Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικά μαχητικά κινητοποιήθηκαν 27 φορές για πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τη Βαλτική

Γερ­μα­νι­κά μαχη­τι­κά, που σταθ­μεύ­ουν στην ανα­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ, ανα­πτύ­χθη­καν 27 φορές από τον περα­σμέ­νο Αύγου­στο αφού τέθη­καν σε συνα­γερ­μό εξαι­τί­ας πτή­σε­ων άγνω­στων αερο­σκα­φών στην περιο­χή της Βαλ­τι­κής, ανα­κοι­νώ­θη­κε από τη γερ­μα­νι­κή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία, τη Λουφτβάφε.

Στη διάρ­κεια των ανα­πτύ­ξε­ών τους, οι γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις ταυ­το­ποί­η­σαν ρωσι­κά στρα­τιω­τι­κά αερο­σκά­φη πάνω από τη Βαλ­τι­κή, δήλω­σε εκπρό­σω­πος στο Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο στο Βερολίνο.

Τα μαχη­τι­κά Eurofighter Typhoon της Λου­φτ­βά­φε τίθε­νται σε συνα­γερ­μό όταν άγνω­στα αερο­σκά­φη πλη­σιά­ζουν τον ενα­έ­ριο χώρο της Βαλ­τι­κής χωρίς ανα­με­τα­δό­τη (transponder) ούτε επα­φή μέσω ασυρμάτου.

Περισ­σό­τε­ροι από 150 γερ­μα­νοί στρα­τιώ­τες σταθ­μεύ­ουν από πέρυ­σι τον Αύγου­στο στην Εσθο­νία για να προ­στα­τεύ­ουν τον ενα­έ­ριο χώρο της ανα­το­λι­κής πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ, αφού ανέ­λα­βαν, μετά τη Γαλ­λία, την απο­στο­λή αερο­πο­ρι­κής αστυ­νό­μευ­σης του ΝΑΤΟ πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Ο γερ­μα­νός πρό­ε­δρος Φρανκ-Βάλ­τερ Σταϊν­μάιερ πρό­κει­ται να επι­σκε­φθεί αύριο, Τετάρ­τη, την αερο­πο­ρι­κή βάση στο Αμάρι.

Βρε­τα­νι­κές και γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις διε­ξά­γουν από τις 6 Μαρ­τί­ου κοι­νές ένο­πλες πτή­σεις προ­στα­σί­ας πάνω από τα κρά­τη της Βαλ­τι­κής καθώς και στο διε­θνή ενα­έ­ριο χώρο πάνω από τη Βαλ­τι­κή στο πλαί­σιο μιας νατοϊ­κής απο­στο­λής με την ονο­μα­σία Συνα­γερ­μός Ταχεί­ας Αντί­δρα­σης (Quick Reaction Alert).

Οι τρεις δημο­κρα­τί­ες της Βαλ­τι­κής και μέλη του ΝΑΤΟ — Εσθο­νία, Λετο­νία και Λιθουα­νία– δεν δια­θέ­τουν οι ίδιες αερο­πο­ρι­κές δυνά­μεις. Το ΝΑΤΟ χρη­σι­μο­ποιεί βάσεις στο Αμά­ρι και το Σια­ου­λιάι της Λιθουα­νί­ας για να αστυ­νο­μεύ­ει τον ενα­έ­ριο χώρο πάνω από την περι­φέ­ρεια της Βαλτικής.

Οι σύμ­μα­χοι του ΝΑΤΟ σταθ­μεύ­ουν τα αερο­πλά­να μαζί με προ­σω­πι­κό υπο­στή­ρι­ξης στις βάσεις αυτές, στις οποί­ες εναλ­λάσ­σο­νται. Η Γερ­μα­νία συμ­με­τέ­χει στην απο­στο­λή από το 2005.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο