Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικός Τύπος: Ορισμένα ασθενοφόρα της Αθήνας έχουν κάνει τρεις φορές τη διαδρομή μέχρι το φεγγάρι

Στην 24ωρη απερ­γία των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών ανα­φέ­ρε­ται ο γερ­μα­νι­κός Τύπος, θίγο­ντας προ­βλή­μα­τα και ελλείψεις.

Στην χτε­σι­νή (9.11) 24ωρη απερ­γία των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών στην Ελλά­δα ανα­φέ­ρε­ται σει­ρά γερ­μα­νι­κών εφη­με­ρί­δων. Ο γερ­μα­νι­κός Τύπος δράτ­τε­ται της ευκαι­ρί­ας για να ανα­φερ­θεί μετα­ξύ άλλων στα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα και τις ελλεί­ψεις του κλά­δου της Υγεί­ας στην Ελλά­δα. «Οι νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί απερ­γούν στην Ελλά­δα», γρά­φουν αμφό­τε­ρες οι Frankfurter Allgemeine Zeitung και η Zeit στις ιστο­σε­λί­δες τους, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι οι απερ­γοί δια­μαρ­τύ­ρο­νται για το νέο νομο­σχέ­διο που επι­τρέ­πει μεγά­λη αύξη­ση των εβδο­μα­διαί­ων ωρών εργα­σί­ας τους, αλλά και κατά των περι­κο­πών ενώ ζητούν την πρό­σλη­ψη περισ­σό­τε­ρων για­τρών και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού. «Εξαι­τί­ας της οικο­νο­μι­κής κρί­σης τα προη­γού­με­να έξι χρό­νια δεν προ­σε­λή­φθη­σαν σχε­δόν καθό­λου νέοι για­τροί και προ­σω­πι­κό στα νοσο­κο­μεία της Ελλά­δας», σημειώ­νει η FAZ.

Σε σύντο­μο δια­δι­κτυα­κό του δημο­σί­ευ­μα το περιο­δι­κό Stern επι­ση­μαί­νει ότι το συν­δι­κα­λι­στι­κό όργα­νο που εκπρο­σω­πεί τους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς (ΟΕΝΓΕ) ανα­κοί­νω­σε ότι η κινη­το­ποί­η­ση στρέ­φε­ται «ενά­ντια σε έναν νέο νόμο με τον οποίο οι σήμε­ρα 48 ώρες μέγι­στου χρό­νου εργα­σί­ας την εβδο­μά­δα θα μπο­ρούν να αυξη­θούν σε έως και 60 ώρες».

Περισσότερες ώρες, μικρότεροι μισθοί

Η οικο­νο­μι­κή εφη­με­ρί­δα Handelsblattτι­τλο­φο­ρεί το δικό της σχε­τι­κό δημο­σί­ευ­μα γρά­φο­ντας ότι «οι νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί απερ­γούν εξαι­τί­ας της εβδο­μά­δας των 60 ωρών». Όπως σχο­λιά­ζει η δια­δι­κτυα­κή έκδο­ση της εφη­με­ρί­δας του Ντύ­σελ­ντορφ, «οι ασθε­νείς των νοσο­κο­μεί­ων στην Ελλά­δα πρέ­πει να έχουν γερά νεύ­ρα αυτήν την ώρα: Οι Έλλη­νες νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί ξεκί­νη­σαν 24ωρη απερ­γία. Δια­μαρ­τύ­ρο­νται κατά της διεύ­ρυν­σης των ωρών εργα­σί­ας και των μικρό­τε­ρων μισθών. Οι για­τροί στην Ελλά­δα είχαν δια­μαρ­τυ­ρη­θεί επα­νει­λημ­μέ­να τα προη­γού­με­να χρό­νια ενά­ντια στην πολι­τι­κή λιτό­τη­τας της κυβέρ­νη­σης», σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων η HB, η οποία συμπλη­ρώ­νει το κεί­με­νό της και με ένα φωτο­ρε­πορ­τάζ, το οποίο θίγει σημα­ντι­κές ελλεί­ψεις που παρα­τη­ρού­νται στο Ελλη­νι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας, εστιά­ζο­ντας στην παλαιό­τη­τα, την κακή συντή­ρη­ση και τις τεχνι­κές ελλεί­ψεις των ελλη­νι­κών ασθε­νο­φό­ρων. Το δημο­σί­ευ­μα επι­ση­μαί­νει ότι εξαι­τί­ας των αλλε­πάλ­λη­λων μέτρων λιτό­τη­τας «ορι­σμέ­να από τα ασθε­νο­φό­ρα της Αθή­νας έχουν συμπλη­ρώ­σει ήδη μέχρι και ένα εκα­τομ­μύ­ριο χιλιό­με­τρα στους μετρη­τές τους – αυτό είναι σχε­δόν το τρι­πλά­σιο της από­στα­σης μέχρι το φεγ­γά­ρι», σχο­λιά­ζει η εφημερίδα.

Η Handelsblatt υπο­γραμ­μί­ζει τη σοβα­ρή έλλει­ψη χρη­μά­των στα οκτώ χρό­νια της χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης στη χώρα και κλεί­νει επι­κα­λού­με­νη στοι­χεία του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Αθη­νών, σύμ­φω­να με τα οποία από το 2010 έχουν μετα­να­στεύ­σει στο εξω­τε­ρι­κό περισ­σό­τε­ροι από 18.000 νέοι Έλλη­νες για­τροί. «Η πλειο­ψη­φία αυτών εργά­ζε­ται στη Μ. Βρε­τα­νία, τη Γερ­μα­νία και τις αρα­βι­κές χώρες του Κόλπου».

Deutsche Welle / Άρης Καλτιριμτζής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο