Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για την προστασία της υγείας και της ζωής των παιδιών προσφύγων και μεταναστών

Χιλιά­δες ξερι­ζω­μέ­νοι πρό­σφυ­γες που προ­σπα­θούν να ξεφύ­γουν από τη φρί­κη του πολέ­μου, ανά­με­σά τους οικο­γέ­νειες με μικρά παι­διά, αλλά και ανή­λι­κοι χωρίς τη συνο­δεία ενή­λι­κου συγ­γε­νή τους, κατα­φτά­νουν στην Ελλά­δα, όπου η υγεία και η ζωή τους απει­λού­νται από τις φρι­χτές — απάν­θρω­πες συν­θή­κες διαβίωσης.

Πρόσφυγες

Η πολι­τι­κή του διπλού εγκλω­βι­σμού έχει δημιουρ­γή­σει το αδια­χώ­ρη­το στους καταυ­λι­σμούς, με τρα­γι­κές συνέ­πειες για τη σωμα­τι­κή και την ψυχι­κή υγεία των προ­σφύ­γων και πολύ περισ­σό­τε­ρο των παιδιών.

Η αστε­γία, ο υπο­σι­τι­σμός, η απου­σία σε πολ­λές περι­πτώ­σεις στοι­χειώ­δους ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης και πρό­λη­ψης, οι επι­δη­μί­ες, ακό­μα και ο θάνα­τος μικρών παι­διών στα Κέντρα Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης (ΚΥΤ), είναι γεγο­νό­τα που έρχο­νται καθη­με­ρι­νά στη δημοσιότητα.

Η κατά­στα­ση ειδι­κά για τα ασυ­νό­δευ­τα προ­σφυ­γό­που­λα είναι ακό­μα χει­ρό­τε­ρη, αφού εκτός από τα παρα­πά­νω προ­βλή­μα­τα που ισχύ­ουν για όλα τα παι­διά, οι ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι (ΑΑ) έχουν πρό­σθε­τες ανά­γκες σε κοι­νω­νι­κή προστασία.

Σε αντί­θε­ση όμως με ό,τι θα έπρε­πε, οι ΑΑ είναι εκτε­θει­μέ­νοι σε πρό­σθε­τους κιν­δύ­νους: Πάνω από 1.200 από τους περί­που 5.000 ΑΑ που βρί­σκο­νται αυτήν τη στιγ­μή στην Ελλά­δα αγνο­ού­νται. Στα ΚΥΤ ανα­γκά­ζο­νται να κοι­μού­νται στις ίδιες σκη­νές με ενή­λι­κες που δεν έχουν καμιά σχέ­ση μαζί τους, βρί­σκο­νται υπό καθε­στώς κρά­τη­σης για μεγά­λα δια­στή­μα­τα, ενώ οι δομές φιλο­ξε­νί­ας δεν επαρ­κούν για τη στέ­γα­σή τους, με απο­τέ­λε­σμα κάποιοι από αυτούς να μένουν για μεγά­λα δια­στή­μα­τα στα παι­δια­τρι­κά νοσο­κο­μεία της Αθή­νας, στοι­βαγ­μέ­νοι μαζί με άρρω­στα παι­διά, όπως και οι υπό­λοι­πες περι­πτώ­σεις παι­διών — εισαγ­γε­λι­κών παραγ­γε­λιών που χρο­νί­ζουν στα νοσοκομεία.

Η πολιτική κυβέρνησης — ΕΕ θα επιδεινώνει κι άλλο την κατάσταση

Η κατά­στα­ση αυτή προ­βλέ­πε­ται να επι­δει­νω­θεί με την εφαρ­μο­γή και του νέου νόμου που ανα­γνω­ρί­ζει ως «ευά­λω­τους» τους ανή­λι­κους κάτω των 15 ετών, αφή­νο­ντας εκτε­θει­μέ­νο το μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό των ΑΑ που είναι πάνω από 15 ετών, την κατάρ­γη­ση ακό­μα και του κρι­τη­ρί­ου του «μετα­τραυ­μα­τι­κού στρες» για την έντα­ξη ενός παι­διού στην κατη­γο­ρία των «ευά­λω­των».

Λες και οι συν­θή­κες που υπο­χρέ­ω­σαν τα παι­διά στην προ­σφυ­γιά, οι συν­θή­κες της μετα­κί­νη­σής τους, το ότι έγι­ναν μάρ­τυ­ρες του θανά­του φίλων τους, μελών του συγ­γε­νι­κού τους περι­βάλ­λο­ντος, βίω­σαν και βιώ­νουν την ανα­σφά­λεια κ.λπ., δεν απο­τε­λούν επαρ­κή στοι­χεία για να κατα­λά­βου­με ότι όλα αυτά τα παι­διά είναι ευάλωτα.

Οι πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού ότι ανα­γνω­ρί­ζει το πρό­βλη­μα με τα ασυ­νό­δευ­τα προ­σφυ­γό­που­λα και ανα­λαμ­βά­νει ο ίδιος προ­σω­πι­κά την παρα­κο­λού­θη­ση ορι­σμέ­νων μέτρων που εξήγ­γει­λε, μένει να φανεί στην πρά­ξη τι απο­τέ­λε­σμα θα έχουν, καθό­τι μετα­ξύ λόγων και έργων υπάρ­χει απόσταση.

Πολύ περισ­σό­τε­ρο που η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και οι προη­γού­με­νες, στη­ρί­ζει με όλα τα μέσα τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και τις επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που προ­κα­λούν τα καρα­βά­νια των προ­σφύ­γων, παίρ­νει αντι­δρα­στι­κά και κατα­σταλ­τι­κά μέτρα για τη δια­χεί­ρι­σή τους στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας. Αλλά την ίδια ώρα, εξαγ­γέλ­λει πρό­γραμ­μα για τους ΑΑ, τα μεγα­λύ­τε­ρα θύμα­τα αυτών των επιθέσεων…

Πρέ­πει επο­μέ­νως ο λαός να κρα­τά­ει «μικρό καλά­θι» για τις μεγα­λό­στο­μες ανα­κοι­νώ­σεις της κυβέρ­νη­σης. Δεν απο­κλεί­ε­ται μάλι­στα η λήψη ορι­σμέ­νων μέτρων για το ευαί­σθη­το στη λαϊ­κή συνεί­δη­ση ζήτη­μα των ΑΑ να αξιο­ποι­η­θεί για να συγκα­λύ­ψει και να επι­σκιά­σει τη συνο­λι­κή αντι­δρα­στι­κή και απάν­θρω­πη κατεύ­θυν­ση των μέτρων κυβέρ­νη­σης — ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Γι’ αυτό είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη η πάλη του ελλη­νι­κού λαού και των προ­σφύ­γων να κατα­δι­κά­ζει την πολι­τι­κή αυτή, η πάλη για πλή­ρη κρα­τι­κή στή­ρι­ξη της Υγεί­ας, της δημό­σιας υγεί­ας, των όρων ζωής των προ­σφύ­γων και ιδιαί­τε­ρα των παι­διών, να βρί­σκε­ται σε κατεύ­θυν­ση σύγκρου­σης με την ΕΕ και την κυβέρ­νη­ση, με το ίδιο το σύστη­μα εκμε­τάλ­λευ­σης που γεν­νά φτώ­χεια, πολέ­μους, πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

Χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας σε κάθε περιο­χή για αξιο­πρε­πείς, ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης, με εξα­σφά­λι­ση ανα­βαθ­μι­σμέ­νων δημό­σιων υπη­ρε­σιών Υγεί­ας και Παι­δεί­ας για τα προ­σφυ­γό­που­λα, όσον και­ρό μένουν στη χώρα μας.

Παιδιά πρόσφυγες

 Υποδοχή και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών

Στα αιτή­μα­τα που θέτου­με για διεκ­δί­κη­ση στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, παίρ­νου­με υπό­ψη τον αριθ­μό, τη φυλε­τι­κή, ηλι­κια­κή σύν­θε­ση, το φύλο, την κατά­στα­ση της υγεί­ας, αλλά και τις θρη­σκευ­τι­κές, ηθι­κές αξί­ες στον πλη­θυ­σμό των ΑΑ.

Παίρ­νου­με υπό­ψη τη διάρ­κεια του φαι­νο­μέ­νου της μετα­νά­στευ­σης, καθώς και την πρό­βλε­ψη για ενδε­χό­με­νη αύξη­σή της το επό­με­νο διά­στη­μα, τον εγκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων από τη Συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας καθώς επί­σης και τη βασι­κή τους επι­θυ­μία και ανά­γκη να μετα­κι­νη­θούν σε άλλες χώρες στις οποί­ες υπάρ­χουν μέλη της οικο­γέ­νειάς τους.

Παίρ­νου­με υπό­ψη τις ιδιαί­τε­ρες πρό­σθε­τες ανά­γκες των ίδιων των ασυ­νό­δευ­των ανή­λι­κων προ­σφύ­γων, που σχε­τί­ζο­νται με την προ­στα­σία τους, τις συν­θή­κες δια­μο­νής, στέ­γα­σης, σίτι­σης, μόρ­φω­σης, ψυχα­γω­γί­ας, την πρό­λη­ψη και προ­α­γω­γή της υγεί­ας τους, την ψυχο­λο­γι­κή τους στήριξη.

Με βάση τα παρα­πά­νω διεκ­δι­κού­με την ανά­πτυ­ξη επαρ­κών κρα­τι­κών υπο­δο­μών με κατάλ­λη­λη στε­λέ­χω­ση στα σημεία εισό­δου και διέ­λευ­σης των προ­σφυ­γι­κών ροών, ώστε να εντο­πί­ζο­νται έγκαι­ρα οι ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι και να εξα­σφα­λί­ζε­ται άμε­σα η προ­στα­σία τους. Κανέ­να παι­δί να μη βρί­σκε­ται σε καθε­στώς κρά­τη­σης, σε κοι­νό καταυ­λι­σμό με ενή­λι­κες και γενι­κά σε επι­σφα­λείς συνθήκες.

Οι κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες που χει­ρί­ζο­νται θέμα­τα ασύ­λου και οικο­γε­νεια­κών επα­νε­νώ­σε­ων, να ανα­πτυ­χθούν και να στε­λε­χω­θούν με επαρ­κές προ­σω­πι­κό ώστε να προ­ω­θού­νται με ταχύ­τη­τα αυτές οι δια­δι­κα­σί­ες για τους ΑΑ. Τα ασυ­νό­δευ­τα παι­διά να παίρ­νουν αμέ­σως άσυ­λο και να επι­σπεύ­δο­νται οι δια­δι­κα­σί­ες οικο­γε­νεια­κής επα­νέ­νω­σης και ευρύ­τε­ρα από ό,τι προ­βλέ­πει η ελλη­νι­κή νομο­θε­σία (επα­νέ­νω­ση ακό­μα και με αδέρ­φια και άλλους συγ­γε­νείς), σε χώρες της ΕΕ.

Για τα παι­διά που απο­δει­κνύ­ε­ται ότι δεν δια­θέ­τουν οικο­γέ­νεια, να προ­βλέ­πε­ται η άμε­ση τοπο­θέ­τη­σή τους σε ανά­δο­χη οικο­γέ­νεια ή η υιο­θε­σία. Να δημιουρ­γη­θεί άμε­σα μητρώο ανά­δο­χων — θετών γονέ­ων για τους ΑΑ, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους, στο οποίο να εντάσ­σο­νται όσοι έχουν πιστο­ποι­η­θεί ότι μπο­ρούν να ανα­λά­βουν το ρόλο αυτό και να λαμ­βά­νε­ται υπό­ψη το αν γνω­ρί­ζουν του­λά­χι­στον μια από τις γλώσ­σες επι­κοι­νω­νί­ας του παι­διού. Το κρά­τος να ανα­λά­βει την ευθύ­νη για τη στή­ρι­ξη των γονιών αυτών (χρη­μα­τι­κή, κοι­νω­νι­κή κ.λπ.).

Πρόσφυγες Υγεία

Τα ζητήματα της Υγείας

Ολοι οι πρό­σφυ­γες — μετα­νά­στες, τα παι­διά και οι ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι να εφο­διά­ζο­νται με «κάρ­τα υγεί­ας» χωρίς κανέ­ναν περιο­ρι­σμό, η οποία θα απο­τε­λεί «ταυ­τό­τη­τα» για τη δωρε­άν παρο­χή όλων όσα απαι­τού­νται για την πρό­λη­ψη, θερα­πεία, απο­κα­τά­στα­ση της υγεί­ας τους.

Χρειά­ζε­ται να πραγ­μα­το­ποιεί­ται πλή­ρης ιατρι­κή εξέ­τα­ση όλων των ΑΑ στα σημεία εισό­δου (κλι­νι­κή εξέ­τα­ση και ιατρι­κό ιστο­ρι­κό παρου­σία εκπαι­δευ­μέ­νου μετα­φρα­στή όπου αυτό είναι απα­ραί­τη­το, screening έλεγ­χος, ψυχια­τρι­κή εξέ­τα­ση, ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη, αντι­με­τώ­πι­ση έκτα­κτων περι­στα­τι­κών, έλεγ­χος για λοι­μώ­δη νοσή­μα­τα, εμβο­λια­σμοί κ.λπ.), με σεβα­σμό στην πολι­τι­σμι­κή και θρη­σκευ­τι­κή κουλ­τού­ρα των ΑΑ.

Να δια­σφα­λι­στούν δωρε­άν παρο­χές από τις δημό­σιες μονά­δες του συστή­μα­τος Υγεί­ας (δημό­σια νοσο­κο­μεία, ΚΥ, κινη­τές μονά­δες, κ.λπ.) όλων των απα­ραί­τη­των ιατρι­κών εξε­τά­σε­ων, εργα­στη­ρια­κών, παρα­κλι­νι­κών κ.λπ. αλλά και θερα­πεί­ας. Ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή πρέ­πει να δίνε­ται στις ανά­γκες της υγεί­ας τους που οφεί­λο­νται στις προη­γού­με­νες σωμα­τι­κές στε­ρή­σεις και στην κακο­με­τα­χεί­ρι­ση, στις ανα­πη­ρί­ες και τις ψυχο­λο­γι­κές συνέ­πειες των πολέ­μων, των τραυ­μα­τι­κών εμπει­ριών και της απώ­λειας καθώς και στο ρατσι­σμό και την ξενο­φο­βία που μπο­ρεί να βιώ­νουν στη χώρα μας. Για πολ­λά ασυ­νό­δευ­τα παι­διά η παρο­χή συμ­βου­λευ­τι­κών υπη­ρε­σιών από παι­δο­ψυ­χί­α­τρους και ψυχο­λό­γους είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας για την ανάρ­ρω­σή τους.

Να καλυ­φθούν άμε­σα οι ανά­γκες των ΑΑ σε παι­δο­ψυ­χια­τρι­κές υπη­ρε­σί­ες, από τα Κέντρα Ψυχι­κής Υγεί­ας και τις δημό­σιες παι­δο­ψυ­χια­τρι­κές κλι­νι­κές. Αυτό προ­ϋ­πο­θέ­τει την πλή­ρη ανά­πτυ­ξη σε υπο­δο­μές και στε­λέ­χω­σή τους σε προ­σω­πι­κό, τον πλή­ρη και σύγ­χρο­νο εξο­πλι­σμό τους, ώστε να μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν ταυ­τό­χρο­να στις ανά­γκες του ντό­πιου πλη­θυ­σμού αλλά και στις ανά­γκες που προ­κύ­πτουν από το μεγά­λο αριθ­μό ΑΑ που έχουν εγκλω­βι­στεί στην Ελλά­δα. Στε­λέ­χω­ση των υπη­ρε­σιών αυτών με κατάλ­λη­λα εκπαι­δευ­μέ­νους διερ­μη­νείς ώστε η όλη δια­δι­κα­σία (διά­γνω­ση, θερα­πεία, συμ­βου­λευ­τι­κή) να παρέ­χε­ται στη μητρι­κή γλώσ­σα του παι­διού, όρος απα­ραί­τη­τος για τη σωστή αντι­με­τώ­πι­σή τους.

Ολα τα προ­σφυ­γό­που­λα να έχουν πλή­ρη εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη σύμ­φω­να με σχε­τι­κές οδη­γί­ες και επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά στοι­χεία από τις χώρες προ­έ­λευ­σης και διέ­λευ­σης κ.λπ. και συνυ­πο­λο­γί­ζο­ντας τα δεδο­μέ­να από τον ιατρι­κό έλεγχο.

Διεκ­δι­κού­με τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και Κέντρων Υγεί­ας από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για να αντα­πο­κρι­θούν στις ανά­γκες σε πρό­σλη­ψη μόνι­μου προ­σω­πι­κού, εξο­πλι­σμό κ.λπ. Να ανα­πτυ­χθεί η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας σε μονά­δες, προ­σω­πι­κό και εξο­πλι­σμό, ώστε να ικα­νο­ποιού­νται οι ανά­γκες του πλη­θυ­σμού όλο το χρό­νο αλλά και οι ανά­γκες που προ­κύ­πτουν λόγω των προ­σφυ­γι­κών ροών.

Να δημιουρ­γη­θεί δίκτυο κινη­τών μονά­δων σε όλα τα σημεία εισό­δου, στε­λε­χω­μέ­νο με μόνι­μο και κατάλ­λη­λα εκπαι­δευ­μέ­νο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό (για­τρούς, ψυχο­λό­γους, κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς, νοση­λευ­τές, κ.ά.), οι οποί­οι θα πραγ­μα­το­ποιούν πλή­ρη ιατρι­κό έλεγ­χο και θα παρέ­χουν άμε­ση ιατρι­κή φρο­ντί­δα σε όλους και με προ­τε­ραιό­τη­τα σε ΑΑ, παι­διά, εγκύ­ους, χρο­νί­ως πάσχο­ντες, ΑμεΑ κ.λπ., με σεβα­σμό στις πολι­τι­σμι­κές και θρη­σκευ­τι­κές ιδιαι­τε­ρό­τη­τες του πληθυσμού.

Πρόσφυγες ΜΚΟ

Εξω οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις!

Απαι­τού­με να μην έχουν καμιά εμπλο­κή οι ΜΚΟ και οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες στο ευαί­σθη­το ζήτη­μα της παι­δι­κής προ­στα­σί­ας και των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων. Θέμα­τα όπως η επι­τρο­πεία, η ανα­δο­χή, η καθη­με­ρι­νή φρο­ντί­δα κ.ά. είναι ιδιά­ζου­σας σημα­σί­ας και θα πρέ­πει το κρά­τος να έχει την απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη γι’ αυτά. Απαι­τεί­ται η ανά­πτυ­ξη και στε­λέ­χω­ση των κατάλ­λη­λων κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών (π.χ. Κοι­νω­νι­κή Υπη­ρε­σία) και κατάρ­γη­ση κάθε ιδιω­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας και δρά­σης στον τομέα αυτό.

Χρειά­ζε­ται να δημιουρ­γη­θούν άμε­σα επαρ­κείς σε αριθ­μό κρα­τι­κές δομές φιλο­ξε­νί­ας, στις οποί­ες οι ανή­λι­κοι να εντάσ­σο­νται ανά­λο­γα με το φύλο και την ηλι­κία τους. Οι ξενώ­νες να είναι πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νοι και στε­λε­χω­μέ­νοι με το κατάλ­λη­λο προ­σω­πι­κό (φρο­ντι­στές, παι­δα­γω­γούς, κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς, διερ­μη­νείς, προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας, μάγει­ρες, ψυχο­λό­γους, νοση­λευ­τές, παι­δο­ψυ­χιά­τρους, δικη­γό­ρους κ.ά.).

Το προ­σω­πι­κό (μόνι­μο, πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης, με πλή­ρη δικαιώ­μα­τα), με σεβα­σμό στις πολι­τι­στι­κές και θρη­σκευ­τι­κές παρα­δό­σεις των ΑΑ, θα πρέ­πει να φρο­ντί­ζει για την υγιή ψυχο­κοι­νω­νι­κή ανά­πτυ­ξη των παι­διών, να ενθαρ­ρύ­νει την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση και τη συμ­με­το­χή σε δρα­στη­ριό­τη­τες (εκπαι­δευ­τι­κές, αθλη­τι­κές, καλ­λι­τε­χνι­κές), να αντι­πα­λεύ­ει το ρατσι­σμό και να μερι­μνά για την υγεία και ασφά­λεια των παι­διών ακό­μα και όταν βρί­σκο­νται εκτός του ξενώνα.

Να εξα­σφα­λί­ζε­ται η τοπο­θέ­τη­ση και δια­νο­μή των προ­σφύ­γων που είναι αδέρ­φια στην ίδια δομή. Να δημιουρ­γη­θούν ειδι­κές μετα­βα­τι­κές δομές — ξενώ­νες για τα ασυ­νό­δευ­τα ανή­λι­κα που ενη­λι­κιώ­νο­νται ώστε να μη μένουν εκτε­θει­μέ­να στη μετα­βα­τι­κή φάση προς την ενή­λι­κη ζωή.

Ολα τα προ­σφυ­γό­που­λα να εντα­χθούν στο δημό­σιο σύστη­μα Εκπαί­δευ­σης και Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής με κατάλ­λη­λο προ­σω­πι­κό και υπο­δο­μές, με ευθύ­νη του κρά­τους. Να λει­τουρ­γή­σουν τώρα, με κρα­τι­κή ευθύ­νη, όλες οι Δομές Υπο­δο­χής Εκπαί­δευ­σης Προ­σφύ­γων που χρειά­ζο­νται, ώστε κανέ­να παι­δί να μην είναι έξω από την εκπαι­δευ­τι­κή διαδικασία.

Κομ­βι­κό ζήτη­μα είναι η επι­στη­μο­νι­κή απο­τί­μη­ση των σύν­θε­των ανα­γκών των μαθη­τών — προ­σφύ­γων που έχουν βιώ­σει τραυ­μα­τι­κές κατα­στά­σεις, που έχουν ποι­κι­λία στο μορ­φω­τι­κό υπό­βα­θρο και στη γνώ­ση της μητρι­κής τους γλώσ­σας και της γλώσ­σας της χώρας υπο­δο­χής. Να εξα­σφα­λί­ζε­ται και η διδα­σκα­λία της μητρι­κής τους γλώσ­σας, ειδι­κά για τα μεγα­λύ­τε­ρα σε ηλι­κία παιδιά.

🔻🔻🔻

Είναι καθήκον της εργατικής τάξης της χώρας μας να παλέψει για όλα τα παραπάνω μαζί με τους ίδιους τους πρόσφυγες — μετανάστες. Να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, συνεπώς απαλλαγμένη από ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, που στην προτεραιότητά της θα έχει την πλήρη και σύγχρονη ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, καταγωγής. Για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, προσφυγιά και παιδιά χωρίς στον «ήλιο μοίρα».

 

Πηγή |>Ριζο­σπά­στης<| Βού­λα ΠΟΛΙΤΗ
Μέλος του Τμή­μα­τος Υγεί­ας — Πρό­νοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο