Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για κοίτα ποιοί κουνάνε το δάχτυλο στην Κούβα…

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Η πρό­σφα­τη κοι­νή δήλω­ση κατά της Κού­βας που υπο­γρά­φουν 21 υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών, μετα­ξύ των οποί­ων και ο κ. Δέν­διας εκ μέρους της Ελλά­δας, απο­τε­λεί μνη­μείο υπο­κρι­σί­ας και πολι­τι­κής χυδαιό­τη­τας. Και αυτό διό­τι σε ένα κεί­με­νο όπως η εν λόγω δήλω­ση, σημα­σία έχει τόσο το περιε­χό­με­νο όσο και αυτοί που το υπογράφουν.

Το περιε­χό­με­νο, λοι­πόν, είναι πέρα για πέρα ψευδές:

«Στις 11 Ιού­λη, δεκά­δες χιλιά­δες Κου­βα­νούς πολί­τες που συμ­με­τεί­χαν σε ειρη­νι­κές δια­δη­λώ­σεις σε όλη την χώρα, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τις επι­δει­νού­με­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης και να ζητή­σουν αλλαγή».

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα απέ­χει παρα­σά­γκας από τον ισχυ­ρι­σμό της «κοι­νής δήλω­σης» η οποία δεν κάνει τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο απ’ το ανα­πα­ρά­γει τις γνω­στές συκο­φα­ντί­ες της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα. Σε καμία περί­πτω­ση δεν ήταν «δεκά­δες χιλιά­δες», αλλά κατά πολύ λιγό­τε­ροι, οι δια­δη­λω­τές της 11ης Ιού­λη, ανά­με­σα στους οποί­ους περι­λαμ­βά­νο­νταν έμμι­σθοι αντε­πα­να­στά­τες και λού­μπεν παρα­βα­τι­κά στοι­χεία. Οι «επι­δει­νού­με­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης», στις οποί­ες ανα­φέ­ρο­νται οι υπουρ­γοί, απο­τε­λεί από­το­κο του γενο­κτο­νι­κού οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού που εδώ και πάνω από 60 χρό­νια έχουν επι­βάλ­λει οι ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα. Αλλά αυτό το απο­κρύ­πτει σκό­πι­μα η «κοι­νή δήλωση».

Η υπο­κρι­σία και η φαι­δρό­τη­τα χτυ­πούν κυριο­λε­κτι­κά «κόκ­κι­νο», όταν οι υπουρ­γοί των ΗΠΑ και των υπό­λοι­πων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών, επι­κα­λού­νται «οικου­με­νι­κά δικαιώ­μα­τα» και «ελευ­θε­ρί­ες», «Συμ­βά­σεις Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των», καλώ­ντας την Κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να τα σεβα­στεί. Στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση ντρέ­πο­νται τα ίδια τα ψέμα­τα, μιας και δεν ντρέ­πο­νται τα στό­μα­τα που τα εκστο­μί­ζουν, όπως έγρα­φε ο Λουντέμης.

Ποιοί μιλούν για «δικαιώ­μα­τα» και «ελευ­θε­ρί­ες»; Ποιοί έχουν το απύθ­με­νο θρά­σος να κου­νά­νε το δάχτυ­λο στην Κού­βα για δήθεν «συλ­λή­ψεις δια­δη­λω­τών»; Ποιοί υπο­γρά­φουν την κατά­πτυ­στη και εμε­τι­κή αυτή κοι­νή δήλω­ση χωρίς να κοκ­κι­νί­ζουν από ντροπή;

Για τις ΗΠΑ δεν χρειά­ζε­ται κάποιο σχό­λιο μιάς και είναι γνω­στός ο ρόλος τους, εδώ και πάνω από 70 χρό­νια, ως ο νού­με­ρο ένα σφα­γέ­ας και τρο­μο­κρά­της των λαών. Είναι η ίδια χώρα που στις μεγα­λου­πό­λεις της δολο­φο­νού­νται από χέρι αστυ­νο­μι­κών Αφρο­α­με­ρι­κα­νοί πολί­τες, όπως ο Τζορτζ Φλόιντ και εκα­το­ντά­δες άλλοι, επει­δή έτυ­χε να έχουν δια­φο­ρε­τι­κό χρώ­μα δέρματος.

Αλλά πέραν των ΗΠΑ, την «κοι­νή δήλω­ση» υπογράφουν:

  • Η Αυστρία του ακρο­δε­ξιού καγκε­λά­ριου Σεμπά­στιαν Κουρτς,
  • Η Βρα­ζι­λία του φασί­στα-νοσταλ­γού της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας – Μπολ­σο­νά­ρου,
  • Η Κολομ­βία του αμε­ρι­κα­νό­φι­λου μακε­λά­ρη Ιβάν Ντού­κε, κατά την προ­ε­δρία του οποί­ου έχουν λάβει χώρα εκα­το­ντά­δες δολο­φο­νί­ες πρώ­ην ανταρ­τών του FARC-EP,
  • Η Λετο­νία, η Λιθουα­νία και η Εσθο­νία όπου απα­γο­ρεύ­ο­νται τα κομ­μου­νι­στι­κά σύμ­βο­λα και παρα­ση­μο­φο­ρού­νται οι συνερ­γά­τες των Ναζί,
  • Το Ισρα­ήλ, οι κυβερ­νή­σεις του οποί­ου δια­τη­ρούν μέχρι και σήμε­ρα ένα σύγ­χρο­νο άπαρτ­χάιντ ενά­ντια στον παλαι­στι­νια­κό λαό, που βομ­βαρ­δί­ζει με κάθε ευκαι­ρία τη Λωρί­δα της Γάζας μακε­λεύ­ο­ντας άμα­χο πληθυσμό,
  • Το Νατοϊ­κό προ­τε­κτο­ρά­το του Κοσό­βου,
  • Η Πολω­νία της ακρο­δε­ξιάς, όπου διώ­κε­ται το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα και σέρ­νο­νται σε δίκες οι κομμουνιστές,
  • Η Ουκρα­νία που από το 2014 έχει μετα­τρα­πεί σε «σφιγ­γο­φω­λιά» φασι­στών, εκεί όπου το ΚΚ Ουκρα­νί­ας δέχε­ται απει­λές και διώ­κε­ται δικαστικά.

Και, ασφα­λώς, η Ελλά­δα των κ.κ. Μητσο­τά­κη και Δέν­δια, η Ελλά­δα- πιστή σύμ­μα­χος των ΗΠΑ, των δεκά­δων Αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κών βάσε­ων, των ΜΑΤ και της αυθαί­ρε­της αστυ­νο­μι­κής βίας, της κατάρ­γη­σης του πανε­πι­στη­μια­κού ασύ­λου, των νόμων για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων και την κατα­στο­λή του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία, η Ελλά­δα της δια­λυ­μέ­νης δημό­σιας Υγεί­ας και της εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νης Παι­δεί­ας, η «Ελλά­δα-εχθρός» του εργα­ζό­με­νου, του φοι­τη­τή, του μαθη­τή, του αγρό­τη, του πρό­σφυ­γα, του μετα­νά­στη, των μειονοτήτων.

Δεν περι­μέ­νου­με απ’ τον κ. Δέν­δια να νιώ­σει έστω και ίχνος ντρο­πής που συνυ­πέ­γρα­ψε την κατά­πτυ­στη «κοι­νή δήλω­ση» κατά της Κού­βας. Άλλω­στε, όλες οι μετα­πο­λε­μι­κές ελλη­νι­κές αστι­κές κυβερ­νή­σεις, κινού­νται πάντο­τε στο δρό­μο που χάρα­ξε εκεί­νη η αλλή­στου μνή­μης φρά­ση του Κανελ­λό­που­λου στον Βαν Φλιτ το 1945: «Στρα­τη­γέ μου, ιδού ο στρα­τός σας!».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο