Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιατί έχουμε θερινή και χειμερινή ώρα; Γιατί η Κομισιόν σκέφτεται την κατάργηση της θερινής;

Σήμε­ρα Κυρια­κή ξεκί­νη­σε ο χει­μώ­νας, τα ρολό­για «γύρι­σαν» πίσω μία ώρα. Πολ­λοί άνθρω­ποι ενο­χλού­νται από αυτό και η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή εξε­τά­ζει τώρα τα αιτή­μα­τα για την κατάρ­γη­ση της θερι­νής ώρας.

Είναι ένα τελε­τουρ­γι­κό που έρχε­ται από το παρελ­θόν: την άνοι­ξη, τα ρολό­για πηγαί­νουν μπρο­στά μια ώρα, το φθι­νό­πω­ρο γυρί­ζουν πίσω. Ας δού­με γιατί:

Η ιδέα ανή­κει στο Βενια­μίν Φρα­γκλί­νο ο οποί­ος στα 1784 σε άρθρο του σε γαλ­λι­κή εφη­με­ρί­δα πρό­τει­νε οι άνθρω­ποι να ξυπνούν μία ώρα νωρί­τε­ρα. Οι έρευ­νες που έγι­ναν κυρί­ως στις Η.Π.Α επι­βε­βαί­ω­σαν τη θεω­ρία του Φρα­γκλί­νου και έδει­ξαν ότι έτσι εξοι­κο­νο­μεί­ται μεγά­λο ποσο­στό ενέρ­γειας. Πόστερ της επο­χής δια­φη­μί­ζει την καθιέ­ρω­ση θερι­νής ώρας Χρειά­στη­κε να περά­σουν περισ­σό­τε­ρα από 100 χρό­νια για να εφαρ­μο­στεί η πρό­τα­ση του Φραγκλίνου.

Το 1905, ο Γουί­λιαμ Γίλετ εγκαι­νί­α­σε τον όρο θερι­νή ώρα, γνω­στή και ως Daylight Saving Time και πρό­τει­νε για 6 μήνες, από τον Απρί­λιο έως και τον Σεπτέμ­βριο, οι άνθρω­ποι να ρυθ­μί­ζουν το ρολόι τους 20 λεπτά αργότερα

Η αλλα­γή της ώρας εισή­χθη για πρώ­τη φορά στη Γερ­μα­νία κατά τον Α’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Μετα­ξύ των δύο παγκό­σμιων πολέ­μων και μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, η αλλα­γή καταρ­γή­θη­κε. Μόνο μετά την πετρε­λαϊ­κή κρί­ση του 1973 (και στην Ελλά­δα) εισή­χθη εκ νέου με στό­χο την καλύ­τε­ρη χρή­ση του φωτός της ημέ­ρας (για να απο­φευ­χθεί η “σπα­τά­λη του φυσι­κού φωτός” και εξοι­κο­νό­μη­ση του παρα­γό­με­νου). Ωστό­σο, το απο­τέ­λε­σμα είναι αμφι­λε­γό­με­νο. Μια πρώ­τη εφαρ­μο­γή του μέτρου στην Ελλά­δα υπήρ­ξε τη δεκα­ε­τία του 1930, όμως γρή­γο­ρα εγκαταλείφτηκε.

Με τη χει­με­ρι­νή ώρα θα φτά­σου­με μέχρι το τελευ­ταίο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο του Μαρ­τί­ου (2018). Ωστό­σο, η αλλα­γή του χρό­νου μπο­ρεί να μη δια­τη­ρη­θεί για πάντα. Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή εξε­τά­ζει τις αιτή­σεις για την κατάρ­γη­ση της θερι­νής ώρας.
Το θέμα προς το παρόν εξε­τά­ζε­ται, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη όλες τις δια­θέ­σι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες, επι­βε­βαί­ω­σε ένας εκπρό­σω­πος της ΕΕ. Μόλις υπάρ­ξει απο­τέ­λε­σμα, οι πολί­τες θα ενημερωθούν.
Η θερι­νή ώρα, η οποία τελεί­ω­σε τα μεσά­νυ­χτα έχει αμφι­σβη­τη­θεί από την εφαρ­μο­γή της. Πολ­λοί άνθρω­ποι παρα­πο­νιού­νται ότι τους λεί­πει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμ­φω­να με πρό­σφα­τη έρευ­να του ταμεί­ου ασφά­λι­σης υγεί­ας του DAK, σχε­δόν τα τρία τέταρ­τα των Γερ­μα­νών ζητούν να καταρ­γη­θεί η αλλα­γή της ώρας.

Δεν συμ­με­τέ­χουν όλες οι χώρες στην αλλα­γή της ώρας. Η Ρωσία, για παρά­δειγ­μα, δεν αλλά­ζει την ώρα το καλο­καί­ρι καθώς η χώρα έχει έντε­κα δια­φο­ρε­τι­κές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευ­ρά , η τεχνη­τά εισα­γό­με­νη καλο­και­ρι­νή περί­ο­δος ήταν τόσο ελκυ­στι­κή για την Τουρ­κία που πέρυ­σι απο­φά­σι­σε να δια­τη­ρή­σει και τον χει­μώ­να τη θερι­νή ώρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο