Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για ακόμη μία φορά «ξεπλένει» την τουρκική προκλητικότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Νερό στον μύλο» της τουρ­κι­κής προ­κλη­τι­κό­τη­τας ρίχνει για μία ακό­μη το αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, αφού δικαιο­λο­γεί ουσια­στι­κά τις τουρ­κι­κές υπερ­πτή­σεις, κάνο­ντας λόγο για δια­φω­νί­ες Ελλά­δας-Τουρ­κί­ας σχε­τι­κά με τα όρια του ενα­έ­ριου χώρου.

Συγκε­κρι­μέ­να, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση Αμε­ρι­κα­νί­δας δημο­σιο­γρά­φου για το πόσο οι ΗΠΑ ανη­συ­χούν για τις τουρ­κι­κές υπερ­πτή­σεις πάνω από τα ελλη­νι­κά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέρ­γειες επη­ρε­ά­ζουν τη στα­θε­ρό­τη­τα του ΝΑΤΟ, ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε:

«Στην πρώ­τη σας ερώ­τη­ση, σχε­τι­κά με τις τουρ­κι­κές υπερ­πτή­σεις, ενθαρ­ρύ­νου­με όλες τις χώρες να σέβο­νται τον κυρί­αρ­χο ενα­έ­ριο χώρο άλλων χωρών και να χρη­σι­μο­ποιούν κυβερ­νη­τι­κά αερο­σκά­φη λαμ­βά­νο­ντας δεό­ντως υπό­ψη την ασφά­λεια της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας των πολι­τι­κών αεροσκαφών.

Όπου υπάρ­χουν δια­φω­νί­ες σχε­τι­κά με τα όρια του ενα­έ­ριου χώρου μιας χώρας, ζητού­με συντο­νι­σμό και συζή­τη­ση και όχι προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες που θα μπο­ρού­σαν να οδη­γή­σουν σε θανα­τη­φό­ρα ατυ­χή­μα­τα. Ως θέση αρχής, ενθαρ­ρύ­νου­με όλα τα κρά­τη να επι­λύ­σουν τα ζητή­μα­τα θαλάσ­σιας οριο­θέ­τη­σης ειρη­νι­κά και σύμ­φω­να με το Διε­θνές Δίκαιο.

Πηγή: 902.gr

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την πτήση μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη

Προ­κλη­τι­κή ανα­κοί­νω­ση εξέ­δω­σε το τουρ­κι­κό ΥΠΕΞ, απα­ντώ­ντας στο ελλη­νι­κό διά­βη­μα για την πτή­ση των μαχη­τι­κών σε από­στα­ση μόλις 2,5 ναυ­τι­κών μιλί­ων από την Αλεξανδρούπολη.

 «Η Ελλά­δα προ­σπα­θεί για ακό­μα μια φορά να δια­μορ­φώ­σει την αντί­λη­ψη της διε­θνούς κοι­νής γνώ­μης ενα­ντί­ον της χώρας μας χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την έντα­ση που ξεκί­νη­σε με τις δικές της προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες», τονί­ζει ο εκπρό­σω­πος του τουρ­κι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Ταν­ζού Μπιλγκίτς.

Η ανα­κοί­νω­ση του τουρ­κι­κού ΥΠΕΞ

«Αερο­σκά­φη F‑16 της Ελλη­νι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας παρα­βί­α­σαν τον ενα­έ­ριο χώρο μας στα δυτι­κά της Ίμβρου στις 16 Μαΐ­ου και στα δυτι­κά της Ενέζ στις 17 Μαΐ­ου 2022. Η Πολε­μι­κή μας Αερο­πο­ρία στις 18 Μαΐ­ου έδω­σε την απα­ραί­τη­τη απά­ντη­ση σε αυτές τις προ­κλη­τι­κές παρα­βιά­σεις, σύμ­φω­να με τους κανό­νες αμοι­βαιό­τη­τας και εμπλοκής.
Η Ελλά­δα προ­σπα­θεί για ακό­μα μια φορά να δια­μορ­φώ­σει την αντί­λη­ψη της διε­θνούς κοι­νής γνώ­μης ενα­ντί­ον της χώρας μας χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την έντα­ση που ξεκί­νη­σε με τις δικές της προ­κλη­τι­κές ενέργειες.

Στο πλαί­σιο αυτό, απορ­ρί­πτου­με παντε­λώς τους αβά­σι­μους ισχυ­ρι­σμούς και τις κατη­γο­ρί­ες που δια­τυ­πώ­θη­καν κατά της χώρας μας από το ελλη­νι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και κατα­δι­κά­ζου­με σθε­να­ρά τις ελλη­νι­κές παρα­βιά­σεις του ενα­έ­ριου χώρου μας.

Για να μην ξανα­συμ­βούν τέτοια επει­σό­δια, η Ελλά­δα πρέ­πει να στα­μα­τή­σει τις προ­κλη­τι­κές της ενέρ­γειες στο Αιγαίο και να προ­σεγ­γί­σει σοβα­ρά τη δια­δι­κα­σία Μέτρων Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης, τόσο διμε­ρώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς εδώ και ένα χρό­νο απο­φεύ­γει να συμ­με­τά­σχει στις συνα­ντή­σεις».

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο