Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Γηρυόνης»: 11.600 κεραυνοί και ρεκόρ βροχής 211 χιλιοστά στους Αγ. Θεοδώρους

Πολύ μεγά­λα ύψη βρο­χής τόσο σε ηπει­ρω­τι­κές όσο και σε νησιω­τι­κές περιο­χές της χώρας, πολ­λοί κεραυ­νοί και ισχυ­ροί άνε­μοι συνό­δευ­σαν το οργα­νω­μέ­νο βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό, το οποίο ‑συνο­δευό­με­νο από μετω­πι­κές επι­φά­νειες- κινή­θη­κε από την Ιτα­λία προς την Ελλά­δα, προ­κα­λώ­ντας την κατα­στρο­φι­κή κακο­και­ρία «Γηρυό­νης» από την Κυρια­κή έως τις πρώ­τες ώρες της Τετάρτης.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία από τους μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς του δικτύ­ου του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr, το μεγα­λύ­τε­ρο ολι­κό ύψος βρο­χής κατα­γρά­φη­κε στον σταθ­μό των Αγί­ων Θεο­δώ­ρων Κοριν­θί­ας και ήταν 211 χιλιο­στά. Ακο­λού­θη­σαν Θάσος (186), Λήμνος (186), Αμό­νι Κοριν­θί­ας (175), ‘Αγιος Παύ­λος-Κου­τσού­φλια­νη (163), Σιμω­νό­πε­τρα Αγί­ου Όρους (161) και Έμπω­νας Ρόδου (154 χιλιοστά).

Καται­γί­δες με έντο­νη κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα εκδη­λώ­θη­καν κατά κύριο λόγο στην κεντρι­κή και στη νότια χώρα. Το σύστη­μα ανί­χνευ­σης κεραυ­νών «ΖΕΥΣ» του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών κατά το τρι­ή­με­ρο Κυρια­κής-Τρί­της κατέ­γρα­ψε συνο­λι­κά 11.605 κεραυ­νούς, με τους 2.972 να πέφτουν στη θάλασ­σα και τους 8.633 στην ξηρά.

Ιδιαί­τε­ρα ενι­σχυ­μέ­νοι άνε­μοι έπνευ­σαν κυρί­ως τη Δευ­τέ­ρα, οπό­τε κατα­γρά­φη­καν ριπές που ξεπέ­ρα­σαν τα 100 χλμ/ώρα, με το ρεκόρ στην Αμορ­γό (111 χλμ/ώρα) και στη Φινο­κα­λιά Λασι­θί­ου (101 χλμ/ώρα).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο