Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για προβοκάτσιες κατηγορεί το ΝΑΤΟ ο Πούτιν: Δεν θα γινόταν Παγκόσμιος Πόλεμος ακόμη κι αν βυθίζαμε το βρετανικό αντιτορπιλικό

Ακό­μη κι αν η Ρωσία βύθι­ζε το βρε­τα­νι­κό αντι­τορ­πι­λι­κό Defendor στη Μ. Θάλασ­σα πριν από μία εβδο­μά­δα, δεν θα συνέ­βαι­νε Παγκό­σμιος Πόλε­μος, υπο­στή­ρι­ξε ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, ερω­τη­θείς στο πλαί­σιο της ζωντα­νής τηλε­ο­πτι­κής εκπο­μπής «Ευθεία Γραμ­μή» αν ο κόσμος έφθα­σε στο χεί­λος ενός τέτοιου πολέμου.

«Ακό­μη κι αν βυθί­ζα­με αυτό το πλοίο, θα ήταν δύσκο­λο να φαντα­στού­με ότι ο κόσμος θα έφθα­νε στο χεί­λος ενός τρί­του παγκο­σμί­ου πολέ­μου, διό­τι εκεί­νοι, που τα πράτ­τουν αυτά, γνω­ρί­ζουν ότι δεν μπο­ρούν να βγουν νικη­τές από τον πόλε­μο αυτό», είπε ο Ρώσος πρό­ε­δρος, σημειώ­νο­ντας ότι η χώρα του δεν θα χαι­ρό­ταν με την έναρ­ξη ενός νέου πολέ­μου, «αν και του­λά­χι­στον εμείς γνω­ρί­ζου­με για τι αγω­νι­ζό­μα­στε, αγω­νι­ζό­μα­στε για τον εαυ­τό μας στο έδα­φός μας, για το μέλ­λον μας».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο επει­σό­διο της 23ης Ιου­νί­ου κοντά στις ακτές της Κρι­μαί­ας, κατά το οποίο ρωσι­κό σκά­φος και αερο­πλά­νο έρι­ξαν προει­δο­ποι­η­τι­κά πυρά στην πορεία του Defendor, ο Ρώσος πρό­ε­δρος το χαρα­κτή­ρι­σε «ολο­φά­νε­ρα προ­βο­κά­τσια» και μάλι­στα «συν­δυα­στι­κή, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε όχι μόνο από Βρε­τα­νούς, αλλά και Αμερικανούς.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος ανα­ρω­τή­θη­κε ρητο­ρι­κά «για ποιο λόγο χρειά­στη­κε να γίνει αυτή η προ­βο­κά­τσια» και μάλι­στα λίγα 24ωρα μετά τη συνά­ντη­ση κορυ­φής, που είχε με τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν στη Γενεύη, και απά­ντη­σε ο ίδιος «για να υπο­γραμ­μι­στεί ότι οι άνθρω­ποι αυτοί (σ.σ. στο ΝΑΤΟ) αντι­με­τω­πί­ζουν χωρίς σεβα­σμό την επι­λο­γή των κατοί­κων της Κρι­μαί­ας για την ένω­σή τους με τη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία», προ­σθέ­το­ντας «καλώς, μην την ανα­γνω­ρί­ζε­τε περαι­τέ­ρω, για ποιο λόγο να υλο­ποιεί­τε παρό­μοιας φύσης προβοκάτσιες;».

Η Μόσχα θεω­ρεί από το 2014 ρωσι­κό έδα­φος τη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας, βασι­ζό­με­νη στο δημο­ψή­φι­σμα, που διορ­γά­νω­σε η τοπι­κή βου­λή, το οποίο τάχθη­κε σε ποσο­στό 96% και πλέ­ον υπέρ της προ­σχώ­ρη­σης στη Ρωσία, δια­δι­κα­σία που η Ουκρα­νία θεω­ρεί κατά­λη­ψη εδά­φους της και δεν ανα­γνω­ρί­ζε­ται από τη συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των χωρών του πλανήτη.

Κατά τον πρό­ε­δρο της Ρωσί­ας, δεν είναι η χώρα του υπεύ­θυ­νη για την έντα­ση στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, «δεν πήγα­με εμείς σε εκεί­νους σε από­στα­ση χιλιά­δων χιλιο­μέ­τρων, ήρθαν πετώ­ντας και πλέ­ο­ντας. Εκεί­νοι πλη­σί­α­σαν τα σύνο­ρά μας και παρα­βί­α­σαν τα χωρι­κά μας ύδα­τα και αυτό είναι ουσια­στι­κό στοι­χείο σε όλη αυτή την κατα­σκευή». Μάλι­στα απο­κά­λυ­ψε ότι μετά τις διε­θνείς αντι­δρά­σεις για τα ρωσι­κά στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σια στη νότια Ρωσία, ο ίδιος ζήτη­σε από τους Ρώσους στρα­τιω­τι­κούς να τα ολο­κλη­ρώ­σουν, «το κάνα­με αυτό, αλλά αντί να αντι­δρά­σουν θετι­κά σε αυτό και να πουν “Καλώς, κατα­λά­βα­με την αντί­δρα­σή σας στη δυσα­ρέ­σκειά μας”, αντί γι’ αυτό τι έκα­ναν; “Kόλ­λη­σαν” στα σύνο­ρά μας», είπε αιχ­μη­ρά ο Β.Πούτιν, ο οποί­ος λίγο νωρί­τε­ρα, σε μια από τις πρώ­τες ερω­τή­σεις της «Ευθεί­ας Γραμ­μής» είχε ανα­φερ­θεί στις προ­βλη­μα­τι­κές σχέ­σεις της Ρωσί­ας με την Ουκρα­νία, δηλώ­νο­ντας έτοι­μος να συνα­ντη­θεί με τον πρό­ε­δρό της Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, αρκεί «να γίνει κατα­νοη­τό για τι θα μιλήσουμε».

Προη­γου­μέ­νως ο Ρώσος πρό­ε­δρος υπο­στή­ρι­ξε ότι ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος «έθε­σε την Ουκρα­νία υπό πλή­ρη εξω­τε­ρι­κή διεύ­θυν­ση, κομ­βι­κά ζητή­μα­τα της ζωής της Ουκρα­νί­ας επι­λύ­ο­νται όχι στο Κίε­βο, αλλά στην Ουά­σιγ­κτον. Εν μέρει στο Βερο­λί­νο και το Παρί­σι» και ανα­ρω­τή­θη­κε «για ποιο πράγ­μα να συνο­μι­λή­σου­με;». Ο Β.Πούτιν συμπλή­ρω­σε ότι περισ­σό­τε­ρο απ’ όλα ανη­συ­χεί για το «θεμε­λιώ­δες» γεγο­νός της «έναρ­ξης στρα­τιω­τι­κής αφο­μοί­ω­σης του ουκρα­νι­κού εδά­φους», σημειώ­νο­ντας ότι «σύμ­φω­να με το ουκρα­νι­κό Σύνταγ­μα δεν μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν εκεί ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις», παρά μόνο κέντρα εκπαί­δευ­σης ή άλλες μορ­φές στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας. «Η στρα­τιω­τι­κή αφο­μοί­ω­ση του εδά­φους, το οποίο συνο­ρεύ­ει άμε­σα μαζί μας, προ­κα­λεί για εμάς ουσια­στι­κά προ­βλή­μα­τα στον τομέα της ασφά­λειας. Αυτό αφο­ρά πραγ­μα­τι­κά ήδη τα ζωτι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας και του λαού της Ρωσί­ας», είπε ο Β.Πούτιν, ο οποί­ος για πολ­λο­στή φορά υπο­στή­ρι­ξε ότι «Ουκρα­νοί και Ρώσοι είναι εν γένει ένας λαός», χαρα­κτή­ρι­σε «εμφα­νώς μη φιλι­κή» προς τη Ρωσία τη σημε­ρι­νή ουκρα­νι­κή ηγε­σία και παρο­μοί­α­σε με «όπλο μαζι­κής εξό­ντω­σης» κατά του ρωσι­κού πλη­θυ­σμού στην Ουκρα­νία το «αδια­νό­η­το», κατά τη γνώ­μη του, νομο­σχέ­διο, βάσει του οποί­ου «από αιώ­νες ζού­σαν εδώ (σ.σ. στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας) Ρώσοι και τώρα ανα­κη­ρύσ­σο­νται μη γηγενείς».

Η σημε­ρι­νή «Ευθεία Γραμ­μή» ήταν η 18η, στην οποία συμ­με­τέ­χει ο Β.Πούτιν, και διήρ­κε­σε σχε­δόν τέσ­σε­ρις ώρες. Στη διάρ­κειά τους ο ρώσος πρό­ε­δρος απά­ντη­σε σε ερω­τή­σεις για την εσω­τε­ρι­κή και εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της χώρας, επι­λέ­γο­ντας μετα­ξύ 2 εκατ. που υπο­βλή­θη­καν από τους πολί­τες με όλους τους τρό­πους των σύγ­χρο­νων τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο