Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τον ηρωικό Δεκέμβρη: Πολιτιστική πρωτοβουλία των Οργανώσεων της ΚΝΕ, στην Πάτρα

Μου­σι­κο­θε­α­τρι­κό αφιέ­ρω­μα στο Δεκέμ­βρη του ’44 θα παρου­σιά­σουν η θεα­τρι­κή ομά­δα και το συγκρό­τη­μα της Οργά­νω­σης Περιο­χής Δυτι­κής Ελλά­δας της ΚΝΕ, την Κυρια­κή 15 Δεκέμ­βρη στις 21.00, στο Θέα­τρο «Μπά­ρι», στην Πάτρα.

Οπως ανα­φέ­ρει η Ζήνα Σαϊ­τά, υπεύ­θυ­νη της θεα­τρι­κής ομάδας:

«Η πρω­το­βου­λία αυτή λαμ­βά­νε­ται στο πλαί­σιο συμπλή­ρω­σης των 75 χρό­νων από τα γεγο­νό­τα του Δεκέμ­βρη του 1944. Τότε που ο λαός μας, με λιγο­στές δυνά­μεις αλλά με σιδε­ρέ­νια θέλη­ση, αντι­με­τώ­πι­σε τις πολ­λα­πλά­σιες δυνά­μεις των Αγγλων, που στή­ρι­ζαν την ντό­πια αστι­κή τάξη.

Το αφιέ­ρω­μα είναι βασι­σμέ­νο στην ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή του Γιάν­νη Ρίτσου “Οι γει­το­νιές του κόσμου”, που γρά­φτη­κε την περί­ο­δο 1949 — 1951, κατά τη διάρ­κεια της εξο­ρί­ας του ποι­η­τή στη Μακρό­νη­σο και στον Αη Στρά­τη. Βασι­κό κορ­μό του απο­τε­λεί η αφή­γη­ση απο­σπά­σμα­τος του έργου, ενώ πλαι­σιώ­νε­ται από δρα­μα­το­ποι­η­μέ­νες σκη­νές και τρα­γού­δια. Ο ποι­η­τής απο­τυ­πώ­νει με τους στί­χους του κορυ­φαί­ες στιγ­μές της ταξι­κής πάλης του λαού μας τις οποί­ες “οι γει­το­νιές δεν μπο­ρούν να ξεχά­σουν”. Και με την ποί­η­σή του μας θυμί­ζει πως “τα χέρια που κρά­τη­σαν τις σημαί­ες του αγώ­να καμιά κλει­δα­ριά δεν μπο­ρεί να τα κλεί­σει έξω από το μέλλον”.

Το αφιέ­ρω­μα θα παρου­σιά­σουν η θεα­τρι­κή ομά­δα και το συγκρό­τη­μα της Οργά­νω­σης Περιο­χής Δυτι­κής Ελλά­δας, που απο­τε­λού­νται από μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Η προ­ε­τοι­μα­σία του ξεκί­νη­σε ένα μήνα νωρί­τε­ρα. Σε αυτή συμ­με­τεί­χαν 17 άτο­μα, που με το μερά­κι και το πρω­τό­βου­λο πνεύ­μα τους συνέ­βα­λαν καθο­ρι­στι­κά στη δια­μόρ­φω­σή του. Οι πρό­βες καθώς και οι υπό­λοι­πες δια­δι­κα­σί­ες προ­ε­τοι­μα­σί­ας του αφιε­ρώ­μα­τος φιλο­ξε­νή­θη­καν στον Πολυ­χώ­ρο Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ, που τα τελευ­ταία δύο χρό­νια απο­τε­λεί πυλώ­να της καλ­λι­τε­χνι­κής δημιουρ­γί­ας στην πόλη μας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο