Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιάνη μας, ίσως στην… τρίλιζα να είσαι καλύτερος

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανάκης //

Ο Βαρου­φά­κης επέ­λε­ξε να φωτο­γρα­φη­θεί μπρο­στά σε σκα­κιέ­ρα. Στο κατ’ εξο­χήν σύμ­βο­λο στρα­τη­γι­κής και ευφυούς σκέ­ψης. Είναι όμως τόση η ασχε­το­σύ­νη του με το στρα­τη­γι­κό παι­χνί­δι που τα πιό­νια στο ταμπλό είναι τοπο­θε­τη­μέ­να λάθος. Δεν γνω­ρί­ζει ούτε το στοι­χειώ­δες: Πάντα ο αρι­στε­ρός πύρ­γος είναι τοπο­θε­τη­μέ­νος σε μαύ­ρο τετράγωνο.

Αυτός είναι ο Βαρου­φά­κης! Η επι­το­μή του δηθε­νι­σμού και της ανου­σιο­λο­γί­ας. Όλο τσαχ­πι­νιά και ιδέα. Θυμά­μαι στην τελευ­ταία πορεία του Πολυ­τε­χνεί­ου. Πέρα­σε από μπρο­στά μας περι­στοι­χι­σμέ­νος από τους ελά­χι­στους οπα­δούς του παρα­τε­ταγ­μέ­νους σε… τριά­δες. Αυτός να βαδί­ζει λικνι­ζό­με­νος περή­φα­να με χάρη, με τα χέρια στις τσέ­πες, το για­κά του σακα­κιού ανα­ση­κω­μέ­νο με την κόκ­κι­νη ρίγα να προ­βά­λει, ατε­νί­ζο­ντας κάπου ψηλά στο σκο­τά­δι. Το θέα­μα ήταν ιδια­ζό­ντως ιλα­ρό. Δίπλα μου η κα Βαλα­βά­νη, η γνω­στή «να με λέτε Νάντια», έσκα­σε στα γέλια.

-Μα τι γελά­τε; Μαζί του ήσα­σταν τόσον και­ρό, δεν άντεξα.

Τα παλιό­τε­ρά του τα ξέρε­τε. Πόνε­σε ο λαός με τις υπο­γρα­φές και τις πρά­ξεις του και γέλα­σε κάθε πικρα­μέ­νος (από τους νοή­μο­νες) με τα καμώ­μα­τά του, καθώς και της συμπρω­τα­γω­νί­στριάς του – Κων­στα­ντο­πού­λου στο τσίρ­κο της εποχής.

Ο τύπος αυτός έκα­νε κόμ­μα. Δικιά του δου­λειά κι αυτών που τον πατρο­νά­ρουν. Ας προ­σέ­ξει ο κόσμος να μην πέσει στην παγί­δα. Αλλά από τα καρα­γκιο­ζι­λί­κια και τις χαρι­τω­με­νιές του εύπο­ρου γόνου και συζύ­γου, μέχρι τις εξυ­πνα­κί­στι­κες δηλώ­σεις του στυλ: «Αν δεν υπήρ­χε το ΜεΡΑ25, μάλ­λον ΚΚΕ θα ψήφι­ζα» υπάρ­χει τόση από­στα­ση όση από το ανού­σιο γκρο­τέ­σκο μέχρι το προβοκατοριλίκι.

Ή τόση όση μετα­ξύ του σκα­κιού και της… τρίλιζας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο