Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για την πανδημία του καπιταλισμού ποιoς θα μιλήσει;

Της Μαριάν­θης Αλει­φε­ρο­πού­λου Χαλ­βα­τζή //
Για­τρού βιο­πα­θο­λό­γου, Διδάκτορα

Μέσα σε αυτή την απί­στευ­τη τρα­γω­δία της παγκό­σμιας παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, μη συμ­βα­τή, κατά τη γνώ­μη μου, με την εξέ­λι­ξη της ιατρι­κής, της τεχνο­λο­γί­ας και γενι­κό­τε­ρα των επι­στη­μών , το πιο ισχυ­ρό αντί­δο­το είναι η ελευ­θε­ρία και η ενερ­γη­τι­κό­τη­τα του μυα­λού. Η ουσια­στι­κή επι­κοι­νω­νία, ο προ­βλη­μα­τι­σμός και η διεκ­δί­κη­ση αξιο­ποιώ­ντας την τεχνο­λο­γία που διαθέτουμε.

Η εμφά­νι­ση και η ταχύ­τα­τη εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας γεν­νά­ει πολ­λά ερω­τή­μα­τα, εκ των οποί­ων τρία του­λά­χι­στον θεω­ρώ βασι­κά, καθώς οι απα­ντή­σεις θα βοη­θή­σουν στην κατα­νό­η­ση της κατά­στα­σης σήμε­ρα , αλλά και στο τι θα κάνου­με όταν θα επι­στρέ­ψου­με στην “κανο­νι­κό­τη­τα”.

α) Πώς εμφα­νί­στη­κε ο νέος ιός στον πλα­νή­τη; Είναι παρά­γω­γο της φύσης ή της απλη­στί­ας των ανθρώ­πων; β) Θα μπο­ρού­σε να είχε απο­φευ­χθεί η παν­δη­μία ή του­λά­χι­στον να είχε περιο­ρι­στεί στα όρια μιας επι­δη­μί­ας ; γ) Ποιός είναι ο βασι­κός υπεύ­θυ­νος για αυτό;

Πριν δώσου­με τις απα­ντή­σεις νομί­ζω ότι ορι­σμέ­να στοι­χεία θα βοη­θή­σουν στην τεκ­μη­ρί­ω­ση τους.

Το πρώ­το είναι η παγκο­σμιό­τη­τα του καπι­τα­λι­σμού, την οποία ονο­μά­ζω “παν­δη­μία του καπι­τα­λι­σμού” παγκό­σμια, πλην της μικρής αλλά ανθε­κτι­κής Κού­βας. Κανείς δε αμφι­βά­λει για αυτό. Η μόνη δια­φο­ρά είναι ως προς τον ορι­σμό “παν­δη­μία” ή επικράτηση.

Το δεύ­τε­ρο είναι οι δύο ιδε­ο­λο­γι­κές — πολι­τι­κές από­ψεις για την υγεία , που καθο­ρί­ζουν τα δύο δια­φο­ρε­τι­κά συστή­μα­τα υγεί­ας. Η μία θεω­ρεί την υγεία κοι­νω­νι­κό αγα­θό δικαί­ω­μα του κάθε ανθρώ­που και υπο­χρέ­ω­ση του κρά­τους να την εξα­σφα­λί­ζει ισό­τι­μα σε όλους. Στη χώρα μας υπο­στη­ρί­ζε­ται από το ΚΚΕ και το ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Στο εξω­τε­ρι­κό από τους αντί­στοι­χους φορείς .Η άλλη θεω­ρεί την υγεία ιδιω­τι­κή υπό­θε­ση. Εμπό­ρευ­μα, που που­λιέ­ται και αγο­ρά­ζε­ται ανά­λο­γα με την ποιό­τη­τα του , από εκεί­νους που μπο­ρούν να την αγο­ρά­σουν. Υπο­στη­ρί­ζε­ται από τα αστι­κά κόμ­μα­τα και το συμ­βι­βα­σμέ­νο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Το δημό­σιο σύστη­μα και αυτό εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νο το χρειά­ζο­νται για να καλύ­πτει στοι­χειώ­δεις ανά­γκες του λαού ίσα-ίσα για την επι­βί­ω­σή του.

Το τρί­το στοι­χείο είναι η επι­στη­μο­νι­κή θέση του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, ΠΟΥ, για την πρό­λη­ψη και η Δια­κή­ρυ­ξη της Άλμα Άτα το 1978. Θεω­ρώ απα­ραί­τη­το να ανα­φέ­ρω ορι­σμέ­να σημεία τους συμπυκνωμένα.

Η πρό­λη­ψη σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ έχει τρία επί­πε­δα. Την Πρω­το­γέ­νη πρό­λη­ψη, τη Δευ­τε­ρο­γε­νή και την Τριτογενή.

Η Πρω­το­γε­νής απο­σκο­πεί στην απο­τρο­πή της νόσου με την απο­μά­κρυν­ση, την κατα­πο­λέ­μη­ση των παρα­γό­ντων κιν­δύ­νου στην κοι­νω­νία. Είναι η πιο σοβα­ρή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή. Ασκεί­ται με συγκε­κρι­μέ­νες πολι­τι­κές από φορείς του κρά­τους και αφο­ρά πχ την ποιό­τη­τα νερού, το περι­βάλ­λον, συν­θή­κες εργα­σί­ας , κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή, αγω­γή υγεί­ας στα σχο­λεία και στην κοι­νω­νία, προ­γράμ­μα­τα εμβο­λια­σμού κλπ. Στους παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου εντάσ­σο­νται και η φτώ­χια, η ανι­σό­τη­τα, οι αποκλεισμοί.

Η Δευ­τε­ρο­γε­νής πρό­λη­ψη απο­σκο­πεί στη μεί­ω­ση της εξά­πλω­σης, του επι­πο­λα­σμού της νόσου. Σχε­τί­ζε­ται με την όσο το δυνα­τόν πιο έγκαι­ρη διά­γνω­ση, πριν εμφα­νι­στούν τα συμ­πτώ­μα­τα. Εδώ χρη­σι­μο­ποιού­νται εργα­στη­ρια­κά τεστ στον υγιή πλη­θυ­σμό , με συγκε­κρι­μέ­να προγράμματα.

Η Τρι­το­γε­νής απο­σκο­πεί στην πρό­λη­ψη ανι­κα­νο­τή­των από την νόσο, στην απο­κα­τά­στα­ση βλα­βών του πάσχο­ντα, στην πρό­λη­ψη υπο­τρο­πών. Λει­τουρ­γεί συνερ­γι­κά με τη θεραπεία.

Για να οργα­νω­θούν τα προ­γράμ­μα­τα πρό­λη­ψης χρειά­ζε­ται σοβα­ρή μελέ­τη του αιτί­ου και του τρό­που εξά­πλω­σης της νόσου, από αντί­στοι­χους φορείς.

Η Δια­κή­ρυ­ξη της Άλμα Άτα, που υπο­γρά­φτη­κε από όλες τις χώρες στον ΠΟΥ με την καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή της τότε Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και των άλλων σοσια­λι­στι­κών χωρών, λέει στο άρθρο 5. “Οι κυβερ­νή­σεις έχουν ευθύ­νη για την υγεία των πολι­τών τους, η οποία μπο­ρεί να εκπλη­ρω­θεί μόνο με την εφαρ­μο­γή επαρ­κών υγειο­νο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών μέτρων…”. Στο άρθρο 10 λέει. “Ένα απο­δε­κτό επί­πε­δο υγεί­ας για όλους τους ανθρώ­πους μέχρι το 2000 μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί με την πλη­ρέ­στε­ρη και καλύ­τε­ρη χρή­ση των παγκό­σμιων πόρων, ένα σημα­ντι­κό μέρος των οποί­ων δια­τί­θε­ται αυτή τη στιγ­μή, σε εξο­πλι­σμούς και στρα­τιω­τι­κές συγκρού­σεις. Μια γνή­σια πολι­τι­κή ανε­ξαρ­τη­σί­ας, ειρή­νης, ύφε­σης και αφο­πλι­σμού οφεί­λει να απε­λευ­θε­ρώ­σει πόρους.……”. Το όριο ήταν το 2000, σήμε­ρα έχου­με 2020. Τα σχό­λια νομί­ζω περιτ­τεύ­ουν. Η ευθύ­νη του κρά­τους είναι κατα­φα­νής. Στα λόγια , τις θέσεις αυτές του ΠΟΥ απο­δέ­χο­νται και τα αστι­κά κρά­τη, στην πρά­ξη όμως τις καταπατούν .

Απαντήσεις στα ερωτήματα και πως τεκμηριώνονται

Η απά­ντη­ση στο πρώ­το ερώ­τη­μα ελπί­ζου­με να δοθεί στο μέλ­λον. Σήμε­ρα υπάρ­χουν μόνο καταγ­γε­λί­ες ότι ο ιός είναι προ­ϊ­όν του ανθρώ­που στο εργα­στή­ριο. Οι Κινέ­ζοι και οι Αμε­ρι­κά­νοι αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται. Ακό­μα όμως και αν ο συγκε­κρι­μέ­νος ιός είναι παρά­γω­γο της φύσης, είναι σίγου­ρο ότι στον κόσμο του αντα­γω­νι­σμού, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, της εκμε­τάλ­λευ­σης λαών του καπι­τα­λι­σμού, δηλα­δή, ο βιο­λο­γι­κός και υβρι­δι­κός πόλε­μος είναι πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Απει­λούν την ανθρωπότητα.

Η απά­ντη­ση στο δεύ­τε­ρο ερώ­τη­μα, αν δηλα­δή μπο­ρού­σε να περιο­ρι­σθεί, ακό­μα και να απο­φευ­χθεί η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, κατά τη γνώ­μη μου , είναι ΝΑΙ. Μπο­ρού­σε, αν δεν επι­κρα­τού­σε ο καπι­τα­λι­σμός. Αν υπήρ­χαν οι απα­ραί­τη­τες υπο­δο­μές στα κρά­τη και στα συστή­μα­τα υγεί­ας. Αν είχαν παρ­θεί από τα κρά­τη έγκαι­ρα όλα τα προ­λη­πτι­κά μέτρα κύρια της πρω­το­γε­νούς πρό­λη­ψης. Αν δεν υπήρ­χε η φτώ­χεια η εξα­θλί­ω­ση η ανι­σό­τη­τα. Αν είχαν σεβα­στεί την δια­κή­ρυ­ξη της Άλμα Άτα, και τις οδη­γί­ες του ΠΟΥ. Η αλλα­γή των συσχε­τι­σμών, οι ανα­τρο­πές και η διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης ανέ­τρε­ψαν πολλά .

Στο τρί­το ερώ­τη­μα , ποιός είναι ο βασι­κός υπεύ­θυ­νος της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, η βασι­κή απά­ντη­ση κατά τη γνώ­μη μου , είναι η παν­δη­μία του καπιταλισμού.

Οι απα­ντή­σεις τεκ­μη­ριώ­νο­νται και από την ίδια την κατά­στα­ση στη χώρα μας και στην ΕΕ που τη γνω­ρί­ζου­με καλ­λί­τε­ρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Τα Δημό­σια Συστή­μα­τα Υγεί­ας και στις πιο ανα­πτυγ­μέ­νες χώρες του καπι­τα­λι­σμού, είναι ανε­παρ­κέ­στα­τα σε υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό. Υπο­βαθ­μι­σμέ­να , υπο­στε­λε­χω­μέ­να, υπο­χρη­μα­το­δο­τη­μέ­να από τα κρά­τη σε όλα τα επί­πε­δα, Τρι­το­βάθ­μιο, Δευ­τε­ρο­βάθ­μιο (Νοσο­κο­μεία) και ιδιαί­τε­ρα στο Πρω­το­βάθ­μιο, Κέντρα υγεί­ας, προ­νοια­κές δομές κλπ. Δεν αρκούν να καλύ­ψουν ούτε τις στοι­χειώ­δεις ανά­γκες του λαού. Η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της έρευ­νας και στον τομέα της υγεί­ας μειώ­νει την αξιο­ποί­η­ση της γνώ­σης για τη βελ­τί­ω­ση της υγεί­ας των λαών. Αντί­θε­τα ο ιδιω­τι­κός επι­χει­ρη­μα­τι­κός τομέ­ας καλά κρα­τεί. Η λογι­κή των ΣΔΙΤ εξα­πλώ­νε­ται. Η άπο­ψη της προ­σω­πι­κής ευθύ­νης για την υγεία του καθε­νός επικρατεί.

Ας δού­με τι γίνε­ται στη πατρί­δα μας σήμε­ρα για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού. Στη φάση που βρί­σκε­ται η παν­δη­μία χρειά­ζο­νται και μέτρα θερα­πεί­ας για τους νοσού­ντες και πρό­λη­ψης για τον περιο­ρι­σμό της εξά­πλω­σης της παν­δη­μί­ας και των θανάτων.

Οι ανα­κα­τα­τά­ξεις κλι­νι­κών και προ­σω­πι­κού, οι ελά­χι­στες προ­σλή­ψεις, το άνοιγ­μα ελά­χι­στων κλι­νών ΜΕΘ, η αξιο­ποί­η­ση ελά­χι­στων Κέντρων Υγεί­ας και κινη­τών μονά­δων δεν καλύ­πτουν τις τερά­στιες ελλεί­ψεις κρε­βα­τιών και προ­σω­πι­κού. Οι προ­μή­θειες υλι­κού δεν καλύ­πτουν τις ανά­γκες. Το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό για­τροί, νοση­λευ­τές , καθα­ρί­στριες κλπ όχι μόνο εξα­ντλούν τις δυνά­μεις τους αλλά και κινδυνεύουν.

Στην ΠΦΥ τα πράγ­μα­τα είναι πολύ χει­ρό­τε­ρα. Τα πέντε υπο­στε­λε­χω­μέ­να ΚΥ που όρι­σε η κυβέρ­νη­ση και οι κινη­τές μονά­δες για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού είναι καθυ­στε­ρη­μέ­να και ανε­παρ­κέ­στα­τα. Το ίδιο και οι υπό­λοι­πες μονά­δες για την αντι­με­τώ­πι­ση όλων των άλλων προ­βλη­μά­των υγεί­ας στην κοι­νό­τη­τα. Η κυβέρ­νη­ση αντί να ενι­σχύ­σει την ΠΦΥ την απο­δυ­να­μώ­νει, κλεί­νει ΚΥ, μετα­κι­νεί αγρο­τι­κούς για­τρούς στα νοσο­κο­μεία κλπ . Αντί να επι­τά­ξει τον ιδιω­τι­κό τομέα υγεί­ας, τον χρη­μα­το­δο­τεί και υπερ­πλη­ρώ­νει τις υπη­ρε­σί­ες του πχ 1600Ε το κρε­βά­τι στη ΜΕΘ. Αν αύριο υπάρ­ξει επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης, το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας θα καταρ­ρεύ­σει όπως έγι­νε στην Ιτα­λία, Ισπα­νία και αλλού. Ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας κερ­δο­σκο­πεί, με ελλι­πή μέτρα προ­στα­σί­ας για του εργαζόμενους .

Κυβερ­νη­τι­κοί εκπρό­σω­ποι και ΜΜΕ ενώ έθα­ψαν τις πανελ­λα­δι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των υγειο­νο­μι­κών , με αισχρή υπο­κρι­σία τους ευχα­ρι­στού­σαν και τους χει­ρο­κρο­τού­σαν “για τα μάτια του κόσμου”. Η μειώ­νει των ημε­ρών καρα­ντί­νας για το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό είναι και αντιε­πι­στη­μο­νι­κή και απάνθρωπη.

Οι έλεγ­χοι στους χώρους δου­λειάς στην καλ­λί­τε­ρη περί­πτω­ση είναι υπο­τυ­πώ­δεις. Οι επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθέ­νειες είναι ένα πολύ σοβα­ρό πρό­βλη­μα. Αυτή τη στιγ­μή η ασυ­δο­σία του μεγα­λο­ερ­γο­δό­τη, η μη εφαρ­μο­γή των μέτρων προ­φύ­λα­ξης καθι­στούν τους χώρους δου­λειάς, εργο­στά­σια, κατα­στή­μα­τα κλπ εστί­ες διά­δο­σης του ιού . Οι καταγ­γε­λί­ες από συν­δι­κα­λι­στι­κούς φορείς αυξά­νο­νται, οι απο­λύ­σεις, παρά τις εξαγ­γε­λί­ες, οργιάζουν.

Το έγκυ­ρο δια­γνω­στι­κό τεστ στο δημό­σιο σύστη­μα είναι περιο­ρι­σμέ­νο στο ελά­χι­στο, ενώ στον ιδιω­τι­κό τομέα όποιος πλη­ρώ­νει το κάνει. Αυτό στε­ρεί την απα­ραί­τη­τη γνώ­ση στους ειδι­κούς επι­στή­μο­νες για την πιο έγκαι­ρη αντι­με­τώ­πι­ση των φορέ­ων, αλλά και τη δια­μόρ­φω­ση προ­γραμ­μά­των μεί­ω­σης περαι­τέ­ρω δια­σπο­ράς του ιού. Αυτοί που μας ενη­με­ρώ­νουν υπο­βαθ­μί­ζουν σκό­πι­μα τη χρη­σι­μό­τη­τα του δια­γνω­στι­κού τεστ ως εργα­λείο για την πρό­λη­ψη. Μιλά­νε με μισό­λο­γα για την μη δια­θε­σι­μό­τη­τά του. Δε λένε όμως ποιός φταί­ει για αυτό.

Η ανά­δει­ξη του απο­κλει­σμού στο σπί­τι, το πλύ­σι­μο των χεριών, σαν το κυρί­αρ­χο μέτρο πρό­λη­ψης, καθώς και άλλα περιο­ρι­στι­κά μέτρα όπου, όπο­τε και όσο χρειά­ζο­νται, χωρίς να αρνού­μαι την χρη­σι­μό­τη­τα τους, απε­νο­χο­ποιούν τους υπεύ­θυ­νους. Εκεί­νο όμως που είναι επι­κίν­δυ­νο και απάν­θρω­πο είναι ο εγκλει­σμός και μάλι­στα χωρίς ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, των ελα­φρά πασχό­ντων στο σπί­τι. Καλού­νται να δια­χει­ρι­στούν οι ίδιοι το ιατρι­κό πρό­βλη­μα τους, αυτό που θα έπρε­πε να κάνει ο οικο­γε­νεια­κός για­τρός ή άλλοι για­τροί των Κέντρων Υγεί­ας. Τα όποια μέτρα εξαγ­γέλ­λο­νται τελευ­ταία είναι υπο­τυ­πώ­δη. Αυτό δεν είναι απλά ανευ­θυ­νό­τη­τα είναι έγκλη­μα εκ προ­με­λέ­της. Τα ποσο­στά της φτώ­χιας, της ανερ­γί­ας, των αστέ­γων είναι μεγά­λα, τα χοτ σποτς και οι καταυ­λι­σμοί ασφυκτιούν.

Σήμε­ρα μπο­ρεί να μην έχου­με ακό­μα το ειδι­κό αντι­ϊ­κό φάρ­μα­κο ούτε το εμβό­λιο, έχου­με όμως τερά­στιες γνώ­σεις, ενι­σχυ­τι­κά φάρ­μα­κα και μέσα, που αν τα αξιο­ποιού­σα­με με πρώ­το σκο­πό την υγεία του λαού και όχι το κόστος , πολύ χει­ρό­τε­ρα το κέρ­δος των επι­χει­ρη­μα­τιών, θα μπο­ρού­σα­με να είχα­με περιο­ρί­σει έως και ανα­στεί­λει την παν­δη­μία στη χώρα μας, στην ΕΕ και αλλού. Για­τί όμως η παν­δη­μία θερίζει;;

Για τα επι­χει­ρή­μα­τα τους. Οι εκπρό­σω­ποι του κρά­τους, πολι­τι­κοί αλλά και επι­στή­μο­νες ανα­γά­γουν την προ­σω­πι­κή ευθύ­νη ως το βασι­κό­τε­ρο μέτρο της πρό­λη­ψης, με στό­χο να απαλ­λά­ξουν το κρά­τος και τους ίδιους από τις ευθύ­νες τους, να απενοχοποιηθούν.

Τα μικρό­βια, τους ακού­με να λένε, δεν κάνουν διά­κρι­ση, όποιον βρουν πλού­σιο η φτω­χό τον χτυ­πά­νε, γι αυτό πρέ­πει να είμα­στε ενω­μέ­νοι για να τα αντι­με­τω­πί­σου­με. Στον καπι­τα­λι­σμό όμως η κοι­νω­νία χωρί­ζε­ται σε τάξεις. Τα μικρό­βια όντως δεν κάνουν διά­κρι­ση. Η αστι­κή τάξη όμως περι­φρου­ρεί τα μέλη της με ιδιω­τι­κούς για­τρούς, σε καθα­ρές συνοι­κί­ες και πλου­σιό­σπι­τα που δεν επι­τρέ­πουν στα μικρό­βια να δια­βούν τις πόρ­τες τους. Τα μικρό­βια αλω­νί­ζουν στις φτω­χο­γει­το­νιές στα χαμό­σπι­τα , στα εργο­στά­σια στα χοτ σποτς στους καταυ­λι­σμούς, εκεί που οι άνθρω­ποι συνω­στί­ζο­νται, εκεί που η βρώ­μα, η φτώ­χια και η πεί­να τους αφή­νουν εκτε­θει­μέ­νους. Χωρίς για­τρούς με τα μικρό­βια να κατα­τρώ­νε το κορ­μί και την ψυχή τους. Ο φτω­χός συχνά δεν έχει δεύ­τε­ρο δωμά­τιο να απο­μο­νώ­σει τον ύπο­πτο ή ελα­φρά νοσού­ντα. Στο χώρο δου­λειάς δυστυ­χώς ο εργά­της και ο εργο­δό­της , δεν έχουν τα ίδια δικαιώ­μα­τα. Ο εργο­δό­της κατέ­χει και δια­χει­ρί­ζε­ται τον τρό­πο εργα­σί­ας, το χρή­μα και τα παρά­γω­γα του, εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται τον εργά­τη . Ο εργά­της λει­τουρ­γεί κάτω από το φόβο της από­λυ­σης. Για ποιά ισό­τη­τα και για ποιά ενό­τη­τα μιλάνε;

Για­τί μέσα στις τόσες στα­τι­στι­κές που γίνο­νται για το ποιούς προ­σβά­λει ο ιός πχ ηλι­κί­ες , φύλο, συνυ­πάρ­χο­ντα νοσή­μα­τα, χώρες, κλπ δεν μέτρη­σαν τη δια­σπο­ρά και στις τάξεις; Στην εργα­τι­κή τάξη και γενι­κό­τε­ρα στους εργα­ζό­με­νους ή στην αστι­κή; Για­τί δεν μέτρη­σαν το ποσο­στό εξά­πλω­σης στους φτω­χούς και στους πλού­σιους; Δεν τους συμ­φέ­ρει για­τί τα ποσο­στά στους εργα­ζό­με­νους και στη φτώ­χεια είναι πανύψηλα.

Για­τί όλα τα σπο­τά­κια που κατα­κλύ­ζουν την τηλε­ό­ρα­ση και όσοι τα προ­βά­λουν μιλά­νε για την απο­μό­νω­ση, για την ατο­μι­κή ευθύ­νη και όχι για την ευθύ­νη του κρά­τους και τα άλλα μέτρα πρό­λη­ψης που ανα­φέ­ρα­με; Ποιος τους καθο­δη­γεί; Ξέρουν ότι συμ­βά­λουν στην από­κρυ­ψη της μεγά­λης ευθύ­νης για την παν­δη­μία, του κρά­τους και της τάξης που το δομεί και το στηρίζει;

Το ΚΚΕ και το ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, όπως πάντα, έχουν στα­θεί στο πλάι του λαού, στους υγειο­νο­μι­κούς, που δίνουν τη μάχη και σε όλους τους εργα­ζό­με­νους . Απο­κα­λύ­πτει το ρόλο που έπαι­ξε στην εξά­πλω­ση, αλλά και στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας στη χώρα μας και στην Ευρώ­πη, το υπο­βαθ­μι­σμέ­νο ανε­παρ­κέ­στα­το Δημό­σιο Σύστη­μα Υγεί­ας, ιδιαί­τε­ρα στον πρω­το­βάθ­μιο τομέα. Έχει δια­μορ­φώ­σει προ­τά­σεις. Για τη ενί­σχυ­ση του Δημό­σιου Τομέα Υγεί­ας σε όλα τα επί­πε­δα με επαρ­κείς μονά­δες , μόνι­μο προ­σω­πι­κό, για την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα, κλπ.κλπ

Ας φαντα­στού­με ένα Δημό­σιο Σύστη­μα Υγεί­ας, ιδιαί­τε­ρα στο πρω­το­βάθ­μιο επί­πε­δο, όπως το προ­τεί­νει το ΚΚΕ και πολ­λοί φορείς υγειο­νο­μι­κών και εργα­ζο­μέ­νων το στη­ρί­ζουν και το διεκ­δι­κούν . Κέντρα Υγεί­ας σε κάθε νομό ή περιο­χή με συγκε­κρι­μέ­νο πλη­θυ­σμό, με όλες τις ειδι­κό­τη­τες για­τρών και λοι­πού υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού. Με απο­κε­ντρω­μέ­να παραρ­τή­μα­τα στις γει­το­νιές, με οικο­γε­νεια­κό για­τρό, παι­δί­α­τρο γυναι­κο­λό­γο, με κατα­γρα­φή του πλη­θυ­σμού και των υγειο­νο­μι­κών προ­βλη­μά­των του. Με την ευθύ­νη του εμβο­λια­σμού, της παρα­κο­λού­θη­σης των ηλι­κιω­μέ­νων, των χρο­νί­ως πασχό­ντων, της μητρό­τη­τας, τις συν­θή­κες εργα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς κλπ κλπ. Πόσο εύκο­λη και απο­δο­τι­κή θα ήταν η ενη­μέ­ρω­ση, η κατα­γρα­φή των θετι­κών ανθρώ­πων (δεν λέω αρρώ­στων) και η παρα­κο­λού­θη­ση τους. Πόσο τα στοι­χεία αυτά θα βοη­θού­σαν τους επι­στή­μο­νες στην έρευ­να, στην πρό­λη­ψη και στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Δυστυ­χώς σήμε­ρα δεν υπάρ­χουν οι σοσια­λι­στι­κές χώρες όπου η υγεία του λαού είχε προ­τε­ραιό­τη­τα. Τα συστή­μα­τα υγεί­ας αντα­πο­κρί­νο­νταν στις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού και παρά τον αντι­κο­μου­νι­σμό η αστι­κή προ­πα­γάν­δα δεν τολ­μού­σε να κατη­γο­ρή­σει το υγειο­νο­μι­κό σύστη­μα. Σήμε­ρα η Κού­βα, το μόνο σοσια­λι­στι­κό κρά­τος στην καρ­διά της Αμε­ρι­κής, με 60 χρό­νια απα­ρά­δε­κτο, ανή­θι­κο απο­κλει­σμό από τις ΗΠΑ , όχι μόνο αντέ­χει, αλλά είναι παγκό­σμιο παρά­δειγ­μα στο χώρο της υγεί­ας. Σήμε­ρα δεν τολ­μούν να μιλή­σουν για τη επι­δη­μία στην Κού­βα. Αλλά ούτε για τους εθε­λο­ντές για­τρούς που στέλ­νει σε πλητ­τό­με­νες χώρες, ακό­μα και στην Ιτα­λία και Ισπα­νία. Δεν τολ­μούν να μιλή­σουν για την πρό­ο­δο στην έρευ­να και συγκε­κρι­μέ­να για το φάρ­μα­κο κατά του κορο­νοϊ­ού που αξιο­ποιεί­ται στην Κίνα.

Θα ήθε­λα να επι­ση­μά­νω ένα ακό­μα θέμα που σχε­τί­ζε­ται με την παρα­γω­γή εμβο­λί­ου και φαρ­μά­κων στον “ανα­πτυγ­μέ­νο” καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο. Μέσα σε αυτή την κρί­σι­μη στιγ­μή, που ακό­μα και οι ημέ­ρες παί­ζουν σοβα­ρό ρόλο για ζωές ανθρώ­πων, αντί οι διά­φο­ρες εται­ρεί­ες και τα επι­στη­μο­νι­κά κέντρα που ελέγ­χουν, να βρί­σκο­νται σε συνερ­γα­σία για την επί­σπευ­ση των απο­τε­λε­σμά­των , αντα­γω­νί­ζο­νται, απο­κρύ­πτουν στοι­χεία με στό­χο, ποια θα βγει πρώ­τη και θα θησαυ­ρί­σει από την πώλη­ση του. Αν αυτό δεν είναι απάν­θρω­πο, τι είναι; Η επα­γρύ­πνη­ση του λαού, η αφύ­πνι­σή του από το λήθαρ­γο του απο­προ­σα­να­το­λι­σμού, η αντί­δρα­σή του, μαζί με τα μέτρα προ­στα­σί­ας που είναι εξα­να­γκα­σμέ­νος να πάρει μόνος του, ας ενι­σχυ­θούν μέσα σε αυτή την βαρ­βα­ρό­τη­τα. Ας συνει­δη­το­ποι­ή­σει ότι το καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος, έχει άλλους στό­χους. Ακό­μα και να εκμε­ταλ­λευ­τεί την παν­δη­μία για να περά­σει αντερ­γα­τι­κά μέτρα και νόμους σε βάρος του, που θα επι­διώ­ξει να μεί­νουν. Στο λαό συμπε­ρι­λαμ­βά­νω και το μεγά­λο μέρος των για­τρών και υγειο­νο­μι­κών που δεν ανή­κουν στην αστι­κή τάξη, που μοχθούν για την υγεία του λαού και υπο­φέ­ρουν μαζί του. Η μόνη διέ­ξο­δος σήμε­ρα είναι η επα­γρύ­πνη­ση, για­τί οι δύσκο­λες μέρες είναι μπρο­στά μας. Η πρώ­τη ατο­μι­κή ευθύ­νη είναι η κατα­νό­η­ση της ανα­γκαιό­τη­τας συλ­λο­γι­κά οι εργα­ζό­με­νοι να αλλά­ξου­με τον κόσμο, να εξα­λεί­ψου­με την παν­δη­μία του καπι­τα­λι­σμού, που θα συνε­χί­σει να σκο­τώ­νει εργα­ζό­με­νους με υψη­λό­τε­ρα ποσο­στά από αυτά του κορο­νοϊ­ού και μετά την ανα­χαί­τι­ση του. Αυτή τη δύσκο­λη ώρα του εγκλει­σμού ο λαϊ­κός κόσμος ας μην κλεί­νει και το μυα­λό του. Να διεκ­δι­κή­σει αυτά που του ανή­κουν, όχι μόνο τώρα αλλά και στην “κανο­νι­κό­τη­τα”.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο