Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γεωργία — Μολδαβία: Ρωσία και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Νέα «μέτω­πα» της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας ανα­δύ­ο­νται τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, με τη Μόσχα να θεω­ρεί τις αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις στη Γεωρ­γία ως από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος με στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και να απει­λεί με …ουκρα­νι­κό «σενά­ριο».

Η γεωρ­για­νή κυβέρ­νη­ση, μετά από δια­δη­λώ­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης, βίαια επει­σό­δια και πιέ­σεις από ΗΠΑ και ΕΕ, ανα­γκά­στη­κε να απο­σύ­ρει το νομο­σχέ­διο «περί ξένων πρα­κτό­ρων» για τις οργα­νώ­σεις που χρη­μα­το­δο­τού­νται κατά του­λά­χι­στον 20% από το εξω­τε­ρι­κό. Ο νόμος αυτός θεω­ρεί­ται πως θα έβα­ζε επι­πλέ­ον εμπό­δια στην εντα­ξια­κή προ­ο­πτι­κή της Γεωρ­γί­ας στην ΕΕ και στη συνο­λι­κό­τε­ρη συνερ­γα­σία με τη Δύση.

Σύμ­φω­να με μήνυ­μα της αντι­προ­σω­πεί­ας του ρωσι­κού ΥΠΕΞ στην Κρι­μαία, «οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο για τους “ξένους πρά­κτο­ρες”, που ξέσπα­σαν στην Τιφλί­δα, οδη­γούν σε αιτή­μα­τα για παραί­τη­ση της κυβέρ­νη­σης. Συνι­στού­με στον γεωρ­για­νό λαό να θυμη­θεί μια παρό­μοια κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία το 2014 (σ.σ. αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές συγκε­ντρώ­σεις στην πλα­τεία Μαϊ­ντάν και πρα­ξι­κό­πη­μα κατά της κυβέρ­νη­σης Για­νου­κό­βιτς) και σε τι οδή­γη­σε τελι­κά!».

Εξάλ­λου, και ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ξεκα­θά­ρι­σε πως για τη Μόσχα, οι δια­δη­λώ­σεις απο­τε­λούν «πρό­σχη­μα για να επι­χει­ρη­θεί από­πει­ρα αλλα­γής καθε­στώ­τος διά της βίας», αντί­στοι­χα όπως στην Ουκρα­νία το 2014.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμ. Πεσκόφ, μίλη­σε για «πολύ ορα­τό χέρι που επι­διώ­κει να προ­κα­λέ­σει αντι­ρω­σι­κό συναί­σθη­μα», εννο­ώ­ντας την Ουά­σιγ­κτον. Εκεί βρι­σκό­ταν την Παρα­σκευή η Πρό­ε­δρος της Γεωρ­γί­ας, Σ. Ζου­ρα­μπι­σβί­λι, όπου συνα­ντή­θη­κε με τον σύμ­βου­λο Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου, Τζ. Σάλι­βαν, και χαι­ρέ­τι­σαν την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου περί «ξένων πρακτόρων».

Η κυβέρ­νη­ση της Γεωρ­γί­ας μέχρι στιγ­μής προ­σπα­θεί να κρα­τή­σει μια «ισορ­ρο­πη­μέ­νη» στά­ση στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση ΝΑΤΟ — Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, γεγο­νός που η αντι­πο­λί­τευ­ση καταγ­γέλ­λει ως «φιλο­ρω­σι­κή» στάση.

«Εχου­με ήδη ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα στη χώρα μας (σ.σ. Νότια Οσε­τία, Αμπ­χα­ζία)», δήλω­σε η Γεωρ­για­νή Πρό­ε­δρος, αλλά η χώρα «θα συνε­χί­σει τον δρό­μο προς την Ευρώπη».

Τη στή­ρι­ξη της Γερ­μα­νί­ας στην «ευρω­παϊ­κή πορεία» της Γεωρ­γί­ας εξέ­φρα­σε και ο πρό­ε­δρος της χώρας, Φρ. Β. Σταϊν­μά­γερ, στην Γεωρ­για­νή ομό­λο­γό του.

Μολδαβία: Ανακοίνωση συλλήψεων μελών φιλορωσικού «δικτύου»

Σε μια «αντι­στρο­φή ρόλων», η Ουά­σιγ­κτον κατη­γο­ρεί τη Μόσχα για τις φιλο­ρω­σι­κές δια­δη­λώ­σεις στη Μολδαβία.

Η αστυ­νο­μία της Μολ­δα­βί­ας ανα­κοί­νω­σε τη σύλ­λη­ψη μελών δικτύ­ου που θεω­ρεί­ται ότι έχει οργα­νω­θεί και κατευ­θύ­νε­ται από την Ρωσία με στό­χο την απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της χώρας, κατά τη διάρ­κεια μιας ακό­μη αντι­κυ­βερ­νη­τι­κής δια­δή­λω­σης ενα­ντί­ον της φιλο­δυ­τι­κής κυβέρ­νη­σης της Μάγια Σάντου.

Σύμ­φω­να με την Ουά­σιγ­κτον και την ΕΕ, η Μόσχα επι­διώ­κει την εγκα­τά­στα­ση φιλο­ρω­σι­κής κυβέρ­νη­σης στο Κισι­νά­ου. Την Παρα­σκευή ο Λευ­κός Οίκος κατη­γό­ρη­σε τη Ρωσία ότι επι­διώ­κει να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σει τη Μολ­δα­βία. Οι ΗΠΑ έχουν αυξή­σει την τρο­φο­δό­τη­ση της ηγε­σί­ας της Μολ­δα­βί­ας με πλη­ρο­φο­ρί­ες προ­κει­μέ­νου να ενι­σχύ­σει τις έρευ­νες και να αντι­τα­χθεί στα ρωσι­κά σχέδια.

Επει­τα από έρευ­νες, το Σάβ­βα­το το βρά­δυ, 25 άνδρες ανα­κρί­θη­καν και οι 7 τέθη­καν υπό κρά­τη­ση, δήλω­σε ο αρχη­γός της αστυνομίας.

Πρά­κτο­ρας της αστυ­νο­μί­ας διείσ­δυ­σε στην οργά­νω­ση, αρχη­γός της οποί­ας είναι ένας Ρωσο­μολ­δα­βός. Απο­τέ­λε­σμα, «δέκα ώρες βίντεο και ηχη­τι­κών κατα­γρα­φών». «Ανθρω­ποι κατέ­φθα­σαν από τη Ρωσία με συγκε­κρι­μέ­νο εκπαι­δευ­τι­κό ρόλο», ισχυ­ρί­στη­κε ο αρχη­γός της αστυνομίας.

Οι αρχές κινη­το­ποι­ή­θη­καν προς την κατεύ­θυν­ση του δικτύ­ου αυτού «αφού έλα­βαν πλη­ρο­φο­ρί­ες για την οργά­νω­ση, από τις ρωσι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες, ενερ­γειών απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης στο έδα­φός μας μέσω διαδηλώσεων».

Ενό­ψει της οργά­νω­σης νέας δια­δή­λω­σης την Κυρια­κή στο Κισι­νά­ου, οι έλεγ­χοι ενι­σχύ­θη­καν στα σύνο­ρα και απα­γο­ρεύ­θη­κε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα η είσο­δος σε 182 αλλοδαπούς.

Χιλιά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν παρ’ όλα αυτά μπρο­στά στο Κοι­νο­βού­λιο και προ­σπά­θη­σαν να κινη­θούν προς την έδρα της κυβέρ­νη­σης, αλλά εμπο­δί­στη­καν από τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, που προ­χώ­ρη­σαν σε 54 προσαγωγές.

Μετα­ξύ των διορ­γα­νω­τών της συγκέ­ντρω­σης είναι το κόμ­μα του φιλο­ρώ­σου ολι­γάρ­χη Ιλάν Σορ, ο οποί­ος έχει δια­φύ­γει από τη χώρα. Σε ομι­λία της η Μ. Τάου­μπερ, βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος Σορ, δήλω­σε ότι η Σάντου θέλει «να παρα­σύ­ρει τη Μολ­δα­βία στον πόλεμο».

Στο μετα­ξύ, οι φιλο­ρω­σι­κές αρχές της Υπερ­δνει­στε­ρί­ας, του απο­σχι­σθέ­ντος θύλα­κα της Μολ­δα­βί­ας, κάλε­σαν τον ΟΗΕ να ερευ­νή­σει υπο­τι­θέ­με­νο σχέ­διο επί­θε­σης κατά υψη­λό­βαθ­μων αξιω­μα­τού­χων, ισχυ­ρι­ζό­με­νες ότι η ευθύ­νη ανή­κει στο Κίεβο.

Οι ουκρα­νι­κές υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας (SBU) κατήγ­γει­λαν προ­βο­κά­τσια οργα­νω­μέ­νη από τη Μόσχα.

Το νέο αυτό επει­σό­διο ενι­σχύ­ει το ενδε­χό­με­νο διεύ­ρυν­σης του πολέ­μου και επα­νέρ­χε­ται το «σενά­ριο» ότι ένα νέο μέτω­πο θα μπο­ρού­σε να ανοί­ξει με εφαλ­τή­ριο τη φιλο­ρω­σι­κή Υπερ­δνει­στε­ρία με κατεύ­θυν­ση την πόλη της Οδησ­σού στη νότια Ουκρανία.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τσεχία

Στην Τσε­χία χιλιά­δες δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν το Σάβ­βα­το στην Πρά­γα με κεντρι­κό σύν­θη­μα κατά της φτώ­χειας και καλού­σαν την κυβέρ­νη­ση υπό τον Π. Φιά­λα να παραι­τη­θεί, καταγ­γέλ­λο­ντας παράλ­λη­λα την παρά­δο­ση όπλων στο Κίεβο.

Στο τέλος της συγκέ­ντρω­σης, κάποιοι από τους δια­δη­λω­τές πήγαν στο Εθνι­κό Μου­σείο κι απαί­τη­σαν η σημαία της Ουκρα­νί­ας στο κτί­ριο να αντι­κα­τα­στα­θεί με αυτήν της Τσεχίας.

Ανά­με­σα στα αιτή­μα­τα των δια­δη­λω­τών είναι να ληφθούν μέτρα για να μειω­θούν οι τιμές της Ενέρ­γειας, να στα­μα­τή­σουν οι παρα­δό­σεις όπλων στην Ουκρα­νία και η Πρά­γα να ανα­λά­βει μεσο­λα­βη­τι­κό ρόλο.

Παράλ­λη­λα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε αντι­συ­γκέ­ντρω­ση, με δια­δη­λω­τές με σημαί­ες της Ουκρα­νί­ας και του NATO.

Ριζο­σπά­στης.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο