Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γη: Ένας σπάνιος, μικρός κόσμος

Σχο­λιά­ζει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Προ­σέξ­τε αυτήν τη μικρή φωτει­νή κου­κί­δα, φωτο­γρα­φη­μέ­νη απ’ τον Κρό­νο. Είναι η Γη. Από αυτήν την από­στα­ση (1,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια χλμ), γίνε­ται φανε­ρή η ελα­χι­στό­τη­τά της. Λίγο μακρύ­τε­ρα – μέσα στη γει­το­νιά μας ακό­μη, παύ­ει και να φαί­νε­ται. Είναι το σπί­τι μας. Πάνω σ’ αυτήν την μονα­χι­κή κουκ­κί­δα, κάθε άνθρω­πος που αγα­πή­σα­με, κάθε άνθρω­πος που γνω­ρί­σα­με ή δεν γνω­ρί­σα­με, που ακού­σα­με γι αυτόν ή αγνο­ού­με, έζη­σαν τις ζωές τους. Έζη­σαν σ’ αυτήν κυνη­γοί και θηρά­μα­τα, βασι­λιά­δες και υπή­κο­οι, δημιουρ­γοί και κατα­στρο­φείς του πολιτισμού.

Πάνω σ’ αυτήν ζού­με σήμε­ρα 7,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι. Εξε­λι­χθή­κα­με από κάποιους μονο­κύτ­τα­ρους οργα­νι­σμούς που εμφα­νί­στη­καν πριν από 3,8 δισε­κα­τομ­μύ­ρια χρό­νια. Κατα­φέ­ρα­με να ανα­δεί­ξου­με μιαν αξιο­θαύ­μα­στη και εκπλη­κτι­κή ικα­νό­τη­τα, αυτήν της συνεί­δη­σης. Γεν­νιό­μα­στε, κάνου­με όνει­ρα, κάποιοι αφή­νουν κάτι πίσω τους και πεθαί­νου­με. Ίσως και να είμα­στε οι μόνοι στην απε­ρα­ντο­σύ­νη του Σύμπα­ντος. Κι όμως, μας δια­φε­ντεύ­ουν, καθο­ρί­ζουν τις τύχες μας, αφαι­ρούν τα δικαιώ­μα­τά μας, παλεύ­ουν να μας εξα­φα­νί­σουν, μια χού­φτα εγκλη­μα­τί­ες. Είναι τόσο μικρή αυτή η Γη, που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, δεν χωρά­νε όλοι – αφε­ντι­κά και δού­λοι, πάνω της. Μ’ αυτούς και το κέρ­δος τους, να δια­φε­ντεύ­ει τις τύχες ανθρώ­πων και πλα­νή­τη, αυτή η ελά­χι­στη και ίσως μονα­δι­κή για την έλλο­γη ζωή, κουκ­κί­δα φωτός, δεν έχει μέλλον.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο