Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Σενάρια για… capital controls σε περίπτωση εκτεταμένου μπλακ άουτ

Θέμα …capital Controls φαί­νε­ται πως προ­κύ­πτει, έστω να σαν σενά­ριο, στη Γερ­μα­νία στην περί­πτω­ση ενός εκτε­τα­μέ­νου μπλακ άουτ. Αυτό ανα­φέ­ρουν δημοσιεύματα. 

Η DW γρά­φει πως «σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που επι­κα­λεί­ται κατά απο­κλει­στι­κό­τη­τα το ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο Reuters οι χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές αρχές της Γερ­μα­νί­ας επε­ξερ­γά­ζο­νται σχέ­δια έκτα­κτης ανά­γκης για την παρο­χή μετρη­τών σε περί­πτω­ση που λόγω της ενερ­γεια­κής κρί­σης ή σαμπο­τάζ συμ­βεί το απευ­κταίο, μακρο­χρό­νια δια­κο­πή ρεύ­μα­τος λόγω ενερ­γεια­κής κρί­σης». Ανα­φέ­ρει ακό­μα πως «το ενδε­χό­με­νο ενός σαμπο­τάζ, όπως είδα­με σε άλλους τομείς, είναι υπαρ­κτό. Πριν από μερι­κές εβδο­μά­δες το σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο στη βόρεια Γερ­μα­νία ακι­νη­το­ποι­ή­θη­κε για πολ­λές ώρες λόγω δολιο­φθο­ράς στο δίκτυο. Έτσι η Bundesbank, η Γερ­μα­νι­κή Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα, η χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή BaFin και αρκε­τές ενώ­σεις του κλά­δου εντεί­νουν τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες τους για μια τέτοια υπό­θε­ση, όπως ανέ­φε­ραν στο πρα­κτο­ρείο τέσ­σε­ρα άτο­μα που γνω­ρί­ζουν από μέσα τις συνομιλίες».

Σύμ­φω­να με το ίδιο δημο­σί­ευ­μα «μέρος του σχε­δί­ου είναι η εξα­σφά­λι­ση ικα­νής ποσό­τη­τας μετρη­τών στην Bundesbank για την αύξη­ση της ζήτη­σης, αλλά ενδε­χο­μέ­νως και ο περιο­ρι­σμός του ποσού που θα μπο­ρούν να σηκώ­νουν οι πολί­τες από τους λογα­ρια­σμούς τους. Δηλα­δή, capital controls, όπως τα βίω­σαν οι Έλλη­νες επί μήνες κατά το annus horribilis 2015, αλλά για άλλους λόγους. Επί­σης οι τρά­πε­ζες και οι ρυθ­μι­στι­κές αρχές εξε­τά­ζουν πιθα­νές αδυ­να­μί­ες στη δια­νο­μή μετρη­τών, ανέ­φε­ρε κάποιος με εσω­τε­ρι­κή γνώση».

«Σε περί­πτω­ση δια­κο­πής ρεύ­μα­τος, τα μετρη­τά θα είναι το μόνο επί­ση­μο μέσο πλη­ρω­μής που θα εξα­κο­λου­θεί να λει­τουρ­γεί», εκτι­μά ο Τόμας Λάι­τερτ, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της εται­ρεί­ας KomRe. Η DW γρά­φει ότι το 2011, σε έκθε­ση σχε­τι­κά με τις συνέ­πειες μιας μόνι­μης δια­κο­πής ρεύ­μα­τος που παρήγ­γει­λε η γερ­μα­νι­κή βου­λή, ανα­φέ­ρε­ται ότι θα μπο­ρού­σαν να προ­κύ­ψουν «αισθή­μα­τα αγα­νά­κτη­σης και μερι­κές φορές επι­θε­τι­κές πρά­ξεις», εάν η παρο­χή μετρη­τών κατέρ­ρεε. «Οι άνθρω­ποι φοβού­νται ότι δεν θα μπο­ρούν να αγο­ρά­σουν τρό­φι­μα και άλλα είδη πρώ­της ανά­γκης», ανα­φέ­ρε­ται στην έκθεση.

902.gr, Reuters.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο