Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για να κρυφτεί η κρατική ευθύνη, τροφοδοτούν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και το ρατσισμό

Του Γιώρ­γου Τάτση*

Τις τελευ­ταί­ες ώρες, μετά τον εν ψυχρώ πυρο­βο­λι­σμό του 16χρονου Ρομά από αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, γινό­μα­στε μάρ­τυ­ρες μιας άθλιας συζή­τη­σης για να συγκα­λυ­φθούν τα κοι­νω­νι­κά αίτια και οι τερά­στιες κρα­τι­κές ευθύ­νες, αξιο­ποιώ­ντας τη γνω­στή μέθο­δο όλων των κυβερ­νή­σε­ων και των διά­φο­ρων «παπα­γά­λων» τους, της στο­χο­ποί­η­σης μιας ολό­κλη­ρης κοι­νω­νι­κής ομά­δας όπως αυτής των Ρομά.

Έτσι διά­φο­ροι δημο­σιο­γρά­φοι, ανα­πα­ρά­γουν όλες αυτές τις ώρες επι­χει­ρή­μα­τα του στυλ: «η ανο­μία δεν μπο­ρεί να γίνει απο­δε­κτή», «όταν σκο­τώ­θη­κε ο Μάριος στο Μενί­δι δεν είδα­με την ίδια ευαι­σθη­σία» και άλλα παρό­μοια. Εκτός από το χυδαίο των επι­χει­ρη­μά­των που βάζουν στο ζύγι τις ζωές δύο παι­διών, στό­χο έχουν να τρο­φο­δο­τή­σουν τον «κοι­νω­νι­κό αυτο­μα­τι­σμό», να γιγα­ντώ­σουν το ρατσι­σμό, για να «τυφλω­θεί» η σκέ­ψη του λαού μας, να μη δει τον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο και να μην παλέ­ψει ενά­ντια σε αυτόν.

Όλοι αυτοί που σήμε­ρα μιλά­νε για την ανο­μία και την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα και τα εμφα­νί­ζουν ως απο­κλει­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά μιας φυλής ή μιας κοι­νω­νι­κής ομά­δας, προ­σφέ­ρουν με αυτό το χυδαίο τρό­πο ελα­φρυ­ντι­κά στο απα­ρά­δε­κτο περι­στα­τι­κό κρα­τι­κής βίας στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και ταυ­τό­χρο­να δίνουν δια­πι­στευ­τή­ρια για τις υπη­ρε­σί­ες που μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν συνο­λι­κά στο σύστημα.

Βεβαί­ως σε αυτή τους την προ­σπά­θεια δε θα μπο­ρού­σαν να ήταν μόνοι. Έχουν την πολύ­τι­μη βοή­θεια της μόνι­μης εφε­δρεί­ας του συστή­μα­τος, τα γνω­στά φασι­στοει­δή του δια­δι­κτύ­ου, που βρί­σκουν ευκαι­ρία να ξεσα­λώ­σουν, να χύσουν το ρατσι­στι­κό τους δηλη­τή­ριο. Απο­τε­λεί και αυτό άλλη μια από­δει­ξη ποιο είναι το αυγό του φιδιού, ποιοι είναι αυτοί που θρέ­φουν και γιγα­ντώ­νουν το φασισμό.

Όλοι μαζί, κρύ­βουν σκό­πι­μα ότι τα εγκλη­μα­τι­κά κυκλώ­μα­τα συν­δέ­ο­νται με επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που επι­διώ­κουν να βγά­λουν υπέ­ρο­γκα κέρ­δη από το εμπό­ριο ναρ­κω­τι­κών, όπλων και που στο σάπιο σύστη­μα που υπε­ρα­σπί­ζο­νται απο­τε­λούν πεδία χρυ­σο­φό­ρων μπιζνες.

Κρύ­βουν σκό­πι­μα αυτό που έχει απο­δει­χτεί ότι δηλα­δή τα εγκλη­μα­τι­κά κυκλώ­μα­τα δρουν πολ­λές φορές με τα στρα­βά μάτια (… αν όχι με τη στή­ρι­ξη) του ίδιου του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και διά­φο­ρων θυλά­κων του.

Κρύ­βουν σκό­πι­μα ότι τα εγκλη­μα­τι­κά κυκλώ­μα­τα αξιο­ποιούν και εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται κοι­νω­νι­κές ομά­δες που με κρα­τι­κή ευθύ­νη συνε­χί­ζουν να ζουν σε απάν­θρω­πες συν­θή­κες, γκε­το­ποι­η­μέ­νες και στοχοποιημένες.

Στο­χο­ποιούν τους Ρομά και στρέ­φουν τον υπό­λοι­πο λαό ενα­ντί­ον τους, για να τη βγά­λει καθα­ρή ένα σύστη­μα που μπου­κά­ρει ξημε­ρώ­μα­τα στα σπί­τια του λαού για λίγα χρέη, ένα σύστη­μα που αφή­νει τα παι­διά εκτε­θει­μέ­να στον κίν­δυ­νο ακό­μα και μέσα στο σχο­λείο τους εξαι­τί­ας της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, της έλλει­ψης μέτρων και υπο­δο­μών που θα δια­σφα­λί­ζουν τη ζωή τους όπως το τρα­γι­κό περι­στα­τι­κό στις Σέρ­ρες, ένα σύστη­μα που το δικαί­ω­μα στην κατοι­κία, στην υγεία και την παι­δεία το μετα­τρέ­πει σε ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νο εμπό­ρευ­μα, ένα σύστη­μα που θεω­ρεί κόστος τα ουσια­στι­κά μέτρα κοι­νω­νι­κής έντα­ξης ομά­δων με ιδιαί­τε­ρες δυσκο­λί­ες και απαι­τή­σεις. Τους αφή­νει στο περι­θώ­ριο και πότε τους χρη­σι­μο­ποιεί ως εξι­λα­στή­ριο θύμα για να κρύ­βει την κρα­τι­κή ευθύ­νη και πότε ως ένα εξα­γο­ρά­σι­μο τμή­μα για να τους υφαρ­πά­ζει την ψήφο. Όλα αυτά οι «ευαί­σθη­τοι» και λαλί­στα­τοι «παπα­γά­λοι» δεν βρή­καν χρό­νο να τα ανα­φέ­ρουν. Δε τα ξέρουν;

Τα παρα­πά­νω δεν απο­τε­λούν πρω­το­τυ­πία στην αντι­με­τώ­πι­ση αντί­στοι­χων κατα­στά­σε­ων! Θυμί­ζου­με ότι το 2017 όταν εντε­λώς άδι­κα ο μικρός Μάριος έχα­νε τη ζωή του στο προ­αύ­λιο του σχο­λεί­ου από αδέ­σπο­τη σφαί­ρα, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ «έκλει­νε» όλο το θέμα στην ύπαρ­ξη των Ρομά και την ίδια στιγ­μή δεν έπαιρ­νε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο για την κοι­νω­νι­κή τους έντα­ξη. Μάλι­στα, οι ανα­κοι­νώ­σεις του κ. Τόσκα, υπουρ­γού της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προ­κα­λέ­σει έξαρ­ση του ρατσι­σμού στην περιο­χή, τρο­φο­δο­τώ­ντας τη δρά­ση φασι­στι­κών ομάδων.

Επί­σης τους θυμί­ζου­με ότι όταν έχα­σε τη ζωή του ο μικρός Μάριος το ΚΚΕ, το εργα­τι­κό – λαϊ­κό κίνη­μα κινη­το­ποι­ή­θη­καν και διεκ­δί­κη­σαν ουσια­στι­κά μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της χρό­νιας υπο­βάθ­μι­σης μιας εργα­τι­κής – λαϊ­κής περιο­χής όπως είναι το Μενί­δι, για μέτρα κοι­νω­νι­κής έντα­ξης των Ρομά. Αλλά όλα αυτά που είναι ανα­γκαία, οι διά­φο­ρες κυβερ­νή­σεις τα αντι­με­τω­πί­ζουν ως κόστος, και κλεί­νουν όλο το ζήτη­μα της αντι­με­τώ­πι­σης της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας στην αστυ­νό­μευ­ση που όχι μόνο απο­δεί­χτη­κε ότι από μόνη της δεν μπο­ρεί να λύσει το πρό­βλη­μα, αλλά όταν απου­σιά­ζουν ουσια­στι­κά και ανα­γκαία μέτρα γίνε­ται και μέρος του προβλήματος.

Το περι­στα­τι­κό της Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι εξαι­ρε­τι­κά σοβα­ρό. Σημα­το­δο­τεί την έντα­ση της κρα­τι­κής κατα­στο­λής και την απο­θρά­συν­ση των δυνά­με­ων κατα­στο­λής για την υπε­ρά­σπι­ση μιας πολι­τι­κής εχθρι­κής για τον λαό και τη νεο­λαία. Από αυτή την σκο­πιά μας αφο­ρά όλους και όλες.

*Ο Γ. Τάτσης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο