Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για παραπληροφόρηση σχετικά με όσα συμβαίνουν στον Έβρο κάνουν λόγο οι Γερμανοί

Στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα πρό­σφυ­γες προ­σπα­θούν να φτά­σουν στην Ευρώ­πη. Η παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση είναι έντο­νη και στις δύο πλευ­ρές. Τόσο στην Τουρ­κία όσο και στην Ελλά­δα τα γεγο­νό­τα χρη­σι­μο­ποιού­νται για πολι­τι­κές σκοπιμότητες.

«Ανοί­γου­με τις πύλες» ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν κι έκτο­τε χιλιά­δες μετα­νά­στες έχουν πάρει το δρό­μο προς το συνο­ρια­κό πέρα­σμα του Παζάρ­κου­λε κοντά στην Αδρια­νού­πο­λη. Εκεί πολ­λοί προ­σπά­θη­σαν να περά­σουν τα σύνο­ρα, υπήρ­ξε ανα­τα­ρα­χή. Η ελλη­νι­κή αστυ­νο­μία δεν άφη­σε κανέ­ναν να περά­σει χρη­σι­μο­ποιώ­ντας δακρυ­γό­να και εκτο­ξευ­τή­ρες νερού. Έλλη­νες παρα­τη­ρη­τές ανα­φέ­ρουν ότι και η τουρ­κι­κή πλευ­ρά έκα­νε χρή­ση δακρυ­γό­νων. Την ίδια ώρα δρα­μα­τι­κές είναι οι εικό­νες παι­διών και γυναι­κών, που προ­σπα­θούν να ξεφύ­γουν από τους καπνούς. Εικό­νες με βάρ­κες που μετα­φέ­ρουν πρό­σφυ­γες στο Αιγαίο και απω­θού­νται από την ελλη­νι­κή ακτο­φυ­λα­κή κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ξυπνούν εικό­νες από την καυ­τή φάση του προ­σφυ­γι­κού όταν κάποιες μέρες έφτα­ναν στην Ελλά­δα ακό­μη και 10.000 πρόσφυγες.

Η υπερβολή ως πολιτικό εργαλείο

Η εικό­να μιας ανθρω­πι­στι­κής κατα­στρο­φής χρη­σι­μο­ποιεί­ται προς το συμ­φέ­ρον τόσο της τουρ­κι­κής όσο και της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, οι οποί­ες μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιούν την ανα­τα­ρα­χή στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα για εσω­τε­ρι­κούς, πολι­τι­κούς σκο­πούς – Μια τουρ­κο-ελλη­νι­κή μάχη προ­πα­γάν­δας έχει ξεκι­νή­σει. Η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να παρου­σιά­σει τα γεγο­νό­τα όσο το δυνα­τόν πιο δρα­μα­τι­κά. Οι Έλλη­νες προ­σέ­φε­ραν υπο­τί­θε­ται “γεν­ναιό­δω­ρα προ­στα­σία στους τρο­μο­κρά­τες της από­πει­ρας πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 15ης Ιου­λί­ου. Η ίδια κυβέρ­νη­ση πυρο­βο­λεί τώρα αθώ­ους πρό­σφυ­γες. H Ελλά­δα δεν θα απο­τι­νά­ξει πια ποτέ αυτό το ιστο­ρι­κό όνει­δος», ανέ­φε­ρε σε tweet o υπ. Βιο­μη­χα­νί­ας Μου­στα­φά Βαράνκ. Στην πρώ­τη γραμ­μή όμως της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης βρί­σκε­ται ο υπ. Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϋ­λού, ο οποί­ος ανε­βά­ζει συχνά tweet ανα­φο­ρι­κά με τα γεγο­νό­τα στα σύνο­ρα. «Σήμε­ρα στις 11 το πρωί προ­στέ­θη­κε ένας ακό­μη νεκρός. Οι παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των συνε­χί­ζο­νται». Αυτές οι πλη­ρο­φο­ρί­ες δεν επι­βε­βαιώ­νο­νται από ελλη­νι­κά ΜΜΕ και χαρα­κτη­ρί­ζο­νται «fake news».

Ο Σοϋ­λού ανα­φέ­ρε­ται επί­σης συχνά μέσω twitter στον αριθ­μό των μετα­να­στών που κατά­φε­ραν να φτά­σουν μέχρι τα σύνο­ρα με την Ελλά­δα: 135.844 ανα­κοί­νω­σε την Τετάρ­τη. Ωστό­σο σύμ­φω­να με στοι­χεία του Κέντρου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, το οποίο ανή­κει στον Δικη­γο­ρι­κό Σύλ­λο­γο Κων/πολης, στα σύνο­ρα βρί­σκο­νταν σχε­δόν δύο χιλιά­δες άνθρω­ποι. Σύμ­φω­να με στοι­χεία του ρεπόρ­τερ της DW Ογκρε­τέν ο αριθ­μός τους ανερ­χό­ταν στις 3000. Τα στοι­χεία που κυκλο­φο­ρούν στα φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κά τουρ­κι­κά μέσα στην ουσία ανα­κυ­κλώ­νουν τα μηνύ­μα­τα της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης με την εξής αφή­γη­ση: Η Ελλά­δα πολε­μά δίχως έλε­ος εκεί­νους που έχουν ξεφύ­γει μόλις από την πεί­να και τα δει­νά του πολέ­μου. Η Ευρώ­πη –και ειδι­κά η Ελλά­δα- χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από πολ­λές τουρ­κι­κές εφη­με­ρί­δες ως «απάν­θρω­πη» ή «βίαιη», επει­δή απω­θεί πρό­σφυ­γες στα σύνο­ρα. Ένας τίτλος από την φίλα προ­σκεί­με­νη στην κυβέρ­νη­ση εφη­με­ρί­δα Yeni Akit: «Οι πρό­σφυ­γες βομ­βαρ­δί­ζο­νται. Η Δύση έβγα­λε τη μάσκα του ανθρω­πι­σμού». Η φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κή Αksam γρά­φει: «Αδί­στα­κτη Ευρώ­πη. Χωρίς διά­κρι­ση σε γυναί­κες και παι­διά, οι πρό­σφυ­γες πολε­μού­νται σκλη­ρά. Αυτό το δρά­μα αφή­νει αδιά­φο­ρη την Ευρώ­πη». Η ίδια εφη­με­ρί­δα γρά­φει: «Οι Έλλη­νες τους αφή­νουν να πεθά­νουν. Οι τουρ­κι­κές ένο­πλες δυνά­μεις τους έσωσαν».

Η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται προ­πα­γαν­δι­στι­κά την ανα­τα­ρα­χή στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα για διά­φο­ρους λόγους. Η Τουρ­κία πιέ­ζει για να μειώ­σει τον αριθ­μό των προ­σφύ­γων που βρί­σκο­νται στο έδα­φός της. Από το ξέσπα­σμα της οικο­νο­μι­κής κρί­σης το καλο­καί­ρι του 2018 το κλί­μα στην κοι­νή γνώ­μη για τα σχε­δόν 3,6 εκα­τομ. πρό­σφυ­γες επι­δει­νώ­θη­κε. Σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση, το 87,1% δεν είναι ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι από την προ­σφυ­γι­κή πολι­τι­κή. Ως συνή­θως ο Ταγίπ Ερντο­γάν δεν χάσει ευκαι­ρία να βάλει ενα­ντί­ον της Δύσης, της Ελλά­δας και της Ευρώ­πης για να προ­κα­λέ­σει τα εθνι­κι­στι­κά αντα­να­κλα­στι­κά. Μια γενι­κή, πατριω­τι­κή τάση είναι θετι­κή για τον Ερντογάν.

«Ασύμμετρος πόλεμος στα σύνορα» λένε στην Ελλάδα

Αλλά και στην Ελλά­δα το προ­σφυ­γι­κό χρη­σι­μο­ποιεί­ται επί­σης από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση για πολι­τι­κούς σκο­πούς. Και στην ελλη­νι­κή πλευ­ρά η έκτα­ση του μετα­να­στευ­τι­κού ρεύ­μα­τος σκό­πι­μα υπε­ρε­κτι­μά­ται: 28.000 πρό­σφυ­γες απο­τρά­πη­καν υπο­τί­θε­ται με επι­τυ­χία από το να περά­σουν τα σύνο­ρα – μόνο 220 τα κατά­φε­ραν. Ωστό­σο αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες ανέ­φε­ραν στους ρεπόρ­τερ της DW ότι ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός παρά­τυ­πων μετα­να­στών ήταν 1000 με 2000. Το μήνυ­μα στο εσω­τε­ρι­κό είναι σαφές: Τα σύνο­ρά μας είναι απρο­σπέ­λα­στα, έχου­με τα πάντα υπό έλεγ­χο. Στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και στον τύπο, όπως και στην Τουρ­κία έτσι και στην Ελλά­δα, τα γεγο­νό­τα παρου­σιά­ζο­νται όσο πιο δρα­μα­τι­κά γίνε­ται. Γίνε­ται λόγος για «διαρ­κή κίν­δυ­νο ενός ασύμ­με­τρου πολέ­μου στα σύνο­ρα» ανα­φέ­ρει σε τίτλο της η Καθη­με­ρι­νή. Τα γεγο­νό­τα στα σύνο­ρα παίρ­νουν ιστο­ρι­κές δια­στά­σεις. Το ακρο­δε­ξιό «Μακε­λειό» λέει «τώρα θα μπού­με στην Τουρ­κία» για να «ζήσου­με ένα νέο 1821». Στις βρα­δι­νές ειδή­σεις σχο­λια­στές προ­σπα­θούν να ξεπε­ρά­σουν ο ένας τον άλλον με εθνι­κι­στι­κούς τόνους. Δίνε­ται η εντύ­πω­ση ότι η χώρα βιώ­νει μια πολε­μι­κή σύρ­ρα­ξη, γίνε­ται διαρ­κώς λόγος για «εισβο­λείς».

Στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης μιλούν για «ορδές ανθρώ­πων» που δημιουρ­γούν χάος και ανα­τα­ρα­χή, για «εγκλη­μα­τί­ες» που δολο­φο­νούν και βιά­ζουν. Κυκλο­φο­ρούν επί­σης θεω­ρί­ες συνω­μο­σί­ας και ορι­σμέ­νοι χρή­στες βλέ­πουν ένα «οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο του Ερντο­γάν για να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σει την Ελλά­δα» καθώς και ένα «σχέ­διο ισλα­μο­ποί­η­σης της Ελλά­δας». Την ίδια ώρα δημο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν ότι η πλειο­ψη­φία των Ελλή­νων θεω­ρεί τη δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού ως το σημα­ντι­κό­τε­ρο καθή­κον του Κυριά­κου Μητσο­τά­κη. Τα γεγο­νό­τα δίνουν στον πρω­θυ­πουρ­γό τη δυνα­τό­τη­τα να εμφα­νι­στεί ως ο πολι­τι­κός που θα περιο­ρί­σει δρα­στι­κά τη μαζι­κή μετα­νά­στευ­ση. Αλλά και ο ίδιος χρη­σι­μο­ποιεί επι­θε­τι­κή ρητο­ρι­κή, απο­κα­λεί την Τουρ­κία «επί­ση­μο δια­κι­νη­τή μετα­να­στών» και κάνει λόγο για «εισβο­λή ανθρώ­πων άγνω­στης προέλευσης»

Οι πρό­σφυ­γες που φτά­νουν στο συνο­ρια­κό πέρα­σμα Παζάρ­κου­λε έχουν ένα κοι­νό: ονει­ρεύ­ο­νται ένα μέλ­λον στη Γερ­μα­νία, την Αυστρία ή τις σκαν­δι­να­βι­κές χώρες. Οι κυβερ­νή­σεις της Τουρ­κί­ας και της Ελλά­δας έχουν επί­σης ένα κοι­νό: χρη­σι­μο­ποιούν τους πρό­σφυ­γες για πολι­τι­κούς σκο­πούς. Ως μέσο πίε­σης προς τη Δύση ή ως μέσο για την ανά­τα­ση του εθνι­κού αισθήματος.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο