Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Ραδιοφωνικός σταθμός υποχρεώθηκε να μεταδώσει προεκλογική διαφήμιση νεοναζιστικού κόμματος

Κρα­τι­κός ραδιο­φω­νι­κός σταθ­μός της Γερ­μα­νί­ας υπο­χρε­ώ­θη­κε να μετα­δώ­σει προ­ε­κλο­γι­κή δια­φή­μι­ση του ακρο­δε­ξιού νεο­να­ζι­στι­κού κόμ­μα­τος NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) σήμε­ρα, έπει­τα από σχε­τι­κή δικα­στι­κή απόφαση.

Το «Bayerischer Rundfunk» (BR) είχε προ­σφύ­γει στη δικαιο­σύ­νη ζητώ­ντας νομι­κή στή­ρι­ξη αφού αρνή­θη­κε να μετα­δώ­σει προ­ε­κλο­γι­κή δια­φή­μι­ση του NPD για τις ευρω­ε­κλο­γές, στην οποία το νεο­να­ζι­στι­κό κόμ­μα συν­δέ­ει τη μετα­νά­στευ­ση με την ασφάλεια.

«Μετά το σκό­πι­μο άνοιγ­μα των συνό­ρων της Γερ­μα­νί­ας το 2015 και την επα­κό­λου­θη ανε­ξέ­λεγ­κτη μαζι­κή μετα­νά­στευ­ση οι Γερ­μα­νοί είναι θύμα­τα σχε­δόν καθη­με­ρι­νά», ανα­φέ­ρει το προ­ε­κλο­γι­κό σποτ του NPD.

Ωστό­σο δικα­στή­ριο του Μονά­χου έκρι­νε χθες Δευ­τέ­ρα ότι το περιε­χό­με­νο του προ­ε­κλο­γι­κού σποτ δεν ισο­δυ­να­μεί με υπο­κί­νη­ση στο μίσος και άρα ο κρα­τι­κός ραδιο­φω­νι­κός σταθ­μός δεν έχει λόγο να αρνεί­ται να το μετα­δώ­σει. Το BR άσκη­σε αμέ­σως έφε­ση, την οποία έχα­σε την ίδια ημέρα.

Το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα NPD κατη­γο­ρεί­ται ότι έχει δεσμούς με το νεο­να­ζι­στι­κό κίνη­μα και είναι γνω­στό ότι ηρω­ο­ποιεί τους ηγέ­τες του Γ’ Ράιχ και υπο­βαθ­μί­ζει τα εγκλή­μα­τα που διέ­πρα­ξαν οι ναζί.

Το 2017 στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στη Γερ­μα­νία συγκέ­ντρω­σε ποσο­στό 0,4%. Το NPD έχα­σε μέρος των ψηφο­φό­ρων του από το κόμ­μα Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD). Δικα­στή­ρια ζήτη­σαν την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα από δύο ακό­μη κρα­τι­κούς ραδιο­φω­νι­κούς σταθ­μούς, τον «Hessischer Rundfunk» και τον «Norddeutscher Rundfunk», να μετα­δώ­σουν τα προ­ε­κλο­γι­κά σποτ του NPD.

Αντί­θε­τα δικα­στή­ριο του Βερο­λί­νου — Βραν­δεμ­βούρ­γου απο­φά­σι­σε ότι ο κρα­τι­κός τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός ARD δεν είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να μετα­δώ­σει την τηλε­ο­πτι­κή δια­φή­μι­ση του νεο­να­ζι­στι­κού κόμματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο