Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερ. Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Θήβα: Οι δείκτες σεισμικότητας έχουν «χειροτερέψει»

Συνε­χί­ζε­ται η έντο­νη σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στην περιο­χή της Θήβας, με νέες δονή­σεις να κατα­γρά­φο­νται σχε­δον καθη­με­ρι­νά. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός ότι έχουν κατα­γρα­φεί περί­που 3.000 σει­σμοί στην περιο­χή τον τελευ­ταίο χρό­νο.

Μιλώ­ντας στο kathimerini.gr, o καθη­γη­τής σει­σμο­λο­γί­ας και μέλος της Επι­τρο­πής Εκτί­μη­σης Σει­σμι­κού Κιν­δύ­νου, Γερά­σι­μος Παπα­δό­που­λος, δεν έκρυ­ψε τον προ­βλη­μα­τι­σμό του για τις συνε­χείς δονή­σεις, σημειώ­νο­ντας ότι από τις 10 Ιου­λί­ου 2021 ξεκί­νη­σε η σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα «με έντο­νο ρυθ­μό» και συνε­χί­ζε­ται μέχρι σήμερα.

Όπως είπε, από τον Ιού­λιο του 2021, η επι­τρο­πή εκτί­μη­σης σει­σμι­κού κιν­δύ­νου, που απο­τε­λεί­ται από 20 άτο­μα, θεώ­ρη­σε ομό­φω­να ότι υπάρ­χει αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος και γι’ αυτό συνέ­στη­σε την επεί­γου­σα λήψη προ­λη­πτι­κών μέτρων από τις τοπι­κές αρχές με βάση το επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο «Εγκέ­λα­δος».

Η σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα συνε­χί­στη­κε με μια έντο­νη έξαρ­ση τον Σεπτέμ­βριο του 2021. «Στις 29 Σεπτεμ­βρί­ου εξε­τά­σα­με πάλι την περί­πτω­ση της Θήβας, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την ανά­γκη να τεθεί σε εφαρ­μο­γή το προ­λη­πτι­κό σκέ­λος του σχε­δί­ου “Εγκέ­λα­δος”. Εκτο­τε η σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα συνε­χί­στη­κε, είχα­με μια ύφε­ση τον Νοέμ­βριο, αλλά μετά είχα­με πάλι πολ­λούς σει­σμούς, με έξαρ­ση το τελευ­ταίο διάστημα».

Με αφορ­μή τον χθε­σι­νό σει­σμό των 4,3 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, ο κ. Παπα­δό­που­λος ανέ­φε­ρε ότι εξα­κο­λου­θεί να είναι ιδιαί­τε­ρα επι­φυ­λα­κτι­κός σε ό,τι αφο­ρά στην εξέ­λι­ξη της σει­σμι­κής δρά­σης στη Θήβα. «Προ ολί­γων ημε­ρών είχα­με και πάλι ασχο­λη­θεί με το θέμα αυτό δεδο­μέ­νου ότι τα μεγέ­θη είχαν “ανέ­βει”. Στη συνέ­χεια δημο­σιο­ποί­η­σα την άπο­ψη μου ότι οι δεί­κτες σει­σμι­κό­τη­τας έχουν “χει­ρο­τε­ρέ­ψει”».

Ερω­τη­θείς για το ποιοι είναι οι δεί­κτες σει­σμι­κό­τη­τας, ο καθη­γη­τής σει­σμο­λο­γί­ας επε­σή­μα­νε πως «πρό­κει­ται κυρί­ως για δύο ποσο­τι­κούς δεί­κτες. Ο πρώ­τος είναι ο ρυθ­μός σει­σμι­κό­τη­τας, δηλα­δή το πλή­θος των σει­σμών που γίνο­νται στη μονά­δα του χρό­νου, π.χ. σε μια μέρα. Ο δεύ­τε­ρος δεί­κτης ανα­φέ­ρε­ται στη σχε­τι­κή ανα­λο­γία μετα­ξύ των μεγα­λύ­τε­ρων και των μικρό­τε­ρων σει­σμι­κών μεγε­θών. Αυτή η ανα­λο­γία εκφρά­ζε­ται από την παρά­με­τρο b, η οποία απο­τε­λεί την πιο θεμε­λιώ­δη παρά­με­τρο στη σει­σμο­λο­γία. Η συνή­θης τιμή αυτής της παρα­μέ­τρου κυμαί­νε­ται γύρω από τη μονά­δα, αλλά συχνά εμφα­νί­ζει απο­κλί­σεις που οφεί­λο­νται τόσο στις μετρή­σεις όσο και σε σει­σμο­τε­κτο­νι­κά αίτια. Οι μετα­σει­σμοί, οι οποί­οι ακο­λου­θούν έναν ισχυ­ρό κύριο σει­σμό σε ορι­σμέ­νη περιο­χή, κατά κανό­να έχουν παρά­με­τρο b μεγα­λύ­τε­ρη της συνή­θους τιμής στην ίδια περιο­χή. Αντί­θε­τα, οι προ­σει­σμοί, οι οποί­οι προη­γού­νται ενός κύριου σει­σμού, χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από πτώ­ση της τιμής της παρα­μέ­τρου b σε σχέ­ση με τη συνή­θη τιμή στην ίδια περιοχή».

Στο πλαί­σιο αυτό, ο κ. Παπα­δό­που­λος τόνι­σε πως εξα­κο­λου­θεί η «επί τα χεί­ρω» μετα­βο­λή των δει­κτών της σει­σμι­κό­τη­τας στη Θήβα και ‑όπως είπε-τέτοιου τύπου μετα­βο­λές συνή­θως απο­τε­λούν χαρα­κτη­ρι­στι­κά γνω­ρί­σμα­τα των προσεισμών.

Στο ερώ­τη­μα για το εάν αυτή η μετα­βο­λή των δει­κτών σει­σμι­κό­τη­τας στη Θήβα προ­δι­κά­ζει τη γένε­ση ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρου σει­σμού, ο ίδιος ανέ­φε­ρε πως «στη σει­σμο­λο­γία σχε­δόν ποτέ δε μπο­ρού­με να είμα­στε απο­λύ­τως βέβαιοι» ωστό­σο πρό­σθε­σε πως «το συγκε­κρι­μέ­νο ενδε­χό­με­νο παρα­μέ­νει ανοι­χτό, δεδο­μέ­νου ότι η σει­σμι­κή δρά­ση εμφα­νί­ζει τα γνω­ρί­σμα­τα των προ­σει­σμι­κών ακο­λου­θιών».

Σε ό,τι αφο­ρά την χαρ­το­γρά­φη­ση των ρηγ­μά­των, ο καθη­γη­τής σει­σμο­λο­γί­ας ανέ­φε­ρε πως έχει γίνει μία πολύ καλή προ­σπά­θεια από επι­στή­μο­νες, η οποία όμως έχει κατα­γρά­ψει τα δεδο­μέ­να μέχρι τον Οκτώ­βριο του 2021. «Η μετέ­πει­τα ακο­λου­θία δεν είναι δια­τυ­πω­μέ­νη όπως επί­σης δεν υπάρ­χουν και τα στοι­χεία που να δεί­χνουν τη συσχέ­τι­ση των σει­σμών με τα ρήγ­μα­τα της περιο­χής», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Παπα­δό­που­λος υπο­γράμ­μι­σε πως στο επό­με­νο διά­στη­μα επι­βάλ­λε­ται εγρή­γορ­ση και όχι εφη­συ­χα­σμός, δηλα­δή η συνε­χής επι­στη­μο­νι­κή ανά­λυ­ση και αξιο­λό­γη­ση και η λήψη πρό­σθε­των μέτρων αντι­σει­σμι­κής προστασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ψιθύ­ρι­ζε όταν μιλάς για αγά­πη, της Βασι­λι­κής Ελευ­θε­ριά­δου – Γαλάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο