Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικές εκλογές: Eπικρατούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το 25,7% των ψήφων

Με όλες τις ψήφους να έχουν κατα­με­τρη­θεί από τις εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές, οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες (SPD) ανα­δει­κνύ­ο­νται νικη­τές των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών που διε­ξή­χθη­σαν χθες Κυρια­κή στη Γερ­μα­νία, μπρο­στά από τη συντη­ρη­τι­κή παρά­τα­ξη της απερ­χό­με­νης καγκε­λα­ρί­ου Άγγε­λας Μέρ­κελ, τη Χρι­στια­νι­κή Ένω­ση (CDU/CSU), σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο της εθνι­κής εκλο­γι­κής επιτροπής.

Το SPD συγκε­ντρώ­νει το 25,7% των ψήφων, το καλύ­τε­ρο απο­τέ­λε­σμα που έχει κατα­γρά­ψει εδώ και πολ­λά χρό­νια, ενώ τα CDU/CSU έλα­βαν 24,1% (-8,9% σε σύγκρι­ση με τις προη­γού­με­νες εκλο­γές), σημεί­ω­σαν με άλλα λόγια τη χει­ρό­τε­ρη επί­δο­ση στην ιστο­ρία τους, έπει­τα από 16 χρό­νια στην κυβέρνηση.

Οι Πρά­σι­νοι κατα­γρά­φουν το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό από ιδρύ­σε­ως του κόμ­μα­τος, εξα­σφα­λί­ζουν το 14,8% των ψήφων και ανα­δει­κνύ­ο­νται σε τρί­τη δύνα­μη της Μπού­ντε­σταγκ, της ομο­σπον­δια­κής κάτω Βουλής.

Το κόμ­μα των Ελεύ­θε­ρων Δημο­κρα­τών (FDP) βελ­τιώ­νει τη θέση του, συγκε­ντρώ­νο­ντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενο­φο­βι­κό, ακρο­δε­ξιό κόμ­μα Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD) πέφτει από την τρί­τη στην πέμ­πτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμ­μα Η Αρι­στε­ρά πέφτει στο 4,9%.

Και στη Γερ­μα­νία το πρώ­το κόμ­μα έχει ασφα­λώς τον πρώ­το λόγο για τον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης, δεν απο­κλεί­ε­ται όμως το ενδε­χό­με­νο να σχη­μα­τί­σει κυβέρ­νη­ση και ο δεύ­τε­ρος των εκλο­γών, εφό­σον εκεί­νος δια­σφα­λί­σει την απα­ραί­τη­τη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειοψηφία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο