Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα Κάλαντα»

Δυο εορ­τα­στι­κές συναυ­λί­ες του Γιάν­νη Μαρ­κό­που­λου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών (αίθου­σα «Χρή­στος Λαμπρά­κης»), την Πέμ­πτη 21 και την Παρα­σκευή 22 Δεκέμ­βρη στις 18.00.

Ο Γιάν­νης Μαρ­κό­που­λος μετα­γρά­φει για τα εγγό­νια του και για τα παι­διά όλου του κόσμου κάλα­ντα και παρα­δο­σια­κά χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα τρα­γού­δια από τον Πόντο, την Κρή­τη, τη Θρά­κη, τα Δωδε­κά­νη­σα, τα Επτά­νη­σα και άλλα μέρη της Ελλά­δας που παρου­σιά­ζο­νται στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής για πρώ­τη φορά.

«ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ» και ο Γιάννης Μαρκόπουλος

«[…] Η σχέ­ση μου με τα κάλα­ντα είναι ισχυ­ρή. Από τα παι­δι­κά μου χρό­νια τα τρα­γου­δού­σα μαζί με τους συμ­μα­θη­τές μου συνο­δεύ­ο­ντάς τα με βιο­λί, ακορ­ντε­όν, φυσαρ­μό­νι­κα, διά­φο­ρα τυμπα­νά­κια, τρι­γω­νά­κια και φλο­γέ­ρες. Πηγαί­να­με από γει­το­νιά σε γει­το­νιά και από σπί­τι σε σπί­τι. Κρα­τού­σα­με ένα καρα­βά­κι στο­λι­σμέ­νο και ένα καλαθάκι. […] 

Δωδε­κα­ε­τής έφτια­ξα μια μελω­δία θέλο­ντας να κάνω και δικά μου κάλα­ντα. Το 1971–72 τη χρη­σι­μο­ποί­η­σα για το τρα­γού­δι-χορι­κό «Μαλα­μα­τέ­νια λόγια» στο μου­σι­κό μου έργο Θητεία σε στί­χους Μάνου Ελευ­θε­ρί­ου. Η θητεία μου στα κάλα­ντα είναι λοι­πόν μακρόχρονη […].

Όλη αυτή η ιστο­ρία ξεκί­νη­σε με πρό­τα­ση της κόρης μου για τα ελλη­νι­κά κάλα­ντα, που έγι­νε τελι­κά μια μου­σι­κή παρά­στα­ση. Την αφιε­ρώ­νω στα εγγό­νια μου και σε όλα τα παι­διά του κόσμου, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας κάτι που είχα πει παλαιό­τε­ρα: τα παι­διά, πριν δια­μορ­φω­θούν, είναι οι πνευ­μα­τι­κοί μας άρχοντες.»

«Γιάν­νης Μαρ­κό­που­λος: Τα Κάλαντα»
Πρώ­τη παρουσίαση

Πέμ­πτη 21, Παρα­σκευή 22 Δεκεμ­βρί­ου │18:00
Αίθου­σα Χρή­στος Λαμπράκης

Διή­γη­ση παρα­μυ­θιών Ξένια Καλογεροπούλου

Παι­δι­κή Χορω­δία Ωδεί­ου Αθηνών
«Μικροί Μουσικοί»
Διδα­σκα­λία Χρι­στί­να Μιχαλάκη
Καλ­λι­τε­χνι­κή διεύ­θυν­ση Καλ­λιό­πη Γερμανού

Μου­σι­κό Σύνο­λο Παλί­ντο­νος Αρμονία

Στους ρόλους των Βοη­θών του Άγιου Βασίλη
Δημή­τρης Μακα­λιάς και Σωκρά­της Πατσίκας

Σκη­νο­θε­σία Λευ­τέ­ρης Γιοβανίδης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο