Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικές εκλογές: Με το βλέμμα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και το πώς θα ενισχυθεί η αστική τάξη της Γερμανίας

Λιγό­τε­ρες από 24 ώρες πριν ανοί­ξουν οι κάλ­πες για τις ομο­σπον­δια­κές εκλο­γές στη Γερ­μα­νία, με όλους τους πιθα­νούς συν­δυα­σμούς ενός τρι­κομ­μα­τι­κού κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού μετα­ξύ των βασι­κών αστι­κών κομ­μά­των να είναι στο τρα­πέ­ζι και με τα πολι­τι­κά παζά­ρια να «τρέ­χουν».

Παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρές, όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα υπε­ρα­σπί­ζο­νται τους βασι­κούς στρα­τη­γι­κούς στό­χους που θέτει το γερ­μα­νι­κό κεφά­λαιο στον αντα­γω­νι­σμό με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα:

Μαζι­κές «πρά­σι­νες» επεν­δύ­σεις και «ενερ­γεια­κή μετά­βα­ση» για νέες πηγές κερ­δο­φο­ρί­ας σε συσ­σω­ρευ­μέ­να κεφά­λαια, εκσυγ­χρο­νι­σμός υπο­δο­μών, ψηφιο­ποί­η­ση, νέες τεχνο­λο­γί­ες και και­νο­το­μία, ενί­σχυ­ση της «συνο­χής της ΕΕ» με τη γερ­μα­νι­κή αστι­κή τάξη σε θέση ισχύ­ος, αλλά και ενί­σχυ­ση της «αυτο­νο­μί­ας» της σε Αμυ­να και εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή για απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη δια­σφά­λι­ση των συμ­φε­ρό­ντων των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων, σύσφι­ξη της δια­τλα­ντι­κής συμ­μα­χί­ας αλλά και μεγα­λύ­τε­ρη «αυτο­νο­μία» από τις ΗΠΑ, «ισορ­ρο­πί­ες» στην αντι­με­τώ­πι­ση της Κίνας και της Ρωσί­ας με κρι­τή­ριο τα ιδιαί­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντα του γερ­μα­νι­κού κεφαλαίου.

Οι δύο υπο­ψή­φιοι με τις περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να δια­δε­χθούν την Άγγε­λα Μέρ­κελ στην καγκε­λα­ρία — ο Όλαφ Σολτς (SPD) και ο Άρμιν Λάσετ (CDU)-θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τις τελευ­ταί­ες τους προ­ε­κλο­γι­κές εμφανίσεις.

Πάνω από το 1/3 των Γερ­μα­νών δεν έχουν απο­φα­σί­σει αν θα ψηφί­σουν καν, αλλά και αν τότε ποιο κόμμα.

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες τα γερ­μα­νι­κά κόμ­μα­τα έχουν επι­δο­θεί σε έναν αγώ­να δρό­μου προ­κει­μέ­νου να κερ­δί­σουν την ψήφο των ανα­πο­φά­σι­στων πολι­τών. Ως και σήμε­ρα Σάβ­βα­το θα πραγ­μα­το­ποιού­νται μικρές και μεγά­λες συγκε­ντρώ­σεις, θα λει­τουρ­γούν εκλο­γι­κά περί­πτε­ρα σε πεζό­δρο­μους και πλα­τεί­ες και οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές θα επι­σκέ­πτο­νται σπί­τια. Στο επί­κε­ντρο του ενδια­φέ­ρο­ντός τους είναι οι αναποφάσιστοι

Σε δημο­σκό­πη­ση του Δεύ­τε­ρου Γερ­μα­νι­κού Προ­γράμ­μα­τος (ZDF) το 35% των ερω­τη­θέ­ντων δεν είναι σίγου­ροι αν καν θα συμ­με­τέ­χουν στις εκλο­γές και σε περί­πτω­ση που θα συμ­με­τέ­χουν, ποιο κόμ­μα θα ψηφί­σουν. Αυτός ο υψη­λός αριθ­μός ανα­πο­φά­σι­στων καθι­στά αδύ­να­το για τα ινστι­τού­τα δημο­σκο­πή­σε­ων να προ­βλέ­ψουν πιο κόμ­μα θα ανα­δει­χθεί την Κυρια­κή τελι­κά πρώτο.

Σύμ­φω­να πάντως, με τις τελευ­ταί­ες δημο­σκο­πή­σεις, η δια­φο­ρά μετα­ξύ τους είναι μικρή, με το ποσο­στό των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών (SPD) να κυμαί­νε­ται γύρω στο 25% και των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών (CDU) μετα­ξύ του 21% και του 23%.

Η Μέρ­κελ, που ηγή­θη­κε της μεγα­λύ­τε­ρης οικο­νο­μί­ας της Ευρώ­πης επί σχε­δόν 16 χρό­νια, στη­ρί­ζει τον υπο­ψή­φιο του κόμ­μα­τός της Λάσετ και θα εμφα­νι­στεί στο πλευ­ρό του στην προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει σήμε­ρα στη γενέ­τει­ρά του, το Άαχεν, στο κρα­τί­διο της Βόρειας Ρηνα­νί­ας- Βεστφαλίας.

Χθες η απερ­χό­με­νη καγκε­λά­ριος βρι­σκό­ταν στην πρώ­τη γραμ­μή μιας προ­ε­κλο­γι­κής συνά­ντη­σης στο Μόνα­χο, από όπου κάλε­σε τους Γερ­μα­νούς να ψηφί­σουν τον Λάσετ, ο οποί­ος θα εγγυ­η­θεί «τη στα­θε­ρό­τη­τα» της Γερμανίας.

Από την πλευ­ρά του Σολτς θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια τελευ­ταία προ­ε­κλο­γι­κή εμφά­νι­ση σήμε­ρα στο κρα­τί­διο του Βρανδεμβούργου.

Η υπο­ψή­φια των Πρά­σι­νων Ανα­λέ­να Μπέρ­μποκ έχει ολο­κλη­ρώ­σει την προ­ε­κλο­γι­κή της εκστρα­τεία. Καθώς πλέ­ον το κόμ­μα της εμφα­νί­ζε­ται στην τρί­τη θέση στην πρό­θε­ση ψήφου, με περί­που 15%, η Μπέρ­μποκ δεν έχει πιθα­νό­τη­τες να διεκ­δι­κή­σει την καγκε­λα­ρία. Όμως οι Πρά­σι­νοι ανα­μέ­νε­ται να βελ­τιώ­σουν το ποσο­στό τους σε αυτές τις εκλο­γές και πιθα­νόν να συμ­με­τά­σχουν και στη νέα κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού που θα σχη­μα­τι­στεί στη Γερμανία.

Οι συγκε­ντρώ­σεις είναι μικρές λόγω υγειο­νο­μι­κών μέτρων, οι υπο­ψή­φιοι συχνά φορούν μάσκα και ανα­γκά­ζο­νται να τη βγά­λουν μόνο για να μιλή­σουν στο κοι­νό από την εξέ­δρα, ενώ μερι­κές δεκά­δες Querdenker, αμφι­σβη­τί­ες του κορω­νοϊ­ού και των εμβο­λί­ων, υπο­νο­μεύ­ουν στα­θε­ρά τις προ­ε­κλο­γι­κές ομι­λί­ες των μεγά­λων κομ­μά­των με συν­θή­μα­τα και φρα­στι­κές επι­θέ­σεις. Εσχά­τως στο στό­χα­στρό τους βρί­σκε­ται και η επι­στο­λι­κή ψήφος, που προ­σφέ­ρε­ται για θεω­ρί­ες συνω­μο­σί­ας και αιτιά­σεις νοθεί­ας α λα Τραμπ.

Οι περισ­σό­τε­ροι ανα­λυ­τές ανα­μέ­νουν ότι στην κυβέρ­νη­ση θα συμ­με­τέ­χουν τρία κόμ­μα­τα, αν και δεν είναι ξεκά­θα­ρο ποια θα είναι αυτά.

Αν τελι­κά το CDU κατα­φέ­ρει να βρε­θεί στην πρώ­τη θέση, ο νέος κυβερ­νη­τι­κός συνα­σπι­σμός θα είναι κεντροδεξιός.

Αντί­θε­τα, αν επι­κρα­τή­σει το SPD, η Γερ­μα­νία θα κάνει μια στρο­φή, μεγα­λύ­τε­ρη ή μικρό­τε­ρη, προς τα αρι­στε­ρά ανά­λο­γα με τα κόμ­μα­τα με τα οποία θα απο­φα­σί­σει να συνερ­γα­στεί ο Σολτς.

Μια άλλη επι­λο­γή είναι να συνε­χι­στεί «ο μεγά­λος συνα­σπι­σμός» μετα­ξύ Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών και Σοσιαλδημοκρατών.

Γκρίνια

Εκτός από το SPD και τους Ελεύ­θε­ρους Δημο­κρά­τες (FDP), όλα τα άλλα κόμ­μα­τα είναι δυσα­ρε­στη­μέ­να από τους κεντρι­κούς υπο­ψη­φί­ους τους. Το συντη­ρη­τι­κό στρα­τό­πε­δο εγκα­λεί τον Λάσετ επει­δή χει­ρί­στη­κε τρα­γι­κά τις πλημ­μύ­ρες του καλο­και­ριού και γέλα­σε σε άσχε­τη στιγ­μή, ένα αυτο­κα­τα­στρο­φι­κό λάθος που πιθα­νό­τα­τα του στοί­χι­σε την καγκε­λα­ρία. Οι Πρά­σι­νοι επί­σης θρη­νούν για την καγκε­λα­ρία που χάθη­κε μέσα από τα χέρια της Μπέρ­μποκ, εξαι­τί­ας αδή­λω­των πρό­σθε­των αμοι­βών, ενός εξι­δα­νι­κευ­μέ­νου βιο­γρα­φι­κού της και πολ­λών ενδεί­ξε­ων λογο­κλο­πής στο βιβλίο της. Η Linke («Αρι­στε­ρά») χαρο­πα­λεύ­ει με το όριο του 5%, συγκυ­βερ­νούν σε μια σει­ρά από κρα­τί­δια, ενώ η «Αρι­στε­ρά» δηλώ­νει έτοι­μη να συγκυ­βερ­νή­σει με το SPD και τους Πρά­σι­νους και σε ομο­σπον­δια­κό επί­πε­δο. Προς το παρόν, μόνο το εθνι­κι­στι­κό — ακρο­δε­ξιό (με νεο­να­ζι­στι­κές ανα­φο­ρές) «Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία» (AfD) απο­κλεί­ε­ται από συμ­με­το­χή σε κυβέρ­νη­ση. Η Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD) σπα­ράσ­σε­ται από τη σύγκρου­ση μετα­ξύ της σκλη­ρο­πυ­ρη­νι­κής πτέ­ρυ­γας, που τοπο­θε­τεί­ται εκτός συνταγ­μα­τι­κού τόξου, και πιο μετριο­πα­θών στε­λε­χών της. Τέλος, ακό­μη και ο ηγέ­της του FDP, Κρί­στιαν Λίντ­νερ, υφί­στα­ται εσω­κομ­μα­τι­κές πιέ­σεις να δια­πραγ­μα­τευ­θεί και να συμπρά­ξει με ένα από τα πιθα­νά κυβερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα είτε με τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και τους Πρα­σί­νους (συνα­σπι­σμός «Φανά­ρι) είτε με τους Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες και τους Πρα­σί­νους («Τζα­μάι­κα»), για­τί σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση η στα­διο­δρο­μία του στην ηγε­σία του κόμ­μα­τος έχει τελειώσει.

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Το Γερ­μα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα (DKP), παρά τις προ­σπά­θειες της Ομο­σπον­δια­κής Εφο­ρευ­τι­κής Επι­τρο­πής να το απο­κλεί­σει από τις εθνι­κές εκλο­γές και να του αφαι­ρέ­σει την ιδιό­τη­τα του πολι­τι­κού κόμ­μα­τος — και μάλι­στα με την «Αρι­στε­ρά» (Die Linke) να ψηφί­ζει υπέρ του απο­κλει­σμού — συμ­με­τέ­χει στις εκλο­γές της Κυρια­κής. Μετά το μεγά­λο κύμα αλλη­λεγ­γύ­ης τόσο στη Γερ­μα­νία όσο και στο εξω­τε­ρι­κό, το Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο ακύ­ρω­σε την από­φα­ση της Εφορευτικής.

Το DKP καλεί τον γερ­μα­νι­κό λαό να ρίξει ψήφο: «Ενά­ντια στην εξου­σία των τρα­πε­ζών και των ομί­λων — Για τα συμ­φέ­ρο­ντα της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας των ανθρώ­πων σε αυτήν τη χώρα. Για να μη φορ­τω­θούν οι εργα­ζό­με­νοι το βάρος της κρί­σης — Οι πλού­σιοι πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν. Ενά­ντια στον πόλε­μο και τους εξο­πλι­σμούς — Για ειρή­νη με την Κίνα και τη Ρωσία! Ενά­ντια στο γκρέ­μι­σμα των κοι­νω­νι­κών και δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των — Για ταξι­κή αλλη­λεγ­γύη! Για σοσια­λι­σμό! Ψηφί­ζου­με DKP — Παρεμ­βαί­νου­με ενερ­γά — Παλεύ­ου­με για τα δικαιώ­μα­τά μας!».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο