Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD ιδρύει εβραϊκό τμήμα και προκαλεί κατακραυγή

Το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα της Γερ­μα­νί­ας Εναλ­λα­κτι­κή για την Γερ­μα­νία (AfD), ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του οποί­ου έχουν υπο­βαθ­μί­σει την σημα­σία των Ναζί στην ιστο­ρία και έχουν λοι­δο­ρή­σει το μνη­μείο του Ολο­καυ­τώ­μα­τος, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα την ίδρυ­ση «εβραϊ­κού» τμή­μα­τος προ­κα­λώ­ντας κατακραυγή.

Η πρω­το­βου­λία προ­κά­λε­σε την δρι­μεία αντί­δρα­ση της εβραϊ­κής κοι­νό­τη­τας της Γερ­μα­νί­ας που χαρα­κτή­ρι­σε το AfD «ρατσι­στι­κό και αντι­ση­μι­τι­κό κόμμα».

Η ίδρυ­ση του εβραϊ­κού τμή­μα­τος ανα­κοι­νώ­θη­κε κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στο Βιζ­μπά­ντεν, ονο­μά­σθη­κε «οι Εβραί­οι του AfD» και εντάσ­σε­ται στην προ­σπά­θεια ενί­σχυ­σης της υπο­στή­ρι­ξης προς το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα που θεω­ρεί ότι το ισλάμ δεν είναι συμ­βα­τό με το γερ­μα­νι­κό Σύνταγ­μα. Μέχρι στιγ­μής απο­τε­λεί­ται από 19 μέλη.

«Δεν είμα­στε θρη­σκευ­τι­κή οργά­νω­ση, είμα­στε μία πολι­τι­κή οργά­νω­ση», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λή του εβραϊ­κού τμή­μα­τος Βόλφ­γκανγκ Φουλ κατά την διάρ­κεια της συνέ­ντευ­ξης Τύπου διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι δύο είναι οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την έντα­ξη στους «Εβραί­ους του AfD»: συμ­με­το­χή ως μέλος στο κόμ­μα και εθνι­κή ή θρη­σκευ­τι­κή σχέ­ση με την εβραϊ­κή πίστη.

Το AfD εξα­σφά­λι­σε κοι­νο­βου­λευ­τι­κή εκπρο­σώ­πη­ση για πρώ­τη φορά στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του περα­σμέ­νου έτους, ενι­σχυ­μέ­νο από την υπο­στή­ρι­ξη ψηφο­φό­ρων που είχαν οργι­σθεί από την μετα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή της καγκε­λα­ρί­ου Αγγε­λα Μέρ­κελ που οδή­γη­σε στην είσο­δο άνω του ενός εκα­τομ­μυ­ρί­ου κυρί­ως μου­σουλ­μά­νων αιτού­ντων άσυ­λο στην Γερμανία.

Οι εκλο­γι­κές του επι­δό­σεις προ­κά­λε­σαν δηλώ­σεις ανη­συ­χί­ας από ισραη­λι­νούς αξιω­μα­τού­χους και εβραϊ­κές οργα­νώ­σεις στην Ευρώ­πη και τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Ο Βόλφ­γκανγκ Φουλ εξή­γη­σε σήμε­ρα στο Βιζ­μπά­ντεν ότι το AfD είναι το πλέ­ον φιλοϊσ­ραη­λι­νό κόμ­μα στην γερ­μα­νι­κή βου­λή και όχι μόνο διό­τι υπο­στη­ρί­ζει το δικαί­ω­μά του να έχει ολό­κλη­ρη την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σά του.

Στην Γερ­μα­νία κατοι­κούν 200.000 Εβραί­οι και η χώρα είχε καλ­λιερ­γή­σει τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες την εικό­να του ανε­κτι­κού και ασφα­λούς για τους εβραί­ους τόπου. Η άνο­δος του AfD ανη­σύ­χη­σε την εβραϊ­κή κοι­νό­τη­τα της Γερμανίας.

Οι αντι­ση­μι­τι­κές επι­θέ­σεις στην Γερ­μα­νία που καταγ­γέλ­θη­καν στην αστυ­νο­μία αυξή­θη­καν τους πρώ­τους οκτώ μήνες του 2017 κατά 4% στις 681, σε σχέ­ση με την ίδια περί­ο­δο του προη­γού­με­νου έτους. Η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των επι­θέ­σε­ων συν­δέ­ε­ται με τον ακρο­δε­ξιό εξτρεμισμό.

«Το AfD είναι ένα κόμ­μα που προ­σφέ­ρει άσυ­λο στο μίσος κατά των Εβραί­ων, καθώς και στις από­ψεις που υπο­βαθ­μί­ζουν ή αρνού­νται το Ολο­καύ­τω­μα», ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση που εκδό­θη­κε σήμε­ρα από το Κεντρι­κό Συμ­βού­λιο των Εβραί­ων στης Γερμανίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο