Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιατί οι ΗΠΑ επέβαλαν το εμπάργκο στην Κούβα;

Μετά από σχεδόν 60 χρόνια εφαρμογής του, ο οικονομικός, εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων $ στην οικονομία της Κούβας και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του έθνους.

Ήταν είδη­ση ​​σε όλες τις εφημερίδες.
Στις 7 Φεβρουα­ρί­ου 1962, ο τότε πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, John F. Kennedy, κήρυ­ξε τον μονο­με­ρή απο­κλει­σμό αυτής της χώρας από την Κού­βα, μέσω του νόμου «περί εξω­τε­ρι­κής βοή­θειας» του 1961, εκπλη­ρώ­νο­ντας έτσι την εντο­λή που εκφρά­στη­κε από το Κογκρέσο.

Διαβάστε επίσης:
Cuba denuncia que bloqueo de EE.UU. estrangula su economía (η Κούβα καταγγέλλει το εμπάργκο των ΗΠΑ που στραγγαλίζει την οικονομία της)

  • Τέσ­σε­ρις μέρες νωρί­τε­ρα, στις 3 Φεβρουα­ρί­ου, ο Κένε­ντι υπέ­γρα­ψε το ΠΔ για να εφαρ­μό­σει έναν πλή­ρη απο­κλει­σμό ενα­ντί­ον του νησιού, στό­χος του οποί­ου ήταν να κόψει κάθε είδους εμπο­ρι­κούς δεσμούς με την Κού­βα και να περι­κυ­κλώ­σει τη χώρα με σκο­πό την ανα­τρο­πή της επα­να­στα­τι­κής κυβέρνησης.
  • Βέβαια και ακό­μη πιο πριν, αμέ­σως μετά το θρί­αμ­βο της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης το 1959, οι αρχές των ΗΠΑ άρχι­σαν να παρε­νο­χλούν και να επι­βάλ­λουν κυρώ­σεις στο νησί, προσ­δο­κώ­ντας (ΣΣ |> κού­νια που τους κού­να­γε…) το τέλος της επα­να­στα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας μέσα σε λίγους μήνες.
  • Έτσι, ήδη από τις 3‑Ιαν-1961, ο πρό­ε­δρος Dwight Eisenhower διέ­κο­ψε τις διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις με την Κού­βα λίγες μόνο μέρες πριν την παρά­δο­ση του Λευ­κού Οίκου στις νέες πολι­τι­κές του δια­δό­χου του Κένεντι.
  • Τον Μάρ­τιο του ίδιου έτους, η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ συμπε­ριέ­λα­βε στον κανο­νι­σμό εξα­γω­γών κατά­λο­γο προ­ϊ­ό­ντων δια­τρο­φής και φαρ­μά­κων που απαι­τού­σαν γενι­κή άδεια για να μπο­ρέ­σουν να τα εξά­γουν στο νησί. Ήταν ένα από τα πρώ­τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης Κένε­ντι ‑προ­οί­μιο του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και οικο­νο­μι­κού αποκλεισμού.
  • Στις 6‑Φεβ-1962, μόλις 24 ώρες μετά έναρ­ξη αυτού που καταγ­γέλ­θη­κε ως γενο­κτο­νία κατά του νησιού, το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών εξέ­δω­σε τα «μέτρα  εισα­γω­γής στην Κού­βας» (ΣΣ |> και εξα­γω­γών για τους αμε­ρι­κα­νούς), που απα­γό­ρευ­σαν την εισα­γω­γή όλων των εμπο­ρευ­μά­των κου­βα­νι­κής προ­έ­λευ­σης. στο έδα­φος των ΗΠΑ.
  • Ο στό­χος ήταν ξεκά­θα­ρος: η οικο­νο­μι­κή ασφυ­ξία ‑μέχρι λιμο­κτο­νί­ας (ΣΣ |> ευσε­βείς πόθοι…) του κου­βα­νέ­ζι­κου λαού, με απο­στέ­ρη­ση όλων των πόρων μέσω της πολι­τι­κής πίε­σης της Ουάσινγκτον.
  • Κλεί­στε, μπλο­κά­ρε­τε, απο­τρέψ­τε, παρε­νο­χλεί­τε την Κού­βα! Αυτός ήταν ο στό­χος και είναι ακό­μα σήμερα.
  • Το 1992, ο νόμος Torricelli έκα­νε τον απο­κλει­σμό ένα εξω­ε­δα­φι­κό ζήτη­μα με την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων σε τρί­τα έθνη, με το νόμο να απα­γο­ρεύ­ει στις θυγα­τρι­κές των ΗΠΑ σε τρί­τες χώρες να εμπο­ρεύ­ο­νται αγα­θά με την Κούβα.
  • Ακο­λου­θεί, ο νόμος Helms-Burton, που εντεί­νει και ενι­σχύ­ει περαι­τέ­ρω την εχθρι­κή πολι­τι­κή ενα­ντί­ον του λαού της Κούβας.
  • Ένας άλλος από τους νόμους που ανα­πτύ­χθη­καν για την ενί­σχυ­ση του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού ενα­ντί­ον του νησιού είναι ο νόμος «περί μεταρ­ρύθ­μι­σης των εμπο­ρι­κών κυρώ­σε­ων και εξά­πλω­σης εξα­γω­γών» του 2000, ο οποί­ος εμπο­δί­ζει τους Αμε­ρι­κα­νούς πολί­τες να ταξι­δεύ­ουν στην Κού­βα ως του­ρί­στες (τη μόνη χώρα που απα­γο­ρεύ­ε­ται να επισκεφθούν).
    Ο προ­α­να­φε­ρό­με­νος νόμος του 2000 παρε­μπο­δί­ζει επί­σης τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των γεωρ­γι­κών προ­ϊ­ό­ντων των ΗΠΑ αν πωλη­θεί στην Κούβα.
  • Με την Προ­ε­δρία του μεγι­στά­να Donald Trump, η πολι­τι­κή αυτή εντα­τι­κο­ποι­ή­θη­κε, με τον Λευ­κό Οίκο μάλι­στα να δηλώ­νει πως «υπε­ρα­σπί­ζε­ται» και πως   θέλει να «βοη­θή­σει» τον κου­βα­νέ­ζι­κο λαό.

ℹ️  Μετά από σχεδόν 60 χρόνια εφαρμογής, ο οικονομικός, εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός έχει προκαλέσει απώλειες εκατομμυρίων $ στην οικονομία της Κούβας και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της.

«Οι ΗΠΑ εντεί­νουν με τρό­πο κτη­νώ­δη το εμπάρ­γκο. Με ρυθ­μού σχε­δόν + ενός μέτρου την εβδο­μά­δα, προ­σπα­θούν να στραγ­γα­λί­σουν την οικο­νο­μία μας. Η εχθρι­κή και επι­θε­τι­κή πολι­τι­κή ενα­ντί­ον της Κού­βας ζημιώ­νει το λαό μας μέσα και έξω χώρα και μαζί οποιο­δή­πο­τε άλλο έθνος του πλα­νή­τη», δήλω­σε ο υπΕξ του νησιού, Bruno Rodríguez Parrilla.

Απορ­ρί­πτε­ται συντρι­πτι­κά και από την πλειο­ψη­φία της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας στις ψηφο­φο­ρί­ες που διε­ξά­γο­νται κάθε χρο­νιά στα Ηνω­μέ­να Έθνη, έτσι η πολι­τι­κή των ΗΠΑ κατά της Κού­βας θεω­ρεί­ται ‑επί­ση­μα πλέ­ον, παρα­βί­α­ση των αρχών του διε­θνούς δικαί­ου, καθώς παρεμ­βαί­νει στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις του νησιού που παρα­βιά­ζει την αρχή της ανε­ξαρ­τη­σί­ας ενός έθνους και των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των.

Cuba EE. UU Bloqueo 58 añosNoticias > América Latina

<|πηγή|>

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο