Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γηροκομεία της Σουηδίας: “Σπρώχνουν” τους ηλικιωμένους στον γκρεμό των Βίκινγκς

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Ο μύθος του “γκρε­μού” λέει ότι οι άνθρω­ποι την αρχαία επο­χή ρίχνο­νταν σε από­το­μους γκρε­μούς ή πηδού­σαν μόνοι.

Σύμ­φω­να με τον μύθο, αυτό γινό­ταν όταν οι ηλι­κιω­μέ­νοι δεν μπο­ρού­σαν πια να στη­ρί­ξουν τον εαυ­τό τους ή να συνει­σφέ­ρουν στην εργα­σία στο αγρόκτημα.

Σαν γέροι και ανύ­μπο­ροι, θεω­ρού­νταν ότι επι­βα­ρύ­νουν τους συγ­γε­νείς τους και τότε ήταν καλύ­τε­ρο η δια­δι­κα­σία απαλ­λα­γής να γίνει σύντομη.

Η εφη­με­ρί­δα “Νότια Σου­η­δία” σε σει­ρά δημο­σιεύ­σε­ων περι­γρά­φει πως ο σύγ­χρο­νος γκρε­μός δεν είναι μύθος αλλά μια σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για τους ηλικιωμένους.

Στον Δήμο Lomma υπάρ­χει ιδιω­τι­κός οίκος ηλι­κιω­μέ­νων που δέχε­ται ηλι­κιω­μέ­νους από την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου του περα­σμέ­νου Πάσχα, επι­τρο­πή τριών για­τρών εξέ­τα­σαν τα ιατρι­κά αρχεία για τους ηλι­κιω­μέ­νους τρό­φι­μους και όσους είναι στο πρό­γραμ­μα “φρο­ντί­δα στο σπί­τι” και δέχο­νται υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη κατοίκον.

Ο σκο­πός της έρευ­νας ήταν να απο­φα­σι­στεί ποια φρο­ντί­δα θα έπρε­πε να είχε δοθεί κατά τη διάρ­κεια της πανδημίας.

Οι για­τροί δήλω­σαν ότι η έρευ­να τους αφο­ρά 180 άτο­μα και ότι πολ­λοί από αυτούς δεν είχαν καμία ενη­μέ­ρω­ση για το είδος της περί­θαλ­ψης που θα τους δινό­ταν, όπως ορί­ζει ο νόμος.

Η εικό­να του αρχαί­ου μύθου του γκρε­μού φαί­νε­ται στις απο­φά­σεις για τους ηλικιωμένους.

Μία από τις απο­φά­σεις του Γηρο­κο­μεί­ου αναφέρει:

«Καμία καρ­διο­πνευ­μο­νι­κή ανά­νη­ψη δεν θα προ­σφερ­θεί σε περί­πτω­ση καρ­δια­κής ανα­κο­πής. Καμία εντα­τι­κή φρο­ντί­δα ή ανα­πνευ­στι­κή φρο­ντί­δα. Καμία πρό­λη­ψη για αντι­με­τώ­πι­ση εγκε­φα­λι­κού ή καρ­διακού επει­σο­δί­ου.

”Παρη­γο­ρη­τι­κή φρο­ντί­δα” στο σπί­τι. (Συνή­θως με χορή­γη­ση μορ­φί­νης και άλλα ναρ­κω­τι­κά μέχρι να κατα­λή­ξει ο ασθε­νής χωρίς πόνους)

“Δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε δια­βού­λευ­ση με τους ασθε­νείς ή συγ­γε­νείς, παρά το γεγο­νός ότι κατα­γρά­φη­κε στο ιατρι­κό αρχείο ότι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τέτοια δια­βού­λευ­ση. Οι κανο­νι­σμοί του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου Υγεί­ας και Πρό­νοιας ορί­ζουν σαφώς ότι τέτοιες απο­φά­σεις πρέ­πει να λαμ­βά­νο­νται σε συνεν­νό­η­ση με τον ασθε­νή και τους συγγενείς.

Μια για­τρός του Γηρο­κο­μεί­ου ζητά συγ­γνώ­μη από τους τρό­φι­μους και δηλώ­νει ότι ένιω­σε σαν να ήταν σε πόλεμο.

Η για­τρός δηλώ­νει επί­σης ότι είχε λάβει οδη­γί­ες από την Περι­φέ­ρεια της Νότιας Σου­η­δί­ας, η οποία με την σει­ρά της αρνεί­ται ότι έχει δώσει αυτές τις οδη­γί­ες και ότι δεν έχει δώσει καμία οδη­γία στα Ιδιω­τι­κά Κέντρα Υγεί­ας, και περί­θαλ­ψης, τα οποία απο­τε­λούν περί­που το 50% των Γηρο­κο­μεί­ων στην Περιφέρεια.

Η Περι­φέ­ρεια, είχε δώσει οδη­γί­ες στα δικά της Κέντρα Υγεί­ας ότι οι ασθε­νείς στα γηρο­κο­μεία και στην οικια­κή υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη πρέ­πει να έχουν ενη­μέ­ρω­ση σχε­τι­κά με τους περιο­ρι­σμούς στη θερα­πεία τους. Και ότι η δια­βού­λευ­ση έπρε­πε να γίνει επειγόντως.

Οι απο­φά­σεις της διοί­κη­σης του Γηρο­κο­μεί­ου, για την, στην ουσία, εγκα­τά­λει­ψη των τρο­φί­μων, στάλ­θη­καν τόσο στον Δήμο της Lomma όσο και στην Περι­φέ­ρεια χωρίς ωστό­σο να ληφθούν μέτρα, εκτός από μια ανα­φο­ρά στην Υπη­ρε­σία Υγειο­νο­μι­κού Ελέγ­χου, η οποία με την σει­ρά της δεν ξεκί­νη­σε καμία έρευ­να λόγω του γεγο­νό­τος ότι κανέ­νας ασθε­νής δεν είχε υπο­στεί κάποια συνέπεια.

Παρά τις προ­φα­νείς παρα­βιά­σεις των κανο­νι­σμών που προ­βλέ­πουν σχέ­διο εξει­δι­κευ­μέ­νης αντι­με­τώ­πη­σης για κάθε ασθε­νή ανά­λο­γα με το πρό­βλη­μα που παρου­σιά­ζει, το σκάν­δα­λο απο­σιω­πή­θη­κε μέχρι την δημο­σί­ευ­ση της σει­ράς ρεπορ­τάζ της εφημερίδας.

Μετά από 8 μήνες, οι έρευ­νες ξεκι­νούν τώρα από τον δήμο Lomma, την περι­φέ­ρεια Ν. Σου­η­δί­ας και την Υπη­ρε­σία Υγειο­νο­μι­κού Ελέγχου.

Και οι πολι­τι­κοί της Περι­φέ­ρειας, υπεύ­θυ­νοι της περί­θαλ­ψης των ηλι­κιω­μέ­νων, λυπού­νται για τις παρα­λή­ψεις και τώρα ισχυ­ρί­ζο­νται πως συμ­φω­νούν να ξεκι­νή­σουν έρευ­να για το πώς όλα τα Κέντρα Υγεί­ας στην Ν.Σουηδία ενήρ­γη­σαν κατά τη διάρ­κεια της πανδημίας.

Αυτό που έπρε­πε επί­σης να διε­ρευ­νη­θεί είναι οι απο­φά­σεις και ενέρ­γειες των πολι­τι­κών για ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, ανα­διορ­γα­νώ­σεις και περι­κο­πές στην Υγεία και την περί­θαλ­ψη και τι αντί­κτυ­πο είχε αυτό στην εισα­γω­γή του σύγ­χρο­νου “γκρε­μού”.

Πηγή

Εφη­με­ρί­δα Riktpunkten του ΚΚ Σουηδίας

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο