Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ — ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: «Ζυμώσεις» για κυβερνητική συνεργασία με την AfD

Να μην απο­κλει­στεί το ενδε­χό­με­νο ενός συνα­σπι­σμού των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών (CDU) με την ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κή — εθνι­κι­στι­κή «Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία» (AfD) ζητούν ορι­σμέ­να στε­λέ­χη των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών, εν μέσω διερ­γα­σιών για την ανα­μόρ­φω­ση του πολι­τι­κού σκη­νι­κού στη Γερ­μα­νία και απο­κα­λύ­πτο­ντας τη σύγκλι­ση των κομ­μά­των του κεφα­λαί­ου σε βασι­κά, στρα­τη­γι­κά ζητή­μα­τα, παρά τις ψευ­δε­πί­γρα­φες «δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές» μετα­ξύ «προ­ο­δευ­τι­κών — φιλο­ευ­ρω­παϊ­κών» και «συντη­ρη­τι­κών — ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κών» δυνάμεων.

Στην «ατμο­μη­χα­νή» της ΕΕ, πάνω από 7,5 εκατ. είναι εργα­ζό­με­νοι με mini jobs (βρα­χυ­πρό­θε­σμη και χαμη­λά αμει­βό­με­νη εργα­σία της τάξης των 450 ευρώ, συνή­θως ανα­σφά­λι­στη) και σχε­δόν 10 εκατ. με μερι­κή απα­σχό­λη­ση ή προ­σω­ρι­νή — έκτα­κτη εργα­σία. Δηλα­δή περί­που το 50% των μισθω­τών του ιδιω­τι­κού τομέα είναι με αυτές τις «άτυ­πες μορ­φές απα­σχό­λη­σης». Στα 2,5 εκατ. είναι οι επί­ση­μα άνερ­γοι, ενώ περί­που 1 εκατ. ηλι­κιω­μέ­νοι 65 — 74 ετών εργά­ζο­νται και, το 16% των συντα­ξιού­χων ζουν σε συν­θή­κες φτώ­χειας. Στο μετα­ξύ, προ­χω­ρά­ει η νέα αντια­σφα­λι­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση, με αύξη­ση ορί­ων ηλι­κί­ας, μεί­ω­ση συντά­ξε­ων και αύξη­ση εισφορών.
Σε αυτό το έδα­φος, και με την αρνη­τι­κή επί­δρα­ση που ασκεί η έλλει­ψη ισχυ­ρού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, δια­μορ­φώ­θη­καν και οι όροι για την ενί­σχυ­ση (ήδη από το 2017) της εθνι­κι­στι­κής — αντι­με­τα­να­στευ­τι­κής AfD, που ρίχνο­ντας το δηλη­τή­ριο του ρατσι­σμού εγκλώ­βι­σε λαϊ­κά στρώ­μα­τα και μάλι­στα τα πιο φτω­χά. Ενδει­κτι­κά, σε δημο­σκό­πη­ση για τα «σημα­ντι­κό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα της χώρας», η πλειο­ψη­φία του γερ­μα­νι­κού λαού ιεραρ­χού­σε: Πρό­σφυ­γες — μετα­νά­στες, (πρώ­τα) και συντα­ξιο­δο­τι­κό, κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες, εκπαί­δευ­ση (μετά). Η AfD συγκε­ντρώ­νει τα μεγα­λύ­τε­ρα ποσο­στά της σε εργά­τες χαμη­λού μορ­φω­τι­κού επι­πέ­δου και σε περιο­χές της Ανα­το­λι­κής Γερ­μα­νί­ας, όπου η ανερ­γία είναι υψη­λό­τε­ρη. Οι μεγα­λύ­τε­ροι «τρο­φο­δό­τες» της AfD είναι η ένω­ση CDU / CSU, οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και η «Αρι­στε­ρά» ενώ πολ­λοί που δεν είχαν ψηφί­σει σε προη­γού­με­νες εκλο­γές στρά­φη­καν προς την AfD.

Ενώ λοι­πόν παγιώ­νε­ται η εκλο­γι­κή επιρ­ροή της AfD, ενός κόμ­μα­τος με νεο­να­ζι­στι­κές κατα­βο­λές και ρατσι­στι­κή ρητο­ρι­κή, ανοί­γει η συζή­τη­ση για το πώς μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί ως ένας ακό­μη «κυβερ­νη­τι­κός παί­κτης»: «Σε κάθε περί­πτω­ση δεν πρέ­πει να απο­κλεί­σου­με έναν συνα­σπι­σμό με την AfD. Τώρα δεν είναι δυνα­τόν, όμως δεν γνω­ρί­ζου­με πώς θα είναι η κατά­στα­ση σε δυο ή πέντε χρό­νια», είπε ο ανα­πλη­ρω­τής επι­κε­φα­λής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας της CDU στο κρα­τί­διο Σαξο­νία — Ανχαλτ, Ούλ­ριχ Τόμας, στην εφη­με­ρί­δα «Mitteldeutsche Zeitung». Η AfD έχει πολ­λούς «ακραί­ους πολι­τι­κούς», υπάρ­χουν όμως και «φιλε­λεύ­θε­ρες δυνά­μεις», άρα «πρέ­πει να δού­με ποιο ρεύ­μα θα επι­κρα­τή­σει», πρό­σθε­σε ανα­φε­ρό­με­νος και σε διερ­γα­σί­ες στο εσω­τε­ρι­κό του κόμ­μα­τος, όπου εδώ και και­ρό συζη­τιέ­ται το «σου­λού­πω­μα» της φρα­σε­ο­λο­γί­ας του προ­κει­μέ­νου να μπο­ρεί να γίνει «εταί­ρος» σε μια μελ­λο­ντι­κή κυβέρνηση.
Μαζί με τον αντι­πρό­ε­δρο της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας της CDU σε Σαξο­νία — Ανχαλτ, Λαρς — Γερν Τσί­μερ, σε ένα κεί­με­νο για τα απο­τε­λέ­σμα­τα των πρό­σφα­των ευρω­ε­κλο­γών δια­πι­στώ­νουν πως οι Γερ­μα­νοί ψηφί­ζουν όλο και πιο συντη­ρη­τι­κά και πως οι Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες πρέ­πει να συν­δυά­ζουν «το κοι­νω­νι­κό με το εθνι­κό». Αντί­στοι­χα ο επι­κε­φα­λής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας, Μάρ­κους Κούρ­τσε, δήλω­σε στην «Zeit» σχε­τι­κά με το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα ότι η CDU πρέ­πει να «αντι­με­τω­πί­σει τις νέες πραγ­μα­τι­κό­τη­τες». Ο κυβερ­νη­τι­κός συνα­σπι­σμός Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών — Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών — Πρα­σί­νων σε Σαξο­νία — Ανχαλτ γίνε­ται όλο και πιο δύσκο­λα απο­δε­κτός από τους ψηφο­φό­ρους, σημείωσε.
Η ηγε­σία της CDU εμφα­νί­στη­κε προς το παρόν να απορ­ρί­πτει το ενδε­χό­με­νο μιας τέτοιας κυβερ­νη­τι­κής συνεργασίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο