Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Πληρώνει ακόμη συντάξεις του Χίτλερ σε αλλοδαπούς που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

-Σου­η­δοί εθε­λο­ντές, οπα­δοί των Ναζί που πολέ­μη­σαν με τα SS κατά τη διάρ­κεια του Β ‘Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου εξα­κο­λου­θούν να λαμ­βά­νουν «συντά­ξεις του Χίτλερ».

-27 Βέλ­γοι λαμ­βά­νουν επι­δό­μα­τα «αφο­σί­ω­σης, πίστης και υπα­κο­ής στον Χίτλερ».

-2.033 «συντα­ξιού­χοι του Χίτλερ» εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν σε όλο τον κόσμο.

-100.000 ευρώ μοι­ρά­στη­καν το 2015 σαν απο­ζη­μί­ω­ση από την Γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση σε 41 Ισπα­νούς φασί­στες βετε­ρά­νους του πολέ­μου συνερ­γά­τες των Ναζί, οκτώ χήρες και ενός ορφανού.

74 χρό­νια μετά την πτώ­ση του Τρί­του Ράιχ, η Γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να πλη­ρώ­νει τους αλλο­δα­πούς στρα­τιώ­τες που τραυ­μα­τί­στη­καν, βοη­θώ­ντας παράλ­λη­λα τον κατα­κτη­τι­κό πόλε­μο των Ναζί, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δύο Σου­η­δών που υπη­ρε­τού­σαν σε ένο­πλη μονά­δα των SS.

Στις αρχές του Μάρ­τη το Βερο­λί­νο δια­βε­βαί­ω­σε ότι κανέ­νας από τους 15 Σου­η­δούς πολί­τες που απο­ζη­μιώ­νο­νται για τραυ­μα­τι­σμούς στον πόλε­μο δεν ήταν μέλος της παρα­στρα­τιω­τι­κής οργά­νω­σης Schutzstaffel. Ωστό­σο, η σου­η­δι­κή εφη­με­ρί­δα Dagens Nyheter στις 8 Μάρ­τη, απο­δει­κνύ­ει ότι του­λά­χι­στον δύο από όσους λαμ­βά­νουν μηνιαί­ες πλη­ρω­μές από τη Γερ­μα­νία ήταν πράγ­μα­τι πρώ­ην μέλη των Waffen-SS.

Ο Karl von Zeipel και ο Jan Dufv πολέ­μη­σαν στο “Άριο” τάγ­μα τεθω­ρα­κι­σμέ­νων με την ονο­μα­σία “Βίκινγκς” των SS. Χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για την εγκλη­μα­τι­κή κατα­στο­λή του πλη­θυ­σμού στις κατε­χό­με­νες από τους Ναζί χώρες.

Σε παλαιό­τε­ρη ανάρ­τη­ση στο ΑΤΕΧΝΩΣ είχα­με ανα­φερ­θεί στο γράμ­μα που έστει­λε στην οικο­γέ­νειά του ένας Φιλαν­δός εθε­λο­ντής που ανή­κε στο εν λόγω τάγ­μα. Έγρα­φε με πικρία πως «δεν χρειά­ζο­νται ιδιαί­τε­ρες σκο­πευ­τι­κές ικα­νό­τη­τες για να σκο­τώ­νεις Εβραί­ους κρατούμενους».

Μπο­ρού­με να φαντα­στού­με έτσι την συμ­με­το­χή κατα­στο­λής των Σουηδών.

Το δημο­σί­ευ­μα ανα­φέ­ρει ότι ο Dufv συμ­με­τεί­χε στη ναζι­στι­κή κατά­κτη­ση της Νορ­βη­γί­ας, πολέ­μη­σε κομ­μου­νι­στές αντάρ­τες στα Βαλ­κά­νια και μάλι­στα συνα­ντή­θη­κε με τον Heinrich Himmler, έναν από τους κύριους αρχι­τέ­κτο­νες του Ολο­καυ­τώ­μα­τος. Μετά τον πόλε­μο, ο Von Zeipel κατέ­φυ­γε στην Ισπα­νία όπου πολ­λοί ναζι­στές βρή­καν κατα­φύ­γιο στο φασι­στι­κό καθε­στώς του Φράνκο.

Περί­που 200 Σου­η­δοί πολέ­μη­σαν σαν εθε­λο­ντές για το 3ο Ράιχ στο Β ‘Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Ο ίδιος ο Χίτλερ τους υπο­σχέ­θη­κε απο­ζη­μί­ω­ση για όλη τους την ζωή σε περί­πτω­ση τραυ­μα­τι­σμού με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και για τους Γερ­μα­νούς στρα­τιώ­τες. Σύμ­φω­να με στοι­χεία του Φεβρουα­ρί­ου 2019, του Γερ­μα­νι­κού Υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας, 2.033 «συντα­ξιού­χοι του Χίτλερ» εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν σε όλο τον κόσμο.

Ενώ πολ­λοί σε διά­φο­ρες χώρες έλα­βαν το δικαί­ω­μα απο­ζη­μιώ­σε­ων μετά την κατα­να­γκα­στι­κή τους επι­στρά­τευ­ση κατά τη διάρ­κεια της κατο­χής των χωρών τους από τους Ναζί, το γεγο­νός ότι η Σου­η­δία δεν κατα­λή­φθη­κε ποτέ από τους Ναζι­στές δεί­χνει έντο­να ότι αυτοί που πολέ­μη­σαν μαζί τους ήρθαν οικειοθελώς.

Είναι γνω­στό πως η Σου­η­δία επέ­τρε­ψε τους Ναζί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν το έδα­φος της για τις μετα­φο­ρές στρα­τευ­μά­των στην Φιλαν­δία και τους έδω­σε την απο­κλει­στι­κό­τη­τα στην προ­μή­θεια των σιδη­ρο­με­ταλ­λευ­μά­των της Β. Σου­η­δί­ας για την κατα­σκευή όπλων και τανκς.

Αυτοί που λαμ­βά­νουν τις πλη­ρω­μές λέγε­ται ότι είναι μετα­ξύ 82 και 101 χρο­νών, και σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του Υπουρ­γεί­ου λαμ­βά­νουν μετα­ξύ 160 και  1.065 ευρώ τον μήνα.

Αυτό σημαί­νει ότι η απο­ζη­μί­ω­ση για όσους πολέ­μη­σαν για τον Χίτλερ είναι μερι­κές φορές στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα υψη­λό­τε­ρη από ό, τι λαμ­βά­νουν τα θύμα­τά τους.

Ο νόμος «κατα­σκευά­στη­κε» το 1951 από την δέσμευ­ση του Χίτλερ το 1941 για την απο­ζη­μί­ω­ση ξένων στρα­τιω­τών που τραυ­μα­τί­στη­καν στον πόλεμο.

Αργό­τε­ρα λήφθη­καν μέτρα για να εμπο­δί­σουν τους ανθρώ­πους που κατα­δι­κά­στη­καν για εγκλή­μα­τα πολέ­μου να λάβουν αυτά τα χρήματα.

Όσοι όμως συμ­με­τεί­χαν συνερ­γα­ζό­με­νοι με το ναζι­στι­κό καθε­στώς αλλά δεν κατα­δι­κά­στη­καν ποτέ για κάποιο συγκε­κρι­μέ­νο αδί­κη­μα παίρ­νουν κανο­νι­κά την απο­ζη­μί­ω­σή τους, εφ ‘όσον μπο­ρού­σαν να απο­δεί­ξουν ότι είχαν τραυ­μα­τι­σμό που σχε­τί­ζε­ται με τον Β Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Τον περα­σμέ­νο μήνα απο­κα­λύ­φθη­κε και πήρε έκτα­ση στον Τύπο ότι 27 Βέλ­γοι λαμ­βά­νουν τα επι­δό­μα­τα «αφο­σί­ω­σης, πίστης και υπα­κο­ής στον Χίτλερ» που κυμαί­νο­νται από 425 και 1.275 ευρώ, σύμ­φω­να με την φλα­μαν­δι­κή εφη­με­ρί­δα De Morgen.

Οι απο­ζη­μιώ­σεις είναι μάλι­στα αφο­ρο­λό­γη­τες (!) αν και η Γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση αρνή­θη­κε ότι ήταν μέλη της Waffen-SS και ισχυ­ρί­στη­κε ότι είχαν δικαί­ω­μα σύντα­ξης ανα­πη­ρί­ας πολέ­μου μετά τη λήψη γερ­μα­νι­κής ιθα­γέ­νειας κατά τη διάρ­κεια της ναζι­στι­κής κατοχής.

Η εγκλη­μα­τι­κή ειρω­νεία είναι πως οι Βέλ­γοι που κατα­να­γκά­στη­καν με επι­στρά­τευ­ση να εργα­στούν στη Γερ­μα­νία κατά τη διάρ­κεια της κατο­χής, έλα­βαν απο­ζη­μί­ω­ση μόνο 50 ευρώ μηνιαί­ως μετά τον πόλε­μο, ενώ οι 27 απο­δέ­κτες του επι­δό­μα­τος πίστης του Χίτλερ δεν είχαν ποτέ φορο­λο­γη­θεί γι ‘αυτό το πρό­σθε­το εισό­δη­μα, καθώς η Γερ­μα­νι­κή πρε­σβεία δεν απο­κά­λυ­ψε τα ονό­μα­τά τους στην Βελ­γι­κή κυβέρνηση(!).

Μεγά­λη εντύ­πω­ση προ­κα­λεί και η απο­κά­λυ­ψη πως αυτοί οι άνθρω­ποι, δεν είναι οι μόνοι που λαμ­βά­νουν αυτό το είδος απο­ζη­μί­ω­σης. Το 2015, προ­έ­κυ­ψε ότι περί­που 100.000 ευρώ, χρή­μα­τα των Γερ­μα­νών φορο­λο­γου­μέ­νων κατα­βλή­θη­καν στους φασί­στες εθε­λο­ντές Ισπα­νούς που συμ­με­τεί­χαν στην περι­βό­η­τη Blue Division που πολέ­μη­σε τον Κόκ­κι­νο Στρα­τό μετα­ξύ 1941 και 1944. Τα χρή­μα­τα μοι­ρά­στη­καν μετα­ξύ 41 βετε­ρά­νων συνερ­γα­τών των Ναζί, οκτώ χηρών και ενός ορφανού.

Δεν φτά­νει που οι περισ­σό­τε­ροι υψη­λά ιστά­με­νοι στρα­τιω­τι­κοί, που μακέ­λε­ψαν τον κόσμο, δεν τιμω­ρή­θη­καν μετά την ήττα των Ναζί αλλά χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν σε θέσεις κλει­διά, έφτα­σαν μέχρι την θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Δεν φτά­νει που τρα­πε­ζί­τες που στή­ρι­ξαν οικο­νο­μι­κά τους Ναζί, εργο­στα­σιάρ­χες που στα κάτερ­γα τους πέθα­ναν από την δου­λειά, εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες κρα­τού­με­νοι δού­λοι, δεν τιμω­ρή­θη­καν ποτέ. Δεν φτά­νει που επι­στή­μο­νες φονι­κών όπλων συνέ­χι­σαν ανε­νό­χλη­τα να κατα­σκευά­ζουν ακό­μη και ατο­μι­κά όπλα. Η στή­ρι­ξη του φασι­στι­κού φιδιού γίνε­ται εδώ και 74 χρό­νια ακό­μη και στους στρα­τιώ­τες συνερ­γά­τες των Ναζί. Τους εθε­λο­ντές που πρό­δω­σαν την πατρί­δα τους υπη­ρε­τώ­ντας τους δυνά­στες της, τους επι­βρα­βεύ­ουν με συντά­ξεις μεγα­λύ­τε­ρες από ότι έχουν τα θύμα­τά τους. Είναι λόγος αρκε­τός να ξερι­ζω­θεί ο φασι­σμός και το σύστη­μα που τον γεν­νά και ακό­μη τον στηρίζει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο