Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για αυτούς που ζούνε μόνοι στο Σουηδικό «μοντέλο»…

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Κάθε έβδο­μος Σου­η­δός δεν έχει ούτε ένα κοντι­νό φίλο, λέει γνω­στή ψυχο­λό­γος σε πρό­σφα­τη έρευ­να της, στην Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση. Ένας στους 10 Σου­η­δούς πάνω από 75 χρο­νών έχει επα­φή με γνω­στούς 2 φορές τον μήνα το μέγι­στο, βγά­ζει μια άλλη στα­τι­στι­κή. 300.000 άτο­μα σε όλη την Σου­η­δία χαρα­κτη­ρί­ζο­νται “μόνοι” και χωρίς επαφές. 

Σε 3 προ­ά­στια της Στοκ­χόλ­μης λει­τουρ­γούν τηλε­φω­νι­κά δίκτυα επα­φής. Ο “μόνος” τηλε­φω­νεί πριν τις 12 το πρωί κάθε μέρα και λέει το όνο­μά του σε έναν αυτό­μα­το τηλεφωνητή. 

Αυτοί που δεν παίρ­νουν τηλέ­φω­νο θα ανα­ζη­τη­θούν από εθε­λο­ντές συντα­ξιού­χους το ίδιο από­γευ­μα  που παίρ­νουν τηλέ­φω­νο σε όσους έχουν δηλώ­σει πως έχουν ανάγκη. 

Όταν δεν απα­ντή­σουν οι “μόνοι”, οι εθε­λο­ντές απευ­θύ­νο­νται σε γνω­στούς, συγ­γε­νείς και γεί­το­νες τους που έχουν δηλω­θεί σαν επα­φές και τους ενη­με­ρώ­νουν για να δουν τι συμ­βαί­νει. Οι γραμ­μές υπάρ­χουν εδώ και χρό­νια και σε άλλες μεγά­λες πόλεις, όμως επε­κτά­θη­καν μετά τον Νοέμ­βριο όταν βρέ­θη­κε νεκρός στο δια­μέ­ρι­σμά του ένας άνθρω­πος ηλι­κιω­μέ­νος χωρίς να τον ψάξει κανείς. 

Από το ταχυ­δρο­μείο, την ημε­ρο­μη­νία των φαγη­τών στο ψυγείο και την έρευ­να των ιατρο­δι­κα­στών δια­πι­στώ­θη­κε πως ο άτυ­χος άνθρω­πος πέθα­νε πριν ΤΡΙΑ χρόνια. 

Τρία ολό­κλη­ρα χρό­νια ήταν νεκρός στο δια­μέ­ρι­σμα του στην συνοι­κία Σκάν­στουλ στην Στοκ­χόλ­μη χωρίς κανείς να ρωτή­σει τι να κάνει αυτός ο άνθρωπος. 

Ούτε καν οι γεί­το­νες κι ας ξεχεί­λι­ζε το κου­τί του ταχυ­δρο­μεί­ου… Κι ας υπάρ­χουν οι μηχα­νι­σμοί και τα μεταλ­λι­κά κουτιά..

Το ραδιο­φω­νό του ήταν στην πρί­ζα και έπαι­ζε τρα­γού­δια επί τρία χρό­νια χωρίς ακροατή…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο