­ας, μέσα και από την ΕΕ, σε μια φάση ολο­μέ­τω­πης όξυν­σης του παγκό­σμιου ανταγωνισμού.

Ετσι, η κυβερ­νη­τι­κή συμ­φω­νία δίνει έμφα­ση σε μεγά­λες κρα­τι­κές και ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις δεκά­δων δισ. ευρώ τον χρό­νο σε υπο­δο­μές, «πρά­σι­νες» επεν­δύ­σεις, νέες τεχνο­λο­γί­ες, που ιεραρ­χού­νται ως πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας από τα γερ­μα­νι­κά μονοπώλια.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο