Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Παρέλυσε η χώρα από τη μεγαλειώδη απεργία

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η μεγά­λη 24ωρη απερ­γία στη Γερ­μα­νία που προ­κή­ρυ­ξαν τα συν­δι­κά­τα των Υπη­ρε­σιών και των Σιδη­ρο­δρό­μων, Verdi και EVG.

Όλα τα τρέ­να της χώρας έχουν μεί­νει στα αμα­ξο­στά­σια, τα τραμ και λεω­φο­ρεία των αστι­κών συγκοι­νω­νιών σε 7 κρα­τί­δια έχουν ακι­νη­το­ποι­η­θεί και τα αερο­πλά­να έχουν καθη­λω­θεί στο έδαφος.

Σε 50 πόλεις διορ­γα­νώ­νο­νται από τα χαρά­μα­τα απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις. Το μεση­μέ­ρι διορ­γα­νώ­νε­ται μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση έξω από το κτί­ριο στο Πότσ­νταμ όπου διε­ξά­γε­ται από το πρωί ο τρί­τος γύρος των συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με τους εκπρο­σώ­πους της εργοδοσίας.

Τα μεγά­λα γερ­μα­νι­κά συν­δι­κά­τα ζητούν νέα συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση εργα­σί­ας και άμε­ση αύξη­ση στους μισθούς κατά 500 ευρώ μηνιαί­ως με επι­πλέ­ον εφά­παξ επι­δό­μα­τα ύψους 2.500 ευρώ για την αντι­με­τώ­πι­ση της ακρίβειας.

Με τον πλη­θω­ρι­σμό να κινεί­ται ήδη στο 8,7% και τις πρό­σφα­τες εκτι­μή­σεις των «Πέντε Σοφών» της Γερ­μα­νι­κής Οικο­νο­μί­ας να κάνουν λόγο για πλη­θω­ρι­σμό πάνω από 6% στο τέλος του 2023, τα γερ­μα­νι­κά συν­δι­κά­τα φαί­νε­ται ότι δεν έχουν άλλη επι­λο­γή πέρα από την άσκη­ση πίε­σης μέσω προει­δο­ποι­η­τι­κών στά­σε­ων εργασίας.

Σύμ­φω­να με έρευ­να του Ιδρύ­μα­τος Χανς Μπέ­κλερ που πρό­σκει­ται στα γερ­μα­νι­κά συν­δι­κά­τα, την οποία ανα­πα­ρά­γει και η γερ­μα­νι­κή ραδιο­φω­νία DLF, o αριθ­μός των εργά­σι­μων ημε­ρών που χάνο­νται ετη­σί­ως στη Γερ­μα­νία είναι κατά πολύ χαμη­λό­τε­ρος σε σχέ­ση με τις εργά­σι­μες που χάνο­νται στη γει­το­νι­κή Γαλ­λία αλλά και το Βέλ­γιο: 97 στο Βέλ­γιο, 93 στη Γαλ­λία και μόλις 18 στη Γερμανία.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: DW, 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο