Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για την 6η Ολομέλεια της Κ.Ε του ΚΚΕ Ιούλης 1941 (Μία ανάμνηση)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Πρό­κει­ται για μία ιστο­ρι­κή συνε­δρί­α­ση της Κ.Ε του ΚΚΕ που με την οποία το ΚΚΕ δίνει έναν πρώ­το προ­σα­να­το­λι­σμό στον ελλη­νι­κό λαό με την κατά­λη­ψη της από τις χιτλε­ρι­κές ορδές.
Παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα ενδια­φέ­ρου­σες λεπτο­μέ­ρειες στη­ριγ­μέ­νες στις ανα­μνή­σεις ενός από τους συμ­με­τέ­χο­ντες σ’αυτήν του Πέτρου Ρού­σου (Η μεγά­λη πενταετία/ Σύγ­χρο­νη Επο­χή 1978)

«…Συνήλ­θε τις πρώ­τες μέρες του Ιού­λη του 1941 (1 και 3 του μηνός) η 6η ολο­μέ­λεια της κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ελλά­δας στη νέα σύν­θε­ση της. Την απο­τε­λού­σαν η Χρυ­σα Χατζη­βα­σι­λεί­ου , ο Πέτρος Ρού­σος, μέλη της Κ.Ε, ο Ανδρέ­ας Τσί­πας, σλα­βο­μα­κε­δό­νας ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος της Κ.Ε, ο Ανδρέ­ας Τζή­μας, άλλο­τε βου­λευ­τής του Παλ­λαϊ­κού Μετώ­που και ο Κώστας Λαζα­ρί­δης, άλλο­τε γραμ­μα­τέ­ας της Καπνερ­γα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας και μέλος της Διοί­κη­σης της Ενω­τι­κής Γενι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας των Εργα­τών Ελλάδας.

Η συνε­δρί­α­ση έγι­νε σ’ ένα σπί­τι του συνοι­κι­σμού Υμητ­τού. Ανή­κε στην οικο­γέ­νεια ενός από τους θεί­ους της συντρό­φισ­σάς μου Χρύ­σας, του Β. Βαλ­τζή από το Αϊδί­νι. Η οικο­γέ­νεια το είχε τότε εγκα­τα­λεί­ψει για να εξοι­κο­νο­μη­θεί αλλού μαζί με άλλα αδέρ­φια τους. Η συνε­δρί­α­ση κρά­τη­σε δύο μέρες.

Πρέ­πει να σημειώ­σω πως έγι­νε συζή­τη­ση για την ίδια την εγκυ­ρό­τη­τα του σώμα­τος και για την αρίθ­μη­ση της ολο­μέ­λειας. Αν δηλα­δή πρέ­πει να ονο­μα­στεί 6η ολο­μέ­λεια μια και ήταν τόσο ολι­γο­με­λή η σύν­θε­ση και ιδιό­μορ­φη η σύγκλι­ση της. Και ακό­μα μια και παιρ­νό­ταν θέση επι­φύ­λα­ξης απέ­να­ντι στην παλιά Κ.Ε. Επι­κρά­τη­σε η γνώ­μη πως οι έκτα­κτες περι­στά­σεις , δεν επι­τρέ­παν να σκε­φτό­μα­στε τέτοιες «ασυμ­με­τρί­ες». Παρά την επι­φύ­λα­ξη που είχα­με για την πολι­τι­κή και για ορι­σμέ­να ζητή­μα­τα της παλιάς Κ.Ε και την αυστη­ρά επι­φυ­λα­κτι­κή στά­ση που υπο­χρε­ω­νό­μα­στε να πάρου­με εκεί­νη τη στιγ­μή από αδυ­να­μία να ξεκα­θα­ρί­σου­με όλα τα ζητή­μα­τα , όλοι μας, ωστό­σο, συμ­φω­νού­σα­με πως η νέα προ­σπά­θεια του κόμ­μα­τος δεν έπρε­πε να ξεκό­βει από την προη­γού­με­νη δρά­ση του. Άλλω­στε υπήρ­χε στη νέα φάση η συνέ­χεια του κόμ­μα­τος στο πρό­σω­πο αιρε­τών μελών της Κ.Ε. Μόνο που απο­φα­σί­στη­κε το ονο­μά­τι­σμα να γίνει αργό­τε­ρα, μετά τη δημο­σί­ευ­ση της από­φα­σης, σαν πάρου­με και τη γνώ­μη των άλλων στε­λε­χών του κόμ­μα­τος. Έτσι και έγι­νε. Ήταν αδύ­να­τη λόγω των συν­θη­κών φυλά­κι­σης η επα­φή με τα φυλα­κι­σμέ­να μέλη της Κ.Ε στην Κέρκυρα.

Τα κύρια θέμα­τα που συζη­τή­θη­καν συνο­ψί­ζο­νταν σε δύο ομά­δες προ­βλή­μα­τα. α) Τα εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κά καθή­κο­ντα του κόμ­μα­τος μετά την κατά­λη­ψη της Ελλά­δας από τους χιτλε­ρο­φα­σί­στες και β) Οργα­νω­τι­κά ζητήματα…»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο