Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τον Γεώργιο Παπανδρέου (Ένα κατοχικό ντοκουμέντο)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Με αφορ­μή την επέ­τειο του θανά­του του Γεωρ­γί­ου Παπαν­δρέ­ου (1/11/1968) πολ­λά γρά­φτη­καν και θα γρα­φτούν για τα 50 χρό­νια αυτά, σχε­τι­κά με τον ρόλο του στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα της χώρας μας. Παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα ένα μονα­δι­κό κατο­χι­κό ντο­κου­μέ­ντο. Βρί­σκε­ται στα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας και είναι πρω­το­σέ­λι­δο σχό­λιο της εφη­με­ρί­δας (κυκλο­φο­ρού­σε παρά­νο­μα) της Περι­φε­ρεια­κής Επι­τρο­πής Βέροιας του ΚΚΕ «ΣΠΙΘΑ» με ημε­ρο­μη­νία 24 Ιού­νη 1944.

spitha4

Είναι απο­κα­λυ­πτι­κό για πλευ­ρές δρά­σεις του και εκτι­μή­σεις στην Κατοχή.

«ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ

Ο Παπαν­δρέ­ου , που μεγα­λό­στο­μα κομπά­ζει πώς επι­διώ­κει την Εθνι­κή Ενό­τη­τα, αφού χαρα­κτή­ρι­σε τρο­μο­κρα­τία τον Εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό μας αγώ­να, είπε πώς αιτία που δημιουρ­γή­θη­καν τα τάγ­μα­τα του Ράλ­λη (σ.σ εννο­εί τα Τάγ­μα­τα Ασφα­λεί­ας) είναι οι Εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κές Οργα­νώ­σεις του Λαού μας και το μαχη­τι­κό τους τμή­μα ο ΕΛΑΣ και αν δια­λυ­θού­νε αυτές θα αυτο­δια­λυ­θούν (σαν από θαύ­μα) οι γερ­μα­νο­τσο­λιά­δες και οι σαλ­βα­ρά­δες του Κισα­μπα­τζάκ και Μιχαηλάγαδω 

θα σεβα­στούν το ψωμί μας οι κατα­κτη­τές και θα φύγουν ιππο­τι­κώ­τα­τα από τον τόπο μας. Καλή αρχή έκα­νε ο Παπαν­δρέ­ου με την πρω­τά­κου­στη αυτή πολι­τι­κή διο­ρα­τι­κό­τη­τά του. Όμως πολύ φοβού­μα­στε μήπως και ο νέος Πρω­θυ­πουρ­γός της ταλαί­πω­ρης χώρας μας είναι οργα­νέ­το των Γλυξ­μπουργκ – Γονα­τά – Ράλ­λη. Για­τί, ενώ πριν από δύο μήνες ακό­μα καθό­ταν ο Παπαν­δρέ­ου στην Αθή­να και αρνή­θη­κε επα­νελ­λη­μέ­να σε προ­τά­σεις του αγω­νι­ζό­με­νου λαού να συμ­με­τά­σχει σε Εθνι­κή Κυβέρ­νη­ση στην Ελλεύ­θε­ρη Ελλά­δα, ξαφ­νι­κά βρέ­θη­κε στο Κάϊ­ρο, πρό­θυ­μος εκτε­λε­στής των ραδιουρ­γιών του Γλυξ­μπουργκ και των κύκλων του»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο