Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονaϊού μπορεί να υπάρχουν άλλα δέκα που δεν έχουν ανιχνευθεί

Σε κάθε γνω­στή περί­πτω­ση κορο­νοϊ­ού αντι­στοι­χούν του­λά­χι­στον πέντε έως δέκα άλλες που ακό­μη δεν έχουν ανι­χνευ­θεί, σύμ­φω­να με μια νέα επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη, η οποία προ­σπα­θεί να δώσει απά­ντη­ση σε δύο βασι­κά ερω­τή­μα­τα: πόσοι άνθρω­ποι βρί­σκο­νται γύρω μας με μη δια­γνω­σμέ­νη λοί­μω­ξη και πόσο πιθα­νό είναι να κολ­λή­σουν άλλους.

Καθέ­να από τα συνή­θως πιο ήπια περι­στα­τι­κά ‑με ελα­φρά έως μηδα­μι­νά συμ­πτώ­μα­τα- είναι κατά προ­σέγ­γι­ση κατά το ήμι­συ μολυ­σμα­τι­κό σε σχέ­ση με τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, σύμ­φω­να με τις νέες επι­στη­μο­νι­κές εκτι­μή­σεις. Αλλά επει­δή όλα μαζί είναι πολ­λά, ευθύ­νο­νται σχε­δόν για το 80% των νέων περι­στα­τι­κών, πράγ­μα που εξη­γεί την ταχεία εξά­πλω­ση της νόσου σε αρκε­τές χώρες, παρό­λο που μπο­ρεί να υπάρ­χουν δια­φο­ρές από χώρα σε χώρα, όσον αφο­ρά το ποσο­στό των «κρυ­φών» κρουσμάτων.

Οι ερευ­νη­τές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρε­τα­νία και το Χονγκ Κονγκ, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή περι­βαλ­λο­ντι­κής υγεί­ας Τζέ­φρι Σάμαν του Πανε­πι­στη­μί­ου Κολού­μπια της Νέας Υόρ­κης, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «Science», σύμ­φω­να με τους «Τάιμς της Νέας Υόρ­κης», ανέ­λυ­σαν την εξά­πλω­ση στην Κίνα του κορο­νοϊ­ού SARS-CoV‑2 που προ­κα­λεί τη νόσο Covid-19, προ­τού η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση εφαρ­μό­σει τα δρα­κό­ντεια μέτρα της.

Οι επι­στή­μο­νες ‑με βάση το νέο μαθη­μα­τι­κό-επι­δη­μιο­λο­γι­κό μοντέ­λο τους- εκτι­μούν ότι από πέρυ­σι το Δεκέμ­βριο, που εμφα­νί­στη­κε η νόσος στη Γου­χάν, έως το τέλος του Ιανουα­ρί­ου όταν η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση άρχι­σε να παίρ­νει πολύ σοβα­ρά το ζήτη­μα, περί­που έξι στις επτά περι­πτώ­σεις του κορο­νοϊ­ού έμει­ναν χωρίς διά­γνω­ση. Μόνο το 14% των πραγ­μα­τι­κών κρου­σμά­των εκτι­μά­ται ότι είχαν δια­γνω­στεί στην Κίνα στην αρχι­κή φάση, μια κατά­στα­ση που θεω­ρεί­ται ότι είναι ανά­λο­γη με τη σημε­ρι­νή σε αρκε­τές ευρω­παϊ­κές χώρες. Τα δια­γνω­σμέ­να κρού­σμα­τα αυξή­θη­καν στο 60% των πραγ­μα­τι­κών στην Κίνα, μόνο όταν εφαρ­μό­στη­καν εκτε­τα­μέ­να τεστ στον πληθυσμό.

Η μελέ­τη εκτι­μά ότι, με βάση την κινε­ζι­κή εμπει­ρία, ο ρυθ­μός μετά­δο­σης του ιού σε τρί­τους από καθέ­ναν από τους μη δια­γνω­σμέ­νους φορείς της λοί­μω­ξης είναι το 55% του ρυθ­μού μετά­δο­σης από τα δια­γνω­σμέ­να περι­στα­τι­κά. Επει­δή όμως οι μη δια­γνω­σμέ­νες λοι­μώ­ξεις είναι συνο­λι­κά πολ­λα­πλά­σιες των δια­γνω­σμέ­νων, τελι­κά τα «κρυ­φά» κρού­σμα­τα ευθύ­νο­νται σχε­δόν για τα τέσ­σε­ρα στα πέντε νέα κρού­σμα­τα (το 79%).

«Είναι τα κρού­σμα­τα που δεν έχουν ανι­χνευ­θεί, αυτά που στην ουσία καθο­δη­γούν την εξά­πλω­ση και την ανά­πτυ­ξη της επι­δη­μί­ας. Οι μη δια­γνω­σμέ­νες λοι­μώ­ξεις, που τεί­νουν να είναι ηπιό­τε­ρες, δια­νέ­μουν ευρύ­τε­ρα τον ιό και συμ­βάλ­λουν καθο­ρι­στι­κά σε αυτό που ονο­μά­ζου­με αθό­ρυ­βη μετά­δο­σή του, καθώς περ­νά­ει κάτω από το ραντάρ», ανέ­φε­ρε ο κ. Σάμαν.

«Αν π.χ. έχου­με 3.500 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στις ΗΠΑ, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αυτά μπο­ρεί να είναι γύρω στα 35.000», πρό­σθε­σε και τόνι­σε ότι «το να κολ­λή­σεις τη νόσο από κάποιον με ήπια συμ­πτώ­μα­τα, δεν σημαί­νει ότι εξί­σου ήπια θα είναι και η δική σου περί­πτω­ση. Εσύ μπο­ρεί να κατα­λή­ξεις στη μονά­δα εντα­τι­κής θεραπείας».

Γι’ αυτό, μένου­με σπίτι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο