Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικές εκλογές: Το υποκριτικό «σοκ» για την AfD — Οι πανηγυρισμοί — Η εκλογική της παρουσία

Από την πρώ­τη στιγ­μή της ανα­κοί­νω­σης των exit polls των γερ­μα­νι­κών εκλο­γών, μέχρι την ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των και φυσι­κά αμέ­σως μετά, κυριάρ­χη­σαν οι δηλώ­σεις «απο­ρί­ας» και «αγω­νί­ας» για την άνο­δο της ΑfD («Εναλ­λα­κτι­κή για την Γερ­μα­νία») και την είσο­δό της στη βου­λή (Τρί­το κόμ­μα με 94 έδρες).

Το εθνι­κι­στι­κό, ρατσι­στι­κό μόρ­φω­μα AfD, ανέ­πτυ­ξε τη λαϊ­κί­στι­κη και ρατσι­στι­κή ρητο­ρεία του, βασι­ζό­με­νο σε υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα που γεν­νιού­νται στο έδα­φος της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης. Η ξενο­φο­βι­κή ρητο­ρεία του συν­δυά­ζε­ται με θέσεις περί επι­στρο­φής σε εθνι­κό νόμι­σμα, κατάρ­γη­ση του Ευρώ, συμ­μα­χία με τη Ρωσία, αυστη­ρό­τε­ρη μετα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή προ­κει­μέ­νου να «στα­μα­τή­σει η άναρ­χη, μαζι­κή μετα­νά­στευ­ση, κυρί­ως ανει­δί­κευ­των εργα­ζο­μέ­νων», εκφρά­ζο­ντας έτσι τα πλέ­ον επι­θε­τι­κά τμή­μα­τα του γερ­μα­νι­κού κεφα­λαί­ου, ζητώ­ντας ένα άλλο μείγ­μα δια­χεί­ρι­σης της καπι­τα­λι­στι­κής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλω­στε ότι την AfD στή­ρι­ξε και συνε­χί­ζει να στη­ρί­ζει επώ­νυ­μα, ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Γερ­μα­νι­κών Βιο­μη­χα­νιών (BDI), Χανς Ολαφ Χένκελ.

AfD12

Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι…

Βέβαια είναι και αυτοί που απνη­γυ­ρί­ζουν για την …επι­τυ­χία της AfD. Η Μαρίν Λεπέν, η επι­κε­φα­λής του ακρο­δε­ξιού γαλ­λι­κού κόμ­μα­τος Εθνι­κό Μέτω­πο, συνε­χά­ρη την Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία για το απο­τέ­λε­σμα που έφε­ρε στις χθε­σι­νές βου­λευ­τι­κές εκλογές:

«Μπρά­βο στους συμ­μά­χους μας του AfD γι’ αυτό το ιστο­ρι­κό ποσο­στό! Είναι ακό­μη ένα σημά­δι ότι οι πολί­τες της Ευρώ­πης ξυπνούν», έγρα­ψε η Λεπέν στο twitter.

Πανη­γυ­ρί­ζει η Λεπέν, πανη­γυ­ρί­ζει η Χρυ­σή Αυγή για το «πατριω­τι­κό AfD» και οι απα­ντα­χού φασί­στες. Ανε­με­νό­με­νο.… Όμοιος ομοίω αεί πελάζει

Η εκλογική της παρουσία

Το AfD που ιδρύ­θη­κε μόλις τον Απρί­λη του 2013 ξεπή­δη­σε μέσα από τις ρατσι­στι­κές δια­δη­λώ­σεις της «Pegida» (κατά της λεγό­με­νης «ισλα­μο­ποί­η­σης της Ευρώπης»)και συμ­με­τεί­χε για πρώ­τη φορά στις γερ­μα­νι­κές γενι­κές εκλο­γές του  Σεπτέμ­βρη παίρ­νο­ντας ένα διό­λου άσχη­μο 4,7% κάνο­ντας λόγο για μία εναλ­λα­κτι­κή ευρω­παϊ­κή ολο­κλή­ρω­ση. Ολο­κλή­ρω­ση, που δε θα θίγει τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων, αλλά θα προ­σελ­κύ­ει ψηφο­φό­ρους από τη μεσαία αστι­κή και την εργα­τι­κή τάξη, απαι­τώ­ντας δημο­ψη­φί­σμα­τα για την ανέ­γερ­ση τζα­μιών, προ­βάλ­λο­ντας «παρα­δο­σια­κές, γερ­μα­νι­κές οικο­γε­νεια­κές αξί­ες», νέους «ξεκά­θα­ρους» κανό­νες για τη μετα­νά­στευ­ση κυρί­ως, αν όχι απο­κλει­στι­κά, ειδι­κευ­μέ­νου και μορ­φω­μέ­νου εργα­τι­κού προ­σω­πι­κού, «προ­στα­σία» του γερ­μα­νι­κού κοι­νω­νι­κού κρά­τους πρό­νοιας από άνερ­γους μετα­νά­στες κ.ά.

Ακο­λού­θη­σαν οι Ευρω­ε­κλο­γές του 2014 στις οποί­ες κατέ­βη­κε φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «Ο Ντρά­γκι τζο­γά­ρει, εσύ πλη­ρώ­νεις», «Χρειά­ζε­ται κου­ρά­γιο να είσαι Γερ­μα­νία», «Μετα­νά­στες ναι! Αλλά όχι σε βάρος του κοι­νω­νι­κού συστή­μα­τος» και κατά­φε­ρε να εξα­σφα­λί­σει 6,8% και έξι ευρω­βου­λευ­τές, μετα­ξύ των οποί­ων ασφα­λώς και ο… πρώ­ην πρό­ε­δρος του γερ­μα­νι­κού ΣΕΒ, Χ.Ο. Χέν­κελ (που ήταν δεύ­τε­ρος στο ευρωψηφοδέλτιο).

Σε αυτές τις ευρω­ε­κλο­γές η εκστρα­τεία της AfD κεφα­λαιο­ποι­ή­θη­κε σε μια αντί­δρα­ση στην από­φα­ση της κ. Μέρ­κελ να ανοί­ξει τα σύνο­ρα της Γερ­μα­νί­ας σε μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες, κυρί­ως από τη Μέση Ανατολή.

Ζήτη­σε την απα­γό­ρευ­ση των μινα­ρέ­δων και κήρυ­ξε το Ισλάμ ασυμ­βί­βα­στο με τη γερ­μα­νι­κή κουλτούρα.

afd1

Οι αφί­σες της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας έφε­ραν μηνύ­μα­τα όπως “Στα­μα­τή­στε τον εξι­σλα­μι­σμό, ψηφί­στε το AFD” μαζί με τις εικό­νες των γυναι­κών που φορούν μπουρ­κά και “Μπούρ­κα” Μας αρέ­σει το μπικίνι “.

Η μία εκ των δυο επι­κε­φα­λής της AfD, η Άλις Βάι­ντελ, (η οποία έχει θητεύ­σει σε διευ­θυ­ντι­κές θέσεις σε τρά­πε­ζες και «οργα­νι­σμούς» όπως η «Goldman Sachs», η «Allianz Glbal Investors», αλλά και η «Bank of China») δήλω­σε ότι θα ξεκι­νή­σουν άμε­σα «Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή για την Άνγκε­λα Μέρ­κελ για τις παρα­βιά­σεις της νομο­θε­σί­ας που έχει κάνει αυτή η κυρία», ανα­φε­ρό­με­νη κυρί­ως στην από­φα­ση να ανοί­ξουν τα σύνο­ρα κατά την προ­σφυ­γι­κή «κρί­ση» το 2015. Ο άλλος επι­κε­φα­λής, Αλε­ξά­ντερ Γκά­ου­λαντ, σημεί­ω­σε ότι «θα κυνη­γή­σου­με την Άγκε­λα Μέρκελ».

 

Γερ­μα­νι­κές εκλο­γές: Βίντεο – κλω­τσιά στο φασι­σμό από τη Μπο­ρού­σια Ντόρτμουντ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο